Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nazwisko na W,mają krowy,i Księdza.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

cały dzien upalnie, po wczorajszym deszczu juz praktycznie sladu nie ma, dzis juz nic nie będzie.

mam też pytanko, prawdopodobnie będę musiał skosić hektar łąki, na siano chyba nie ma sensu suszyć to chciałem zrobić kiszonkę, jak ten temat najlepiej ogarnąć ? po jakim czasie od skoszenia prasować ? i czy koniecznie trzeba rozbic pokosy, czy niech poleży, ograbić i cyk prasą ?

Opublikowano

Którą prognozę patrzeć ? Każde inaczej . Co za cholera ? Nadają zlewy , a napadało tyle co nic . Jak bym tak wierzył w te prognozy , to jeszcze kosić trawy bym nie zaczął .

@Rolnik1973 , jak tam ? Nie za gorąco w cieniu ? :P

Opublikowano
zetorki12 napisał:

Którą prognozę patrzeć ? Każde inaczej . Co za cholera ? Nadają zlewy , a napadało tyle co nic . Jak bym tak wierzył w te prognozy , to jeszcze kosić trawy bym nie zaczął .

@Rolnik1973 , jak tam ? Nie za gorąco w cieniu ? :P

wczoraj nie padało u Ciebie ? ja z tego co widzę jutro jest szansa w nocy na deszcz, ale są aktualizacje i może byc i nie być a nadawali 80mm na jutrzejsza noc a teraz ledwie 5mm, ja zaczynam w poniedziałek kosić bo już w następny piątek opady to się wysuszy spokojnie, w niedziele nie będę zaczynał, ciekawe ile sianka będzie

Opublikowano
Przed chwilą, ZELKOW napisał:

wczoraj nie padało u Ciebie ? ja z tego co widzę jutro jest szansa w nocy na deszcz, ale są aktualizacje i może byc i nie być a nadawali 80mm na jutrzejsza noc a teraz ledwie 5mm, ja zaczynam w poniedziałek kosić bo już w następny piątek opady to się wysuszy spokojnie, w niedziele nie będę zaczynał, ciekawe ile sianka będzie

Padło , ale nie wiele . Wyglądało na dobrą ulewę , ale jakoś się rozeszło . Z tego co przeglądam , to jak jutro nic nie popada , to będzie znowu okropnie sucho . Pies jebał sianokosy . Susza znowu się robi . o.O

Opublikowano
3 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Nazwisko na W,mają krowy,i Księdza.

Jeżeli to ten i którym myślę to jego syn chajtnienty z moją kuzynką.to jedziemy na odpust na wódkę😀

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Uziu92 napisał:

cały dzien upalnie, po wczorajszym deszczu juz praktycznie sladu nie ma, dzis juz nic nie będzie.

mam też pytanko, prawdopodobnie będę musiał skosić hektar łąki, na siano chyba nie ma sensu suszyć to chciałem zrobić kiszonkę, jak ten temat najlepiej ogarnąć ? po jakim czasie od skoszenia prasować ? i czy koniecznie trzeba rozbic pokosy, czy niech poleży, ograbić i cyk prasą ?

Rotacyjną czy dyskówką trzeba rozbić pokosy bo się paży pleśnieje w kupie tym bardziej jak popada jak dobra trawa,Co do ile czasu zależy od trawy jak jest młoda nawożona to dłużej,jak wystrzelona i mniej nawożona to krócej.Jaką byś nie zafoliował to będzie dobrze.

13 minut temu, bobienko napisał:

Jeżeli to ten i którym myślę to jego syn chajtnienty z moją kuzynką.to jedziemy na odpust na wódkę😀

Wa.....ski

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Spadło kolejne 0mm. A chmurzyło się pięknie, 5km brakło i coś by skapło. Na jutro pewnie ten sam scenariusz. 

Opublikowano
10 minut temu, Wiesi0 napisał:

Rotacyjną czy dyskówką trzeba rozbić pokosy bo się paży pleśnieje w kupie tym bardziej jak popada jak dobra trawa,Co do ile czasu zależy od trawy jak jest młoda nawożona to dłużej,jak wystrzelona i mniej nawożona to krócej.

Wa.....ski

To jednak drugi ale też znam😆

Opublikowano

Sławek sieje trochę pszenżyta, ale u mnie ciężki temat, ziemniaki późno schodzą z pola, a w listopadzie siew to już nie to samo...spraktykowane.

miły akcent na weekend dwa byczki od pierwiastki godzinę temu 😉

Opublikowano
55 minut temu, zetorki12 napisał:

Padło , ale nie wiele . Wyglądało na dobrą ulewę , ale jakoś się rozeszło . Z tego co przeglądam , to jak jutro nic nie popada , to będzie znowu okropnie sucho . Pies jebał sianokosy . Susza znowu się robi . o.O

A u mnie ładnie wlało z burzu aż woda w kukurydzy stoi  asino suche ech człowiek to ma szczęśćie

Opublikowano (edytowane)

Mieszanka. Jeczmien prawie się wykłosił, owies zaczyna wiechę puszczać. 4-5kl jest super. Na razie na najgorszych żwirowych łatach trochę przypala. 

Już wiem dlaczego foto wychodzi jak ze schabowego robione... Szkiełko od obiektywu mam porysowane, da się to jakoś wypolerować?

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)

U nas co niektórzy mają zabiegi z głowy :( Kto nie ubezpieczył, ten ma wielki problem. Na szczęście to tylko pas kilometra, dwóch. Ale dobre 200 hektarów.

Widziałem to na własne oczy i  film nagrałem po 40 minutach, ale mam ubezpieczone wszystko, więc uwierzcie mi, że daje to spokój ducha. Nie chcę być w skórze tych, co nie mają ubezpieczenia, ja bym chyba płakał. Moje uprawy kilka kilometrów obok i minęło. Niektóre kulki miały 3cm.

Edytowane przez ravoj
  • Sad 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v