Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, Mecha napisał:

Zrozumiałem że masz pszenicę w 3 kawałkach i fazach: szpilki, 2-3 liści i krzewienia.

Ja mam snsnajper600asc i toluron, zastanawiam się jeszcze nad dawkowaniem i mam obawy. Moja pszenica kws emil ma 2 liście, 2 i 3 wychodzący i 3.

KWS Emil jest wrażliwy na chlorotoluron.

• Thanks 1
Opublikowano

wejdź sobie na stronę kws i mają wszystkie odmiany pszenic które są wrażliwe na chloroturon albo wpisz w Google odmiany pszenic wrazliwe na chloroturon i ci wyskoczy.fajnie że kws tak ma na stronie A pozostali producenci nie.mialem hondie dwa lata temu to od razu już jesienią było widać że coraz mniejsza i bladsza i wiosna trzeba było przesiewac A w zeszłym roku na bellise pryskalem tez chloroturon ale miała nie równe wschody to jeden liść i niecałe pełne dwa liście też siadlo.na środku wyraźnie pisze że musi być trzeci liść wtedy bezpiecznie

Opublikowano

Jak wasze Euforie po oprysku expertem z dff i trib. Metylowym ?

U mnie tak jakby zaczęło ją po tygodniu skręcać, pedy boczne strasznie słabe, ogólnie strasznie słabo jest ukorzeniona, ma ktoś pomysł czy da się jej jakoś pomóc?

Czy Może to być spowodowane rozsianiem kredy 800kg na 1.3ha przed siewem ?

20191102_133431.jpg

20191102_132735.jpg

20191102_132715.jpg

Opublikowano

No pszenica ogólnie bardzo rzadka, siana 300 roślin, ale z mojej winy siewu pochodziła w ilości jakies 230 250 r/m2

czyli na razie się nie przejmować i obserwować co z nią będzie dalej ?

Opublikowano

Około 600 kłosów/m2 to optymalna obsada. Pszenica siana w terminie spokojnie w tym roku 3 rozkrzewienia już ma. Coś tam zginie po drodze. Wiec wysiew 250szt. powinien dać te 600 kłosów..??

Opublikowano

Myślę, że jak nie wymarznie to spokojnie da, w tamtym roku miałem po 5-7 rozkrzewien na wiosne, siana 300 szt/m2, była za gesta jednym słowem, nawet po odrzuceniu pedow bo specjalnie redukowalem azot na start, w zniwa był jeden gąszcz 

Opublikowano
4 godziny temu, Mareg napisał:

Jak wasze Euforie po oprysku expertem z dff i trib. Metylowym ?

U mnie tak jakby zaczęło ją po tygodniu skręcać, pedy boczne strasznie słabe, ogólnie strasznie słabo jest ukorzeniona, ma ktoś pomysł czy da się jej jakoś pomóc?

Czy Może to być spowodowane rozsianiem kredy 800kg na 1.3ha przed siewem ?

20191102_133431.jpg

Mój Julius taki sam ;) Wysiew ok 320szt/m2

• Root Admin
Opublikowano

w poprzednich latach robiliśmy bizonem i było ok na każdej odmianie
w tym roku zrobiłem mieszankę pontos + granstar i też póki co nie widzę aby cokolwiek się działo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v