Skocz do zawartości

Prowadzenie gospodarstwa się nie opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, zetorki12 napisał:

Taka patologia , to jedynie przez pazerność tych którzy w dzierżawę biorą . Po co tyle dają ?

Jak to kiedyś ktoś napisał  "siła byka i głupota rolnika to dwie rzeczy jeszcze niezmierzone". Coś w tym jest

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

Ile było ugorów przed wejściem do UE, ludzie za podatek oddawali i mało kto chciał . Na tym polega fenomen Polskiego rolnika- opłacalność coraz niższa i niższa, susza, rąk do pracy coraz mniej a on i tak chce więcej i więcej.... 

Opublikowano

Bo tak wszyscy każą . Więcej , szybciej , taniej ... W efekcie wielu goni własny ogon i szuka winy w innych . A to zabrać i dać jemu , a to prosić żeby w dzierżawę wziął ... Tylko w jakim celu to wszystko ? Chyba jedynie po to żeby mając np 3 razy tyle wziąć 3 razy mniej . 🤔

Opublikowano

Najlepsi są nowobogaccy obszarnicy, którzy praktycznie nie mają pomocników w gospodarstwie. Oni tak już się pogubili w pazerności, że zazdroszczą małym tego, że mają czas odpocząć, usiąść wieczorem i wypić piwo na wolnym powietrzu, a on np. musi jechać biedny pryskać. Taaaaaaaaaaka niesprawiedliwość. Dobrze, że nie mają kiedy czytać postów @Rolnik1973, bo by ich szlag trafił. ;) 

Opublikowano

Ta, najlepiej siedzieć na socjalu z szuszowego i czekać na inne jeszcze darmowe datki od państwa pisowskiego tylko sęk w tym że to się prędzej czy później skończy i wtedy będzie ból czterech liter. 

Opublikowano

To kto w końcu pazerniejszy ci co dają czy ci co biorą  Skąd bierze się rejonami 2000 czynszu bo jest popyt na ziemie  i ta wysokość to chyba nie jest wina małych co oddają  tylko tych nie nasyconych tu chyba każdy przyzna mi racje 

• Like 2
Opublikowano
PRIMO napisał:

@Aktis a działalność pozarolnicza to co 🤔

Takie osoby płacą KRUS tyleże x 2 a to i tak mniej niż w ZUS-ie. 

ale to chyba tez do jakiejs kwoty chyba?

zetorki12 napisał:

Popyt i podaż . Nie było by chętnych , to i z ceną nikt by nie szalał . Znajdują frajerów to biorą kasę  . Widocznie tym co szukają to się opłaca że tyle płacą .

u nnie oprócz dopłat chcą dodatkowo 400..500 zeta. A ziemia srednio 5 klasa. Jest jednak głód ziemii wśród rolników utrzymujących bydło.

Opublikowano

No najłatwiej obwiniać tych co biorą bo ciągle im mało i mało, to niby jak mają się rozwijać? 

Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

No najłatwiej obwiniać tych co biorą bo ciągle im mało i mało, to niby jak mają się rozwijać? 

Niech spróbują mieć mniej i drożej .    Mniej roboty , swój ogon dalej i nie trzeba go gonić Spójrz na @Ronik1973 Czy on bez tego pędu za własnym ogonem jest mniej szczęśliwy ?

Opublikowano

Dobra. 

To niech płacą rolnikowi godziwe pieniądze za to co wyprodukował to i popyt na ziemię zmaleje a Rysiek to jest Rysiek, coś za dobrze prosperuje żyjąc z tych paru hektarów i tego socjalu co złapie. 

Opublikowano

Kurna . Bez obrazy @Primo . Kto ma płacić godziwie ? Ile to jest ? I kto ma to zapewnić ???

