Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jednego roku -8 typa we wsi zastało z ziemniakami i kilka nocy z rzędu też delikatnie na minusie to już trochę podmarzły, czekał potem kilka dni zanim gruda pod lasem puściła. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

U nas kumpel w styczniu kiedyś kopał, dobre były. Tylko nie wiem do ilu temperatura spadała. Pada od wczoraj. I ma padać do jutra. DBL.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Jednego roku -8 typa we wsi zastało z ziemniakami i kilka nocy z rzędu też delikatnie na minusie to już trochę podmarzły, czekał potem kilka dni zanim gruda pod lasem puściła. 

Przy - 5 w 2017 złapało mi w redlinach. Niektóre podmarzły. Zresztą dolało i po temacie było.

Opublikowano

Jak w lipcu zaraza zaraza zeźre i tylko zielicho zostaje to na ki wuj czekać, żeby bardziej zarosły? 🤣 Ja czekam na przymrozek bo zielone może by się w końcu przestały tak trzymać łęt

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To co to za pecaji że jeszcze nie wykopane.

W sierpniu się kopie jak w polu jak na plaży a nie jak w lodówce.

W sierpniu?

Jak moje jeszcze zielone łęciny mają 

Pizga wiatr i coś mży, zimno......

Opublikowano
Dnia 4.10.2019 o 08:24, zetorki12 napisał:

To tylko po to żeby mniej się z rolników śmiano . Bo kto robi dużo błędów ? Najczęściej nieuk . A jak się od czasu do czasu uwagę zwróci to coś w głowie zostanie . Na naukę nigdy nie jest za późno . Tak że nie unoś się tak .

Zawsze miałem do szkoły pod górkę a dużo błędów nie robie 😁

Dnia 4.10.2019 o 11:17, damianzetor9540 napisał:

Nie posiej to nie zbierzesz. 

czyżby 😅

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Jak w lipcu zaraza zaraza zeźre i tylko zielicho zostaje to na ki wuj czekać, żeby bardziej zarosły? 🤣 Ja czekam na przymrozek bo zielone może by się w końcu przestały tak trzymać łęt

można łęty skosić albo pojechać randapem

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła jak tak🤔

Ma lepiej odemnie, a ja muszę obrabiać😁

https://youtu.be/7p17sGArs7E

A tu jak chłopy w kurtkach a ona jak by w upał🤔

https://youtu.be/MvPQlOzdFWU

Tyle chłopów to miał ją kto grzać 😄

Opublikowano
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

To co to za pecaji że jeszcze nie wykopane.

W sierpniu się kopie jak w polu jak na plaży a nie jak w lodówce.

Nie każdy  sadzi tylko  sadzarke dla siebie 

Rano o 4tej  2 stopnie na plusie  

Jak dobrze pójdzie to  dzisiaj ziemniaki  zakończe kopać w tym roku było 7.2 ha

Opublikowano
23 minuty temu, kuba55 napisał:

w wielkopolsce od tygodnia  leje  , juz dosyc tego deszczu

Nie w Wielkopolsce tylko u Ciebie w konkretnym miejscu. U mnie nie leję, a Ty @Rolnik1973 bierz przykład z pracowitości Wielkopolan

23 minuty temu, kuba55 napisał:

w wielkopolsce od tygodnia  leje  , juz dosyc tego deszczu

Nie w Wielkopolsce tylko u Ciebie w konkretnym miejscu. U mnie nie leję, a Ty @Rolnik1973 bierz przykład z pracowitości Wielkopolan

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Niech leje, toż Wy najbardziej płaczki że sucho macie że pustynia polski.

A żeby ciebie w przyszłym roku zalało i suszowego nie dostał. 😡🤬 .

Jak suszyło to zaorać nie można było a teraz dolewa co chwila i zasiać nie można. 

Opublikowano
8 minut temu, Bartek933 napisał:

Będziesz żył z swojego to też się zaczniesz martwić o takie rzeczy

Jak bym żył że swojego to bym już pewnie jechał na chwasty 👌 a że nie żyje to ziarno jeszcze na palecie leży

i przede wszystkim "dokarmiał" bym zimowe przed siewem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v