Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Bartek01 napisał:

koledzy a jak to jest z odliczeniem 25%wartosci instalacji od podatku rolnego? u mnie w gminie twierdzą że nic takiego nie ma i tyle w temacie... planuje założyć niecałe 

Mój błąd. 

Edytowane przez Dariowola
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, robert1226 napisał:

No to zrobiłeś największą glopote jaką można skoro masz zapotrzebowanie na 22 to było robić na 25  . Do 10 masz za przechowanie 20% a za 15 kw masz 30%za przechowanie a więc niema namiejszego sensu na 15, bo ci więcej potrąca Energa .

Nie robiłem większej  bo w gminie teraz jest program  z dofinansowaniem urzędu  Wojewódzkiego na instalacje  na domy także będę zakładał druga na dom i przydział mocy mam 21  także więcej nie mogę jak 21 

Opublikowano

ja tez mam na stodole i chce zlożyc na tą ulge 25%zrezygnowałem z vatu i  fakture mam na 8% i w lipcu ma wejsc moj prąd to tez chce złożyć tylko nie wiem czy mozna brac to i to...

Opublikowano
21 godzin temu, Bartek01 napisał:

koledzy a jak to jest z odliczeniem 25%wartosci instalacji od podatku rolnego? u mnie w gminie twierdzą że nic takiego nie ma i tyle w temacie... planuje założyć niecałe 10kW...

Jest bo odliczałem .Złóż zapytanie na piśmie i im się rozjaśni- grają wariata

Opublikowano
Dnia 15.03.2021 o 09:23, Sokol2 napisał:

ja tez mam na stodole i chce zlożyc na tą ulge 25%zrezygnowałem z vatu i  fakture mam na 8% i w lipcu ma wejsc moj prąd to tez chce złożyć tylko nie wiem czy mozna brac to i to...

Nie ma dwóch dofinansowan w gminie  składasz oświadczenie  że nie korzystam  z innych  dofinansowań. Bynajmniej  jest tak i mnie. 

21 godzin temu, goorall_88 napisał:

Czy ulga inwestycyjna przysługuje również na podatek rolny płacony za dzierżawy ? Czy bedą z tym jakieś problemy?

Jak płacisz podatek za ten grunt i masz na to papiery i grunt jest na terenie  gminy co będzie inwestycja to bez łaski się należy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mlody311 napisał:

Jaka  firme od fotowoltaiki byście polecali w lubelskim. 

Poszukaj lokalnych firm co montują fotowoltaikę tylko takie które mają dobre warunki tzn cena, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny i działają na rynku już parę lat. 

Opublikowano

Firmy i ich renoma to wielka ściema  polecam kupić panele za granicą (konieczny vatowiec UE) lub płacimy brutto ale to i tak 50% ceny krajowej resztę podzespołów w internecie położyć na dachu samemu a za kilka stów zlecić podłączenie komuś z uprawnieniami .10 kw materiał 15 000 powiedzmy połączenie 1000 i można mieć wszystkich gdzieś .A i jeszcze przestroga jeżeli w okolicy na linii  dużo instalacji to będziecie się wku......ać bo słońce świeci a falownik się wyłącza z powodu przeciążenia sieci ponad 253V -a zkłady energetyczne celowo podnoszą napięcie aby nie odbierać energii bo to ich strata i nie można wywalczyć obniżenia bronią się tym że maja do tego prawo 230V +/_ 10% 

Opublikowano

co za opłacalność i ekonomia jak słońce świeci a instalacja nie pracuje bo za wysokie napięcie -trzeba mieć żeby wiedzieć o czym się pisze .A dodatkowo to falownik musi mieć około 10 v więcej napięcia aby pchać do sieci czyli wyłączy się już przy 243 v .Ja sobie poradziłem ale kolega ma 30 kw i nie produkuje nawet tego co 10 kw u innego 

Opublikowano (edytowane)

skąd ten stek bzdur wyczarowałeś? U mnie z samego rana 230V, w południe 234 bo z sąsiadem ładujemy w te sieć z ponad 30kwp paneli... gdzie te 10 V?