Opublikowano
4 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

To kto w końcu pazerniejszy ci co dają czy ci co biorą  Skąd bierze się rejonami 2000 czynszu bo jest popyt na ziemie  i ta wysokość to chyba nie jest wina małych co oddają  tylko tych nie nasyconych tu chyba każdy przyzna mi racje 

Dokładnie tak

Opublikowano
zetorki12 napisał:

4 minuty temu, PRIMO napisał:

Niech spróbują mieć mniej i drożej .    Mniej roboty , swój ogon dalej i nie trzeba go gonić Spójrz na @Ronik1973 Czy on bez tego pędu za własnym ogonem jest mniej szczęśliwy ?

Zetorki nie obraź się ale może na wschodzie są inne realia lub ceny... Tutaj jeżeli ktoś jeszcze obrabia te parę hektarów i to bez hodowli to zawsze gdzieś pracuje a gospodarstwo to taki dodatek po godzinach.

Opublikowano

Nie mam powodów do obrażania się . Jakie realia , takie i ceny . No ale marzenia niektórych są , delikatnie mówiąc mocno dziwne .

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Dobra. 

To niech płacą rolnikowi godziwe pieniądze za to co wyprodukował to i popyt na ziemię zmaleje a Rysiek to jest Rysiek, coś za dobrze prosperuje żyjąc z tych paru hektarów i tego socjalu co złapie. 

Wybacz, ale to nie jest logiczne. Gdy cena jest wysoka, i popyt również, to ludzie chcą wtedy zwiększyć podaż a nie odwrotnie. Jak dobra była cena na truskawkę to wszyscy ją nagle chcieli sadzić. Jak dobrze płacili za byki czy mleko, to więcej gospodarstw się parało hodowlą, a jak cena spadła to ludzie z tego rezygnują. Gdyby cena za zboże wzrosła dwukrotnie, to dopiero byłby szał na ziemię. Bo to łatwe w uprawie i nie wymaga tak dużych nakładów i pacy co np. owoce, albo bydło. 

Opublikowano

A ile ci potrzeba żeby cie uszczęśliwić 

38 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Zetorki nie obraź się ale może na wschodzie są inne realia lub ceny... Tutaj jeżeli ktoś jeszcze obrabia te parę hektarów i to bez hodowli to zawsze gdzieś pracuje a gospodarstwo to taki dodatek po godzinach.

A wschód to dla ciebie jakaś afryka co tańczą przy ognisku choć i w afryce te rzeczy to tylko dla turystów

Opublikowano

Gdy ktoś twardzi ,że da się wyżyć na całkiem dobrym poziomie i jeszcze inwestować z kilku hektarów zboża nie mając innego dochodu to dla mnie nawet nie afryka tylko kosmos. Tutaj u nas to nierealne. Nawet biorąc pod uwagę te najprostsze wydatki czyli paliwo , jakiś nawóz azotowy i chwastox ,do tego opłaty za prąd , wodę itd , o wydatkach na utrzymanie swoje i rodziny nie wspomnę.

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Kurna . Bez obrazy @Primo . Kto ma płacić godziwie ? Ile to jest ? I kto ma to zapewnić ???

A no widzisz KTO? 

49 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Wybacz, ale to nie jest logiczne. Gdy cena jest wysoka, i popyt również, to ludzie chcą wtedy zwiększyć podaż a nie odwrotnie. Jak dobra była cena na truskawkę to wszyscy ją nagle chcieli sadzić. Jak dobrze płacili za byki czy mleko, to więcej gospodarstw się parało hodowlą, a jak cena spadła to ludzie z tego rezygnują. Gdyby cena za zboże wzrosła dwukrotnie, to dopiero byłby szał na ziemię. Bo to łatwe w uprawie i nie wymaga tak dużych nakładów i pacy co np. owoce, albo bydło. 

Z mlekiem to nie tak jak piszesz cena rośnie to niektórzy zwiększają produkcję, cena maleje też zwiększają produkcję żeby mieć dochody na wysokim poziomie. 

29 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

A ile ci potrzeba żeby cie uszczęśliwić 

Narazie wystarczy mi to co mam i od dwóch czy trzech lat niedobieram dzierżaw.