Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I dziś założyli. Instalacja 4.66 falownik 5000 Solax x3 Mic. Panele munchenSolar 280W. A poprzednia ekipa przywiozła z tego samego magazynu falownik 4000 powiedziałem tym to mówią że się dowiedzą I możliwe że zamienią na mniejszy. I mówili żeby lepiej z tego przed odbiorem nie korzystać ma przyjechać ktoś z gminy i jakiś inspektor. Jak dobrze to zgłaszają do PGE i na montaż licznika mają miesiąc.

Opublikowano

z innej beczki

w gminie powiedzieli mi że jeżeli dostaje 5000zł dofinansowania od Państwa to nie mogę już sobie odbić z podatku rolnego 

ktoś może to potwierdzić 

Opublikowano

Tak dokładnie jest i nie jest to wymysł tylko w twojej gminie. Jest to dyskryminujące rolników bo płatnik podatku dochodowego może skorzystać z ulgi w podatku i ,,mój prąd"

Opublikowano

w przypadku mój prąd odejmują od podstawy ulgi tę kwotę ti wartość instalacji np 25 000 minus Vat jeżeli odzyskano i minus 5000 mój prąd tj od około 15 325 x 25% =3831 ulgi

Opublikowano
2 minuty temu, Jacek23 napisał:

Tak dokładnie jest i nie jest to wymysł tylko w twojej gminie. Jest to dyskryminujące rolników bo płatnik podatku dochodowego może skorzystać z ulgi w podatku i ,,mój prąd"

tego się niestety spodziewałem

dzięki za odpowiedż

powiem szczerze że gdybym mógł sobie odbić jeszcze te ok 5000zł w podatku rolnym to już bym chyba podpisał umowę

Opublikowano
RU68 napisał:

w przypadku mój prąd odejmują od podstawy ulgi tę kwotę ti wartość instalacji np 25 000 minus Vat jeżeli odzyskano i minus 5000 mój prąd tj od około 15 325 x 25% =3831 ulgi

Program ,,Mój prąd" jest dla osób fizycznych a nie dla firm płacących podatek Vat. Można odliczyć od podatku dochodowego kwotę umniejszoną o dofinansowanie 5000.

Opublikowano
Dnia 4.12.2019 o 08:19, tomek73 napisał:

Rozmawiałem  z gościem na szkoleniu z środków że założył za 60 tyś. Odliczył Vat i ulgę  w podatku rolnym  chyba 12,5 tys i 1 kw wyszedł 2,7  tyś, więc te 5 tyś dotacji to rochę blado wygląda przy podatku rolnym. 

To nie lepiejwziąć na PROW i 50% plus vat odliczyć?

Opublikowano

Dziś odebrałem decyzję UG o uldze w podatku można skorzystać i z odliczenia vat i   mój prąd i ulgę w podatku  nie ma co dyskutować nie słyszałem od Edka ale zrealizowałem i mam decyzje.!!!

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, staszek131415 napisał:

To nie lepiejwziąć na PROW i 50% plus vat odliczyć?

Wymagają w ARiMR osobnego licznika na gospodarstwo czyli prąd przemysłowy ( droższy prąd i abonament licznika 100 zł netto/miesiąc w PGE ) i osobny na dom... czyli rocznie dodatkowo  1200zł x 5 lat = 6000 zł, Nie za bardzo się opłaca, musi być naprawde duża instalacja.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
Dnia 21.01.2020 o 19:47, RU68 napisał:

Dziś odebrałem decyzję UG o uldze w podatku można skorzystać i z odliczenia vat i   mój prąd i ulgę w podatku  nie ma co dyskutować nie słyszałem od Edka ale zrealizowałem i mam decyzje.!!!

Dobrze rozumiem, że dostałeś 5000zł dotacji "mój prąd" oraz odliczysz 25% wartości inwestycji z podatku rolnego???
Jak to mogło przejść skoro aby otrzymać ulgę w podatku rolnym nie można skorzystać z żadnej dotacji, itp?

Opublikowano

Dla mnie też ta wersja jest mało prawdziwa. Córka pracuje w NFOŚ i procedura jest taka, że na fakturze robią adnotacje o udzielonym wsparciu Mój Prąd i w gminie już nie dostanie się ulgi. Gminy też robią podobne dopiski na fakturach jak również w przypadku płatników vat ulga w podatku rolnym liczona jest od kwoty netto. Jeśli nawet uda się to jakoś obejść to prędzej czy później to wykryją.

