Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wakacje to jak się robi -5 i nie daje się robić na podwórzu a tak to zawsze głupiego robota lubi i tak jakąś dziurę załatać a to jakiego sprzęta naprawić i zawsze coś albo choćby spierdzielić z domu żeby nie słuchać gdzie tak długo się było dnia poprzedniego :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cały dzień mżawka,ale już orać się da przynajmniej,od wtorku 26litrów spadło

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)

Posiane po południu i ładnie wyszło 180kg/ha 🙂 miałem jechać walowac teraz, ale odpuszczę do poniedziałku nie skiełkuje jałówka się ocieliła na koniec i gitara kolejny przychówek 😊

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Jaką wodę teraz wszystko na płynie,u mnie zachmurzone i w miarę ciepło.

Opublikowano (edytowane)

Środki mam w pomieszczeniu ze -10 nie straszne,nie stosuje wody do chłodnic,nawet deszczówki,wole płyn, nawet do bizona czy starego ciapka pod warunkiem jak wszystko szczelne.

Płyn nie zamarza i przede wszystkim konserwuje chłodnice i lepiej chłodzi i trochę kosztuje ale warto.

Jak ktoś kiedyś rozbierał silnik to od wody cały czerwony w środku,jak instalacja by była zalana cały rok to pół biedy a jak spuszczasz to wtedy rdzewieje bo dochodzi powietrze,zresztą z wodą też rdzewieje i od temperatury.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A tak poważnie to na ki .uj tak się zaganiasz? Chyba jeszcze bólu kolan i kręgosłupa nie doświadczyłeś albo lubisz cierpienie😁😉

Mnie grypa łapie ale zaraz jadę na maślaki ślimaki. Piękne słońce bez wiatru

Opublikowano
Dnia 21.09.2019 o 10:37, pedro2 napisał:

Ja wczoraj gotowy do siewu ruszać słoneczko z wierzchu owiało, ojciec wyskoczył żeby poczekać bo piątek. W nocy 1mm i teraz coś mży, od rana chodzi zły "to trzeba było siać!!" 😂

w piatek-zly poczatek, to sie podpina czy wyciaga siewnik lub inny sprzet w czwartek i po problemie- w tym roku zaczalem wykopki w piatek...

18 godzin temu, Szymi40 napisał:

Na  glinie-  🤔   na glinie  się   nie sadzi bo płaskie  rosną......

plaskie na glinie ???? jakos nie zauwazyle zeby bylo szczegolnie duzo,zawsze jakis cudak sie trafi ale to raczej wplyw pogody, bylo sucho i goraco, przyszly intensywne opady i ziemniaki rosna do tej pory, zywcem zielone i stonka [chyba 5 pokolenie] grasuje jak w lipcu.

kra- piekne sloneczko,pogoda  wspaniala, idealna na niedzielna drzemke...od poniedzialku siew czas zaczac.

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

Agrest masz racjię z robotą ,,roboty nie przerobisz wódki nie przpijesz ......

Właśnie się wybieram na drugi dzień wesela do sąsiada to sprawdzę z tą wódką. We wtorek zastanowię się co jest do zrobienia i przerobię.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A tak poważnie to na ki .uj tak się zaganiasz? Chyba jeszcze bólu kolan i kręgosłupa nie doświadczyłeś albo lubisz cierpienie😁😉

Mnie grypa łapie ale zaraz jadę na maślaki ślimaki. Piękne słońce bez wiatru

Sam się zastanawiam po co....

Wczoraj a właściwie to już dziś na polu 17km od domu do 2 bo brakło diesla,dziś dalej Polska ludowa bo jurto pyry trzeba kopać 

Ból kręgosłupa to już mnie nie rusza-mam to na co dzień 

Opublikowano
5 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Jaką wodę teraz wszystko na płynie,u mnie zachmurzone i w miarę ciepło.

Zimą dają radę palic ? Ile max mozna w ciagniku trzymać plyn 5lat ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v