Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kizak napisał:

Miesiące lecą błyskawicznie,a do wypłaty nie można doczekać. Rozrusznik zdechł,a ciągnik stoi z ładowaczem opuszczonym przed drzwiami do mleka,chyba kierowca się ucieszy.😕plus 5 i bez wiatru,choć nie za zimno było go wydłubać.

tura podnieść pasem transportowym i drugim ciągnikim do tyłu go pociągnąć

2 godziny temu, slawek74 napisał:

pierniczysz się z tym sianem 😃 w poniedziałek po południu skosiłem a we wtorek już po południu śladu na łące po nim nie było 7/8 bel z hektara młode łąki i pojechało do konrada zagramaniczne krowy paść😉

ja sie nie piernicze 😀 siana już jest tyle że na 2 lata wystarczy, mówiłem żeby kiszonkę robić to nie, musi być siano bo siano potrzebne, ogólnie trawa już na pniu robiła się brązowa, zaraz będą 2 tygodnie jak leży i już sie czarne zaczyna robić, wczoraj rano mgła i przez dzień nie doschło a dzisiaj rano popadało

doszło łąk i sie zapas zrobił, w tym roku doszło 10ha i z 8 zrobiło sie 18ha

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Jak jest zapas to się ciesz. Podobno od przybytku głowa nie boli. ;) 

Opublikowano

No i gdzie ten deszcz? Zleciała jakaś mgła z nieba i tyle. Nawet gleby nie zrosiło 

Opublikowano

jesli o mnie chodzi to juz moze padac. wczoraj zebrane 15 bel z 3 ha (3 pokos), a dzis skoszone i zebrane 1,5 ha (8,5 beli)

jeszcze nigdy nie zebralem trawy w bele w ten sam dzien co kosilem. dzis zrobilem eksperyment i zobaczymy co wyjdzie. albo dobra kiszonka albo gnoj w folii ;)

Opublikowano
11 minut temu, andrzej224 napisał:

Pszenica zasiana i od razu spadł deszcz 5l/m, we wrześniu już prawie 100 litrów/m

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie. 😉

U mnie chyba 12mm i to w 3 opadach.

Opublikowano

No to samo i u mnie . Dobrze że zdążyłem wrócić z usługi , bo by się mazało .

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Na pych bierz do tyłu 😁

Kutwa sam  dziśw chałupie .Chyba wycofał i zabrał. zamontowałem drugi rozrusznik po regeneracji,bo do mojego części nie mieli,.   Kużwa dwa razy odpalił i duuu... Pali łącząc na krótko dwie nakrętki na rozruszniku,ale łącząc plus z tym wtykiem pomiędzy jak we wszystkich ,ni hu hu    Coś koło 10 stopni i brak wiatru.

Opublikowano

I taak by powschodziło, u mnie też mży,A co do galerii to jak z tym jest,czeka ma moderatora już parę dni i nic,widzę ze ludzie wstawiają na poczekalnia o co w tym chodzi.

Opublikowano

A operator nie lał z góry stojąc na belce sianokiszonki?😉

U mnie nic nie pada

Opublikowano (edytowane)

Teraz już pada fest i rośnie w silę, a kolejny w sobotę rano.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Wiesi0 napisał:

A 😀co ty robił w Łosicach.

Odwoziłem formownice do truskawek  i sadzonki nabyłem przy okazji, mała wycieczkę dzieciakom zrobilem😉

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v