Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A  u mnie w gminie  łąk  mieli  nie szacować ,  zboża  wykoszone  były  więc nie szacowane  ,  zostały  kukurydze  i  motylkowe.....    rok  temu  przykaz że łąki   max.  40 %  strat ! ! !     Też  mi  się wydaje  że szacowanie ,,polityczne''   gmina  PSL. 

image.png

Opublikowano
2 minuty temu, Szymi40 napisał:

A  u mnie w gminie  łąk  mieli  nie szacować ,  zboża  wykoszone  były  więc nie szacowane  ,  zostały  kukurydze  i  motylkowe.....    rok  temu  przykaz że łąki   max.  40 %  strat ! ! !     Też  mi  się wydaje  że szacowanie ,,polityczne''   gmina  PSL. 

image.png

I wszystko jasne, na złość k**wy robią, docenic przy wyborach polecam skoro waszym kosztem robią kampanie.

Opublikowano

Oj   nie ma co narzekać -  600 do krowy i tucznika,  1000 do ha.  suszowego ,  dopłata  do paliwa,  dopłata do ha. ,   wystarczy  telewizji  posłuchać     żyć  nie  umierać  ..........;)   miasto   patrzy.

• Haha 3
Opublikowano

No właśnie miasto patrzy i się dziwi czego ten rolnik chce kasa płynie ze wszystkich stron i ciągle mu mało. O tym 1000 zł to już wszędzie gdzie się tylko da rozpierdolili ile to popłynie pieniedzy. Wystarczy wejść np. na farmera czy tam inny portal i poczytać na komentarze pod artykułem jak miastowe swoje żale wylewaja

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Co ty opowiadasz o zeszłym roku. 1000zł było dla tych którzy mieli powyżej 70% stratę z całego gospodarstwa. Ja dostałem do 20 paru ha gdzie były zboża po 500zł bo straty miałem w całym gospodarstwie raptem około 35%.

Tak mało bp dużo mam kukurydzy a w tamtym roku kukurydza nie była objęta suszą.

Czyli warunki identyczne jak w tamtym roku.

A obliczanie straty z powodu suszy w całym gospodarstwie z uwzględnieniem zwierząt to idiotyzm. Co mają zwierzęta do suszy na polu?

Może zwierzęta karmię mirabelkami i szczawiem z rowu a pola są tylko do uprawy zboża na handel? Dziwne te reguły, ale w sumie dla mnie lepiej, nie mam zwierząt to dostanę więcej kasy.

Także spirala dobrobytu u mnie to nie iluzja, więc media nic nie nakręcają tylko mówią jak jest. 👌

Ktoś Cię kolego przewiózł jezeli piszesz prawdę,w naszej gminie wyglądało to następująco bez zwierząt i ubezpieczone 30-69 -500zł,70% i więcej 1000 zł , w przypadku produkcji zwierzęcej większość miała poniżej 30% ,jednak to nie miało większego znaczenia [rząd zmienil prawo i w tym przypadku liczyły się poszczególne uprawy] włodarze gminy praktycznie byli we wszystkich partiach od 90 lat i przypadku takich akcji nie można na nich narzekać ,w tym roku w chwili ogłoszenia oficjalnej suszy było praktycznie po żniwach a 40% każdy ma [przyszło z góry że max tyle można,skutki zeszłorocznego numeru ,każdy pisał 70% i miał to zatwierdzone]

Opublikowano

Kto i na czym mnie przewiózł?

To samo napisałem 30 - 69% = 500zł

powyżej 70% = 1000zł

Opublikowano
4 godziny temu, Szymi40 napisał:

image.png

Nie było  żadnego  przykazu  jak  szacować  od  nikogo  to  co  na polu  to  wpisuje  się w protokół.

2 godziny temu, damianzbr napisał:

Kto i na czym mnie przewiózł?

To samo napisałem 30 - 69% = 500zł

powyżej 70% = 1000zł

A zatem zapewne stawki pomocy suszowej w 2019 roku wyniosą:

• 1000 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 70% w uprawach, które miały ubezpieczone ponad połowę areału; 

• 500 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 70% w uprawach, które nie posiadały polisy; 

• 500 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 30% i nie przekraczających 70% w uprawach, które miały ubezpieczone ponad połowę areału; 

• 250 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 30% i nie przekraczających 70% w uprawach, które nie posiadały polisy. 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/susza-2019-jakie-beda-stawki-pomocy-suszowej-dla-rolnikow/?fbclid=IwAR1FXIgAwPdaWHUgrLcFiz1DVYOeH2MZikFVdMEKy73-9OW3WdxIc6pSF2k

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A to mają dzwonić?

Unas na stronie gminy ogłoszenie, ksiądz w niedzielę ogłoszeniach głosi.

Do mnie dzwonili pod koniec lipca aby ten protokół na gotowo podpisać w dwóch egzemplarzach jak miieli już komputerowo gotowy. I poszło to do Wojewody i miało do mnie wrócić ale jeszcze cisza

Też 100% ubezpieczone

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Czy gorsza to się okaże, powoli ,,nasz'' minister działa i wyprzedza poprzedników, kontynuuje to co zaczęli tamci, nic się nie poprawia to widać w każdej branży. Co myślisz o Konfederacji?

Trzeba dać szanse innym bo ci co narazie byli to szkoda gadać. Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. U mnie na łubinie wpisali 20% bo o niego dbałem a u znajomego co posiał aby było wpisali 80% bo nic nie było. Najlepiej się opierniczać i będzie najlepiej.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kujawy1990 napisał:

Nie było  żadnego  przykazu  jak  szacować  od  nikogo  to  co  na polu  to  wpisuje  się w protokół.

A zatem zapewne stawki pomocy suszowej w 2019 roku wyniosą:

• 1000 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 70% w uprawach, które miały ubezpieczone ponad połowę areału; 

• 500 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 70% w uprawach, które nie posiadały polisy; 

• 500 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 30% i nie przekraczających 70% w uprawach, które miały ubezpieczone ponad połowę areału; 

• 250 zł/ha dla gospodarstw ze stratami powyżej 30% i nie przekraczających 70% w uprawach, które nie posiadały polisy. 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/susza-2019-jakie-beda-stawki-pomocy-suszowej-dla-rolnikow/?fbclid=IwAR1FXIgAwPdaWHUgrLcFiz1DVYOeH2MZikFVdMEKy73-9OW3WdxIc6pSF2k

No to te  powyżej 30% to tak samo jak i te powyżej 70% 

Kto ma wpisane 30% to nic nie dostanie😁 bo 30 to nie jest powyżej😁

• Haha 1
Opublikowano

Bo te przedziały kwotowe powinny być inaczej rozpisane bardziej sprawiedliwie od 30 do 49% te 500 zł, 50 - 69% z 750 zł i od 70% w górę 1000 zł 

A to ktoś ma 69% za 500 zł, a inny 70% i przeskod od razu na 1000 zł bo niby o 1% większa strata xD

Opublikowano

Dobrze, że w tym roku wybory są, bo widzę, że ostro kombinują z tym suszowym. Gdyby było od 31% to pula beneficjentów znacznie by się ograniczyła.