Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał:

Nie jest tragicznie, po górkach lucerna ładna młoda, po dołkach koniczyna, trawa nie za tęga to jakaś wartość będzie. 40bel w godzinę pewnie zrobisz w dobrej trawie? Ja się muszę człapać żeby bela była bela nie kucka 😋

Radek już pograbione pewnie?

Ty tak nie gardzij sipmą czy tam warfamą🚜🚜

Opublikowano
18 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ty tak nie gardzij sipmą czy tam warfamą🚜🚜

Niestety zaskoczę Cię bo germański wynalazek. Bez rotora i koników na styk to nie poszaleje. 

• Like 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

Nie jest tragicznie, po górkach lucerna ładna młoda, po dołkach koniczyna, trawa nie za tęga to jakaś wartość będzie. 40bel w godzinę pewnie zrobisz w dobrej trawie? Ja się muszę człapać żeby bela była bela nie kucka 😋

Radek już pograbione pewnie?

Jak muszę to da radę a tak na spokojnie to ok 30 robię,zgniot konkret ale to nie pasówka więc też nie można bez opamiętania gonić bo wpływ na zagęszczenie prędkość ma....

Opublikowano

W maju 23mm,ot dylemat,czy kosić by było mniej włókna i białko,czy zaczekać,bo przyszłość niewiadoma,przynajmniej ziemia zacieniowana i coś tam  jeszcze urośnie. Ale ten mój problem to g.... nie problem w porównaniu z waszymi,, wybrykami natury''. Rozwiozłem obornik na trawę przed ,, planowanymi'' ,czwartkowymi opadami. Trzy chmury burzowe dokoła,jak tam zlało,a deszcz z każdej był w zasięgu wzroku   [1-5 km]. A tu nic. Trawa tylko skwierczy pod tym g......

Opublikowano

nie ciekawie zapowiada się czerwiec z opadami, mam nadzieje że te z 40mm jeszcze spadnie, bo normalnie wszędzie w polu sie przejeżdża, delikatnie błotko jest ale to za 2tyg bez opadów i nie będzie śladu

Opublikowano

WMA od rana słonko +18 stopni cześciowo łaki zebrane jare i kukurydza opryskane. Dziś tylko dać wieczorem RSM na zebrane łaki i niech rośnie drugi pokos.  Od środy startujemy z reszta łąk jak pogoda pozwoli. 

Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Słonko od rana +18, i trzeci dzień kolektory ładnie wodę mi podgrzewają :)

Rolnik. Składasz RMG? Jak chcesz jakieś info to pisz ja już tylko na drugą ratę czekam.

Grześ -złożyłeś już o 2 ratę ?

Bo ja już chciałem ale kurde nie umiem się doczekać na decyzję o zmianie BP  ;-(

Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał:

Grześ -złożyłeś już o 2 ratę ?

Bo ja już chciałem ale kurde nie umiem się doczekać na decyzję o zmianie BP  ;-(

Ponoć mam już wszystko gotowe, ale jeszcze nie wysłałem czekam na odbiór od Pani która mi to ogarnia :)

Pamiętasz mój jęczmień po przymrozkach? Wczoraj jechałem Pumą i tak już wygląda, po ostatnich deszczach rośnie jak szalony.

20190524_184830.jpg

Opublikowano

Nie można napisać "słonecznie" albo poprostu SŁOŃCE, tylko non stop pojawiają się tutaj jakieś słonka, słoneczka... jak wśród pedałów jakichś 😝 Narazie słonecznie, 17°C, zanosi się na popołudniową burzę.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

Niestety zaskoczę Cię bo germański wynalazek. Bez rotora i koników na styk to nie poszaleje. 

Mówisz o tradycyjnej 224/1 przecież każdy wie o tym ,że to Deutz Fahr w czystej postaci z tego co pamiętam jest to model HD 440. 

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Niewiem, nie bardzo mam czym zwiększyć by w zwierzynę nie iść, a siać słoneczniki to nie będzie za co żyć bo to tylko na papierze zwiększy.

A dlaczego nie w  zwierzynę? Nie opłaci się? Rozumiem asf ale bydło? Wiadomo przy jednym jak i przy drugim jest robota ale zawsze jakiś zysk jest.

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Słonko od rana +18, i trzeci dzień kolektory ładnie wodę mi podgrzewają :)

Rolnik. Składasz RMG? Jak chcesz jakieś info to pisz ja już tylko na drugą ratę czekam.

Jakie są wymagania i co to za premia ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v