Opublikowano

bez jakiegokolwiek obchodzenia  czy znajomości Vat odliczony  .Z kwoty netto 25% i pozostałe 5000 mój prąd  są adnotacje na FV dofinansowanie z NFOŚ jest wykluczone ale będę jeszcze próbować odliczyć z dochodowego - z działalności ale w to wątpię  . Ja nie jestem osobą decyzyjną ja składam wniosek i FV w oryginale z adnotacją co wykorzystano reszta to nie moja odpowiedzialność 

Opublikowano

Chaos myślowy w tym co piszesz. Otrzymałeś 5000 zł. z programu Mój Prąd? A jakie dofinansowanie z NFOŚ jest wykluczone? Program Mój Prąd jest właśnie z NFOŚ. Może jak byś użył czasem kropki i przecinka to by było bardziej zrozumiale.

Opublikowano
Dnia 26.01.2020 o 23:50, Jacek23 napisał:

Chaos myślowy w tym co piszesz. Otrzymałeś 5000 zł. z programu Mój Prąd? A jakie dofinansowanie z NFOŚ jest wykluczone? Program Mój Prąd jest właśnie z NFOŚ. Może jak byś użył czasem kropki i przecinka to by było bardziej zrozumiale.

Przy własnej kasie możesz skorzystać z mój prąd ,ulgi w podatku 25% wartości pomniejszonej o VAT jeżeli odliczony i o 5000 mój prąd .Nie można jednak skorzystać z innej formy dofinansowania NFOŚ .A w moim przypadku uważam ze mam prawo odliczenia z termomodernizacji tj. podatku dochodowego ale to jeszcze przeanalizuję zgodność z przepisami problem stanowi jedynie fakt że część prądu zużywa gospodarstwo rolne. 

Opublikowano
17 minut temu, RU68 napisał:

Przy własnej kasie możesz skorzystać z mój prąd ,ulgi w podatku 25% wartości pomniejszonej o VAT jeżeli odliczony i o 5000 mój prąd .Nie można jednak skorzystać z innej formy dofinansowania NFOŚ .A w moim przypadku uważam ze mam prawo odliczenia z termomodernizacji tj. podatku dochodowego ale to jeszcze przeanalizuję zgodność z przepisami problem stanowi jedynie fakt że część prądu zużywa gospodarstwo rolne. 

Na początku grudnia rozmawiałem z panią od podatków z gminy.
Twierdziła, iż rolnik chcąc odliczyć 25% kosztów instalacji FV nie może skorzystać z dotacji "mój prąd".
Być może od początku roku coś się zmieniło. Od niedawna moja gmina pozwala odliczyć ulgę przy instalacji również na budynku mieszkalnym.
Niestety, ale często w dwóch gminach inaczej interpretują przepisy. Np w sąsiedniej można było mieć ulgę w podatku od przydomowej oczyszczalni ścieków, natomiast w gminie której mieszkam absolutnie nie!

Opublikowano

Byłem dzisiaj w gminie odnośnie zwrotu za paliwo.
Dowiedziałem się, że ulgi w podatku rolnym nie można połączyć absolutnie z jakimkolwiek innym dofinansowaniem (przynajmniej u mnie). 
Poza tym jeszcze nikt na całą gminę nie ubiegał się o wspomnianą ulgę inwestycyjną.
Pani również nie była w stanie mi odpowiedzieć czy faktura może być np na same moduły i inwerter czy musi to być kompletna FV z montażem wystawiona przez firmę montującą.
Jestem już prawie zdecydowany na montaż. Zastanawia mnie tylko czemu ludzie nie chcą w to inwestować?
Na okolicę jeśli chodzi o osoby prywatne to znam tylko jeden przypadek- elektryk założył sobie może z 8 lat temu.
Jesteście zadowoleni ze swoich instalacji? Drugi raz byście zakładali?

Opublikowano

Mają rację  dofinansowania i ulgi w podatku nie można łączyć,

Nowe brzmienie fragmentu ustawy o podatku rolnym

Art. 13. 1. Podatnikom podatku rolnego przysługuje ulga inwestycyjna z tytułu wydatków poniesionych na:

1) budowę lub modernizację budynków inwentarskich służących do chowu, hodowli i utrzymywania zwierząt gospodarskich oraz obiektów służących ochronie środowiska,
2) zakup i zainstalowanie:
a) deszczowni,
b) urządzeń melioracyjnych i urządzeń zaopatrzenia gospodarstwa w wodę,
c) urządzeń do wykorzystywania na cele produkcyjne naturalnych źródeł energii (wiatru, biogazu, słońca, spadku wód)
– jeżeli wydatki te nie zostały sfinansowane w całości lub w części z udziałem środków publicznych