Edytowane przez lukbold
Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

co za opłacalność i ekonomia jak słońce świeci a instalacja nie pracuje bo za wysokie napięcie -trzeba mieć żeby wiedzieć o czym się pisze .A dodatkowo to falownik musi mieć około 10 v więcej napięcia aby pchać do sieci czyli wyłączy się już przy 243 v .Ja sobie poradziłem ale kolega ma 30 kw i nie produkuje nawet tego co 10 kw u innego 

Macie problem ze stacją trafo za duże napięcie wychodzi z niego , trzeba to zgłosić niech poprawią .

Opublikowano

oj widać że jesteś "zielony" z tematu oczywiście przyjadą założą czytnik napięcia z zapisem (przed licznikiem ) i udowodnią że napięcie 253v jest zgodne z normą i niczego nie zmienią . Kolega już któryś raz robi podchody płaci za pomiary i nic z tego nie wychodzi to ich cel aby falowniki się wyłączały oni chcą sprzedawać prąd a nie magazynować .W polsce jest trzecia władza ENERGETYKA 

IMG_20210506_140053.jpg

IMG_20210506_135955.jpg

Opublikowano

dla nich to jak darmo. Poza tym nie ma przecież żadnego magazynu. Albo sąsiedzi zdążą to twoją produkcję wykorzystać, albo nie. To co się wyprodukuje i nie zostanie wykorzystane muszą gdzieś upłynnić Było, że oddawali gratis czechom. Energetyka dodatkoma ma przez to wachania we własnej produkcji. Co nie zawsze jest proste do realizacji i efektywne.

Opublikowano
14 godzin temu, robert1226 napisał:

Tu 68. A sam to zgłaszałes ? , 

Tyle jest instalacji założonych , a tylko u ciebie celowo napięcie podnoszą byś nie mógł produkować prądu .

Jak masz kilkanaście na jednej ulicy to gdzie chcesz to pchać -do rowu ? dopóki odbiorcy z jednego transformatora nadążają zużywać jest ok .A pozatyn częśc nawet nie wie że falowniki się wyłączają tylko narzekają na małą efektywność  

A z tym zgłaszaniem to lecą w ciula (to po śląsku i wcale nie tak obraźliwe) u nas nawet Burmistrz nie potrafi nic zrobić w swojej sprawie .Ja tam daje radę to widac po napięciu ale ile można podnosić do 300V? czy wyżej ja jestem przygotowany i mogą mi skoczyć ale pozostali maja problem 

Opublikowano

Dziwi mnie ta sytuacja , u nas też jest kilka instalacji na jeden transformator i to takie 10 i więcej kvp i jest normalnie nikt nie podnosi napięcia falowniki się nie wyłączają .

Skoro jesteś elektrykiem to chyba wiesz że to leży problem w stacji trafo nie gdzie indziej .

Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał:

Dziwi mnie ta sytuacja , u nas też jest kilka instalacji na jeden transformator i to takie 10 i więcej kvp i jest normalnie nikt nie podnosi napięcia falowniki się nie wyłączają .

Skoro jesteś elektrykiem to chyba wiesz że to leży problem w stacji trafo nie gdzie indziej .

Oczywiście że problem w stacji trafo a konkretnie w podłączeniu do konkretnego odczepu w uzwojeniu transformatora .Tyle że musi być chęć operatora sieci a ci się tłumaczą że obniżając napięcie na końcu linii użytkownicy mają za niskie ?(ja jestem ostatni na końcu i takie parametry a co ci co bliżej? Niech mi dadzą dostęp do transformatora i wyłączą prąd to ich wyręcze . Paranoja ale mogą w zestawieniu napisać że mają na terenie XXXXX Mw energi ze źródeł odnawialnych -chyba o to hodzzi?