Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warto dodać do zaprawiania nawóz donasienny ? Pszenica będzie siana po kukurydzy. Jak tak to co dodać do kinto plus

Opublikowano

Po stalerzowniu pola po rzepaku z mocno wyrośnietymi i gęstymi samosiewami pole wygląda tak sobie i nie wiem, czy siać w to pszenice(agregat talerzowy i siewnik tez), Nigdy bez orki nie siałem, a wilgoć jest na jakieś max 10cm i pług tego nie przerzuci jak trzeba.

Opublikowano
ravoj napisał:

23 godziny temu, dzikiWschód napisał: hmm nie wiedziałem że można mieszać środki na grzyba chwasty i mszyce... Pisałem już wcześniej, że od 3 lat tak robię. Mówię o obniżonych dawkach grzybówki, ale wiosną raz był Lancet w pełnej dawce + Tilt Turbo + Mondatak i efekt jak w zabiegu oddzielnym.  Za to skracanie Trineksepakiem + grzybówka trochę paliło czubki i to rozdzielam. Jak tam kto uważa, ja nie namawiam. 

planuję pryskac tebukonazolem w pełnej dawce wychodzi 1l czyli podać 0.5 a może 0.7 ? do tego ekspert 0.35 i legato 0.25 i cyperkill Max 0.05l Co o tym myślisz? Kiedy pryskasz taka mieszanka, na 3 liść czy czekasz?

Opublikowano

Po orce praktykowal ktoś bronowanie i siew od razu w bronowane bez agregatu? 

Sprzedalem swój agregat uprawowy i nie nabyłem jeszcze nowego, ojciec mi mówi żeby zabronowac i siać ale jak jakoś średnio do mnie przemawia ten pomysł 

Opublikowano
17 minut temu, Mareg napisał:

Po orce praktykowal ktoś bronowanie i siew od razu w bronowane bez agregatu? 

Sprzedalem swój agregat uprawowy i nie nabyłem jeszcze nowego, ojciec mi mówi żeby zabronowac i siać ale jak jakoś średnio do mnie przemawia ten pomysł 

Robiłem tak wiele razy zanim kupiłem agregat. Tylko brona 2x

Opublikowano
Dnia 22.09.2019 o 18:37, Miran napisał:

Czym zamierzacie odchwaszczać pszenicę w tym roku na jesień? Ja myślę dać Expert met 0,35kg + Legato 0,2l + Glean 8g. 

to dajesz sprawdzoną mieszankę i powinna dobrze zadziałać. ja daję boxer 2l, legato 0,1l i Glean 8g i ta mieszanka też robi co powinna

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 21:28, damian12345 napisał:

dzięki za odpowiedź. Na workach zapisane jest 800 tyś i zalecane 320 r/m2 czyli 4 jednostki. Ale bede siał 118 kg

Miałem Apostela na jednostki po przeliczeniu wychodzilo 120gg/ha ale niestety to było za rzadko

W następnym roku w optymalnym terminie wysiałem 140kg i uważam ze to jest minimum przy stanowisku po rzepaku.

Opublikowano
22 godziny temu, drizzt24 napisał:

Przez wiele lat tak robiłem. najpierw brona w sagę a potem na wprost i siew. Oczywiście poprzeczniaki po parę rzay

Co za czasy żeby pytać czy po bronach można siać. Kolego kiepsko bronowales.  Najlepiej najpierw szaga w jedna a potem w druga stronę i jest stół . Ewentualnie drugi raz w poprzek orki jak mocno nie telepie. Poprzeczniak powinien być wybetonowany bo przy nawrotach robimy większy luk i jedziemy tam gdzie gorzej się zabronowalo

Opublikowano

dziś kupiłem pare worków eufori i przy obsadzie 350szt/m2 wychodzi 115 kg/ha  masakra takiej drobnicy jeszcze nigdy nie siałem 

Opublikowano

u mnie sierpień 116l/m2 wrzesień jak na razie 41l  ale i tak nie mam odwagi tak mało wysiać  posieje 140-150 kg 

Opublikowano

przy 140 kg/ha wyjdzie 425 roślin na m2   tylko nie wiadomo jak te roślinki przetrwają z takiej drobnicy

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Odżywki na jesień typu Plonvit Zboże dać? czy nie ma to większego sensu jesienią?

w tym roku chcę zrobic t0 tebukonazolem z właśnie Plonvit zboże, 90% forowiczów zarzuci ze to strata kasy ale sam ocenie jak to wyjdzie.

Jesli chcesz podac odżywke to pamietaj o odchwaszczaniu jesienią zeby dodatkowo nie wzmocnić chwastów bo na wiosne moga za bardzo wybujać i byc problem z odchwaszczeniem

Opublikowano

Ty chyba stosujesz te czyste substancje co gość z Lublina na olx ogłasza, dobrze pamiętam?

Opublikowano (edytowane)

Panowie przemyślcie, jakby firmy nasienne powiedziały ze macie siać 400-500 szy na metrze to kupowalibyscie tyle drogie materiału? Na pewno dużo osób by zrezygnowało . Coboru sieje 400-500 na 3 klasie w dobrym stanowisku. Ja w tamtym roku siałem 400, teraz sieje 500 i mysle ze yo nie jest zły ponysl. Przy różnych strategiach nawożenia nie miałem gęstych pszenic z duza obsada kłosów przy siewie 300 roslin na metrze. Gdzieś odpadają te rozkrzewienia na 4 klasie. Mam dużo glin, zimno bo Mazury i pH koło 5 bo dopiero z tym walczę i mysle ze te moje 500 roslin będzie niezłym rozwiązaniem. W żniwa się okaże. Na klasach 1-3 w ciepłych regionach polski może siew 300 roslin się sprawdzi. U mnie nie.

z innej beczki. Stosowaliscie saletre wapniowa i widzieliście jakaś korzyść czy to chwyt marketingowy ze może to sprawdzi się przy słabym pH?

Edytowane przez masa24
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v