Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok juz ogarnąłem te regulacje, miałem mialem na 2 ustawiona pewnie tego winna ale dla pewności natne pojemników i sprawdzę każdy aparat z osobna i będzie wtedy pewne 

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

papier wytrzyma chyba że połączą to jakoś z fakturami zakupu

My ze znajomymi kupujemy na jednego większy rabat można uzyskać na 50t jak na 5t. Ciekawe co powiedzą na 3 faktury.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.10.2019 o 15:31, Miran napisał:

Celuję w 7-8 t. Mikro poprzednie lata nie stosowałem, ale zamierzam przez cały sezon korzystać z mikroelementów od Dr Green.Miałem dawać przez cały rok mikro od Intermag ale po rozmowach ze znajomymi chcę spróbować własnie tych od Greena. Zobaczę czy będą jakieś efekty.

od tych wszystkich dolistnych to już mi się rzygać chce, żadne wielkie i większe gospodarstwo tego nie stosuje, tylko cieniasy jak my. 

Powiem Ci Miran tyle: żadnej różnicy nigdy nie zobaczysz. Nie wiem czy kilkadziesiąt kilo będzie więcej. Chyba, że oprysk dolistny będziesz powtarzał  przynajmniej co tydzień. 

Dnia 23.10.2019 o 20:37, slawek2209 napisał:

od lat zero dokarmiania jesienią.Nigdy pszenica nie wymarzła.Może z 10 lat temu Batuta mi wypadła pasami z 25 %.Po co dajecie te odżywki jesienią?

Bo im mało i miało i chcą więcej 😎, więcej od Ciebie i sąsiada. To jak sport, konkurencja, wynik się liczy. Zbierze 9 ton, najeździ się jak głupi z opryskiwaczem, straci 3 000zł i zostanie mu 2000zł z ha. Ty zbierzesz 7,5 tony tylko odchwaszczając i robiąc trafną grzybówkę , zostanie Ci z hektara 3000zł ale cienias jesteś, bo masz 1,5 tony mniej. 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

od tych wszystkich dolistnych to już mi się rzygać chce, żadne wielkie i większe gospodarstwo tego nie stosuje, tylko cieniasy jak my. 

Powiem Ci Miran tyle: żadnej różnicy nigdy nie zobaczysz. Nie wiem czy kilkadziesiąt kilo będzie więcej. Chyba, że oprysk dolistny będziesz powtarzał  przynajmniej co tydzień. 

To lepiej na to miejsce dać 100 kg saletry będzie lepiej niż na sumę 150 zł  odżywek nalać .

• Like 1
Opublikowano

Albo próbę gleby, lepszy NPK czy wapno. Ale ja jak zaczynałem to i próba co rok, wapno co dwa i dolistne kilogramami. A wszystko weryfikowała pogoda. Jak był dobry rok i pszenica sypała to mówiłem, że dobry jestem, warto dokarmiać, pryskać, jeździć, to moja zasługa!!!

A jak rok suchy jak ostatni i wszystkie zabiegi g.. warte to mówiłem, że to wina pogody, nie moja.  

• Like 1
Opublikowano

7 lat uprawiam pszenicę i pierwszy raz w tym roku pryskalem od mszyc do tego wczoraj poszło mikro dodatkowo i tebukonazol 0.5l/ha do tej pory ostatnia praca jesienna na polu pszenicy to był siew i do wiosny spokój. sam ocenie czy opryski w tym roku na chwasty, potem sam na mszyce i teraz tebu mszyce i mikro coś zmieni. 90% komentarzy jest na nie bo po co ale żeby ktoś konkretnie napisał na swoim przykładzie że takie zabiegi nie mają sensu bo sprawdzal albo liczyczyl u siebie to jakoś nikt się nie wychyla. wolność Tomku w swoim domku! do póki nie musicie fizycznie dokładać do moich eksperymentów to przynajmniej uszanujcie a nie krytykujecie bo tak wychodzi z teorii.

Opublikowano

Jest problem z pszenica w silosie wyłarzą jakieś robaki na górnej warstwie zrobił się kożuch pszenica zaczyna grzać się, pszenica była 3 razy przedmuchiwana w silosie jak zacząłem kosic wilgotność była 14,8 potem spadała. Doradzicie co zrobić czy pierwsze wysypać na przyczepy jest tego 25 ton

20191026_111737.jpg

Opublikowano

To jest larwa trojszyka, pewnie dorosłe szkodniki tez już są i jedzą pszenice jak najszybciej fumigowac zboże  plus sprawdzic wilgotnosc. Tą zgrzaną na pewno dosuszać.

Opublikowano (edytowane)

Fumigowac czyli jakieś tabletki są do tego, nasypałem przyczepę jednak nie grzeje się 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To nie jest trojszczyk, to motyl, najprawdopodobniej omacnica spichrzanka. Zajrzyj kolego do tego silosu wieczorem jak będzie już dobrze ciemno, będzie tego pełno latać.

Omacniaca składa jaja w wierzchniej warstwie zboża i wykluwają się z tego takie larwy, one spowijają zboże taką pajęczyną. Strasznie ciężko się tego pozbyć, jedynym sposobem wydaje się fumigacja, najlepiej to zrobić w silosie.

Opublikowano (edytowane)

W dzień jak był silos otwarty to latało i z góry była taka pajęczyna, znalazłem na internecie środek QUICKPHOS

Edytowane przez Gość
Opublikowano

do jakich temp min można pryskać expertem i legato, nie zdązyłem w zeszłym tygodniu a dziś już wieje od jutra ochłodzenie..

Opublikowano
35 minut temu, MarcinNH napisał:

do jakich temp min można pryskać expertem i legato, nie zdązyłem w zeszłym tygodniu a dziś już wieje od jutra ochłodzenie..

w jakich dawkach miałes zamiar pryskac ?

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinNH napisał:

Teoretycznie musi być średnia chyba 8 stopni. Ale kiedyś kończyłem oprysk wieczorem i zaraz był przymrozek i jakoś obyło się bez poprawek .

Opublikowano

kwestia czy jeszcze można pryslac bo zapowiadają od środy przymrozki, żeby nie zaszkodzić pszenicy bo każdy środek chemiczny działa stresująco na rośline, czytałem w apce top agrar że najkrótszym odstępem między zabiegiem a przymrozkiem jest 3-4 dni żeby roślina mogła przetrawic środek

Opublikowano

przymrozki nie ale 0 ma być w czwartek, jutro 2 mm deszczu niby ale pojade po południu

Opublikowano

Ja czekam na deszcz i ocieplenie po zapowiadanym ochłodzeniu.  Zostało 10ha do zrobienia lentipur+ diflanil 2+0,2

Opublikowano

Na yr. no raczej tendencja się sprawdza i wszystko wskazuje na powrót temperatur około 10+

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v