Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Penie głównie od pogody i nawożenia bo od czego innego. Tylko z tym nawożeniem też różnie bywa, w tym roku połówę pszenicy nawiozłem 3 dawką N mimo, że dość wcześnie jak jeszcze była wilgoć to zamiast poprawić sprawę to ją pogorszyło, ziarno drobniejsze i bardziej zaschnięte niż tam gdzie 3 dawki nie było.

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze pola skoszone.

Wilejka (0,66ha) rozczarowała po całości, plon niższy jak ubiegłorocznej mieszanki jarej (ok 3t/66ar, pszenica, jęczmień) tj, ok 2,7t/66ar. Ziarno chude i pewnie część wyleciała z kombajnu. Moja też trochę w tym wina bo sita ustawiłem zbyt szczelnie ;). Dam jej jeszcze raz szansę na stanowisku po łubinie.

Ostroga za to dała z 4ha łącznie 2,5t więcej niż rok temu. Średnia to marne 4t/ha 5,4t/ha, ale i tak lepiej niż poprzednio bez ochrony, teraz był 2x grzyb i skracanie, słomy ciut więcej ale jakościowo nieporównywalnie lepsza, ziarno Ostrogi też na oko grubsze niż w poprzednim roku (no i zdecydowanie grubsze niż Wilejki z tego roku ;), a obie pszenice były identycznie prowadzone). Było około 13% białka w poprzednim roku, a teraz jeszcze nie wiem.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Też mam wilejke i ostroge, wczoraj kosilem ostroge i jestem pozytywnie zaskoczony wagi nie znam ale na oko nie cale 5t powinno być ale to moje najlepsze stanowisko dołek i blisko rzeki reszta pewnie do 4t nie dobije... klosy mają po 5-6 pieterek z czego górne to poslad...

Opublikowano

Moja ostroga 5,7 tony z ha a belissa 5,6. jestem zadowolony jak na suchy rok . teraz jeszcze czeka jarka harenda 

Opublikowano (edytowane)

Hondia sypała 5,5 t/ha, a następne kawałki Ostrogi 5,3-5,5 t/ha - zaczyna być widać u mnie nie suszę, a ograniczenia w ilości NPK, bo średnio wychodzi około 5,5 t na dość zróżnicowanych klasowo kawałkach ( od 4b do 3a). Jeszcze 2 kawałki ozimej mi zostały ale deszcz przerwał, zaś jara pszenica jeszcze miękka u mnie. Suszę to było widać bardziej na Wilejce i na części jarych niż na Ostrodze. Zwykle oścista odmiana jest mniej plenna a tu nie widać różnic w tym roku.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

akurat co do ostrogi nie byłbym zdziwiony

normalnie plon pszenicy na poziomie 5-6t to dla wielu szału nie robi, ale w słabych latach ostroga równo i wiernie plonuje, za to ją cenię

Opublikowano

U nas hondia zostaje kolejny rok, po rzepaku na 4b-5 klasie dała 6,2t/ha, kwalifikant, przy 220kg Polifoski 6, 3 zabiegach fungicydowych, 3 dawkach azotu (60+85+35), 2 zabiegach insektycydowych. Uratowały ją deszcze majowe, w maju opad ponad 200l. Błąd jaki został popełniony to zbyt gęsty siew i taki plac na działce gdzie wyszła miotła i perz właściwy wiosną. Jest to najsłabsza działka jaką oprawiamy, 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie medalistka 5,5 tony patras 6,5 tony. Medalistka 220 kg/ha, Patras 200 kg/ha. 400 kg saletry na h. Jesienią 200 kg polifoski 6. Zabieg t1 wirtuoz skracanie plus odżywka i na tym koniec. Stanowisko po pszenicy. 

Edytowane przez eddi87
Opublikowano

pszenica tytanika- cos dziwnego stalo sie z ziarnem, czesc jest zielono-zolta, nie to ze jest niedojrzala tylko ziarniaki maja taki kolor, nigdy sie nie spotkalem z tym , inna odmiana jest normalna, pozostalych jeszcze nie kosilem-mial ktos taki przypadek ?? przeszkadza to w sprzedazy ? wyblaknie - bo  dziwny kolor jest dobrze widoczny.

Opublikowano

640 brutto

To jest k**wa rozbój przy tak niskich plonach

Opublikowano

Ozime skoszone, średnio Ostroga dała 5,5t/ha (na jednym kawałku nawet 5,8, ciekawe bo teren z przewagą V klasy, a nawet tam gdzie była 4a i 3 dało ciut mniej), Wilejka (na 4b/5 około 4t/ha), Hondia minimalnie więcej od Ostrogi. A jara pszenica jeszcze miejscami niedojrzała ;/ i ten tydzień będzie trzeba czekać. Ogólnie plon ozimin całościowy z tych samych kawałków to 18-20% więcej w stosunku do poprzedniego sezonu i jakieś 10% więcej jak 2 lata temu. Jak na pogodę uważam, że źle nie jest, tym bardziej że to łódzkie, w  teorii jeden z najbardziej suchych obszarów kraju.

Opublikowano

Witam, u mnie już po zniwach i czas zastanowić się nad zasiewami na kolejny rok. Z racji że ostatnie 2 lata charakteryzują się długa jesienią to chce w rym roku zrobić zabieg t0 w pszenicy bo wiosna miałem duży problem z maczniakiem i podstawa źdźbła i do tego chciałbym dorzucić jakieś mikro i jakiś insektycyd. czy ktoś robi taki zabieg jesienią i czym pryska?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v