Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś w nocy popadało. 2° i wiatr.

I co żeśta narobiły? Taki ciekawy temat zamknięty. Jest jakiś nowy? Może niech moderator otworzy taki temat gdzie będzie można pisać o wszystkim i o niczym w odpowiedniej  kategorii inikomu to nie będzie przeszkadzało. @danielhaker 

Kto jest za?

Opublikowano

No i do mnie przyszedł śnieg z deszczem. Nie będzie dziś wiosny jeszcze. Może w przyszłym roku? 🤔

Opublikowano

Chyba jakiś front nadszedł bo wichura aż nogi podcinała. Z PSP wszystkie auta z kopyta ruszyły, po drodze jeszcze i z OSP jechali. Aż ciekawi co to się stanęło. 

W PZU się wysiedział nim 7 polis zrobiła, makulatury tyle że obiad by na ognisku ugotował. 

Komputeryzacja psia jego mać.

Opublikowano
15 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Że niedziela jest dniem tylko i wyłącznie odpoczynku i nawet na żniwa nie ma wytłumaczenia żeby pracować. Poprzedni ani jeszcze wcześniejszy nigdy czegoś takiego nie mówił. Wręcz przeciwnie, sami mówili, że jak żniwa czy siano to nie ma co patrzeć na kalendarz. O czymś takim jak jakaś dyspensa nikt nie słyszał...

Wójt i gmina pomaga z pieniędzmi bo mamy stary, drewniany kościół bodajże z XV czy XIV wieku, który ma być właśnie remontowany w dalszym ciągu

To jakiś miastowy widocznie.

14 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Siano i żniwa w niedzielę tak, reszta może poczekać. Większość ludzi u nas wychodzi z takiego założenia.

U nas właśnie w sianokosy i żniwa mówi aby wykonać prace pilne. Nawet modli się o zbiory.

Temperatura minimalnie na plusie a wiatr taki ,że się z domu nie chce wyjść.

Sąsiedzi petard nakupili ,także w nocy wojna na petardy się szykuje :),

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, przemo89 napisał:

779l od 3 lutego małopolska pow. proszowicki

To miałeś cały rok za mokro na polu ,chyba że slabsze gleby  ,u mnie w 2017 spadło prawie 700 i było za mokro,najlepiej jak 500 napada

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Niby +3 ale wiatr zimny z południowego zachodu. Co jakiś czas leci jakiś deszcz ze śniegiem

Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

To miałeś cały rok za mokro na polu ,chyba że slabsze gleby  ,u mnie w 2017 spadło prawie 700 i było za mokro,najlepiej jak 500 napada

Wszystko   zależy    od   rozkładu   opadów-,   sobie  na  rok  2020  życzę  600mm.   w  przyzwoitym   rozkładzie,    a każdemu  pracującemu  na roli  sprzyjającej    pogody-,     

• Like 1
Opublikowano

+1 i wieje. Nic nie pada.

Trzeba się do kościółka na 17 brać. Ostatnia statystyczna msza w roku. 

Opublikowano

czyli nawet mauzera nie nakapalo. U mnie przed chwilą wlał taki ładny ciepły deszczyk jak wiosną. teraz zaczyna wiać i do jutra osuszy znów podwórko.

Rolnik1973 napisał:

01.01.2019 - 31.12.2019

526 l opadów

.

Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu to ty taki pracowity chłop👍wszystkie pomiary pisał i na koniec roku policzył 👏

Tylko roczny opad, znacznikiem po.podziałce przesuwał więc riboty dużo nie było😁

Opublikowano

Już nie bądź taki skromny . Mi by tak się nie chciało . :ph34r:

Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Już nie bądź taki skromny . Mi by tak się nie chciało . :ph34r:

To moje ulubione zajęcie, otworzyć i zamknąć bramę i zobaczyć ile napadało, a jak napadało to podziałkę przesunąć to radocha jak dawno nie padało.

+3°C, ☁, wiater dmucha

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v