Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na zimę, pierwsze słyszę,Ja mam c330 na bliźniakach tylko do tego celu na wiosnę żeby nie porżnąć jak nie zdążę po mrozie z rana.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale rozlać taki rsm i nawet nawozem posypać to znaku nie będzie na polu a zresztą dopłaty na kontach.

Opublikowano (edytowane)

Wo-gule to u mnie we wsi i okolicznych wsiach zboża piękne,geste,wysokie,ciemne jak nigdy, bo jesień była mokra a jak gdzieś żółte to tylko po okopach po wojnie.

Wilgoci może było nie za wiele ale deszcz dobrze popadał akurat na wschody i zawsze w dobry moment i ciepło było i z tond te piękne zboża jak w zimę szlak je nie trafi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 minut temu, pawelol111 napisał:

4l za noc. Jak nie wymrozi albo kataklizmu nie będzie to czeka nas cena pszenicy 450 zł za tone.

Ja nie sieje w sezonie  19/20, lepiej na jęczmieniu wychodzi się ostatnio bo lepiej schodzi od pszenicy, cena taka sama a nakład mniejszy.

Opublikowano

Wiecie rynek globalny mamy,więc lepiej jak jest zboże piękne niż słabe,a do żniw to jeszcze daleko.Kto wie może u nas się urodzi a w europie wyschnie,wszystko się może zdarzyć.

Opublikowano

@Rolnik1973, w 2020 nie będzie dopłaty 500 lub 1000 zł do jęczmienia jarego. Wybory już w maju, a suszy do tego czasu nie ogłoszą.

Opublikowano
2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Wiecie rynek globalny mamy,więc lepiej jak jest zboże piękne niż słabe,a do żniw to jeszcze daleko.Kto wie może u nas się urodzi a w europie wyschnie,wszystko się może zdarzyć.

Ototo, żeby wiecie gdzie😁😁😁 

Opublikowano (edytowane)

Ale i te azoty jakie drogie,widzę ze ludzie nie kupują jak zawsze a pieniądze mają,sam chyba będę dawał mniej bo nawaliłem a z tym nawaleniem, nie wyszło proporcjonalnie do plonu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
michalcium napisał:

12 minut temu, pawelol111 napisał:

4l za noc. Jak nie wymrozi albo kataklizmu nie będzie to czeka nas cena pszenicy 450 zł za tone.

Wróżka ci tak powiedziała czy ci się przyśniło?

Potencjał ozimina ma. Jak będzie urodzaj na świecie to liczysz na co? Nie powiedziałem że będzie 450 zł bez wzgledu na pogode.

Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Wo-gule to u mnie we wsi i okolicznych wsiach zboża piękne,geste,wysokie,ciemne jak nigdy, bo jesień była mokra a jak gdzieś żółte to tylko po okopach po wojnie.

Wilgoci może było nie za wiele ale deszcz dobrze popadał akurat na wschody i zawsze w dobry moment i ciepło było i z tond te piękne zboża jak w zimę szlak je nie trafi.

Wysokie bo gęste 😂 Za noc 8l. jak dotąd, to jedyny opad w listopadzie. Październik 33.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v