Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Ale jaja, ale jaja 2.5 l deszczu napadało i siąpi dalej.

Trza jutro ursusa z ranka budzić i uprawić i posiać z połowę choć pszenżyta,  a resztę w sobotę.

miałeś na weekend sprzętu nie brudzić :/

Qrła 3* na solarach , będzie rano przymrozek 😩

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Ja dzisiaj też puściłem centralne na dom i teraz milusio ciepełko, drewna opór to nie ma co oszczędzać 😂 

Apropo drewna u Was też tak sosna schnie? Masakra mokrego nie scinam od 3lat tylko suszki czyścimy takie od stempli po grubą tarcicę. Jeszcze z budowy drewna mam zapas, a tu na potęgę schną. Kilka sztuk udało się wyhaczyc w czas i poszły na dechy. Nie wiem czy to przez suszę czy robactwo 

Opublikowano

Sosna, brzoza i olszyna. Sucho jest, a poziom wód gruntowych niski jak nigdy. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, PAN88 napisał:

Okolice Mińska Mazowieckiego  uczy się padać 

A miałem jechać dokopać 30 arów ziemniaków pod pszenice 

Panowie   lepiej to kartoflisko zaorać i siać czy talerzówka a później uprawowo-siewny i ogień 

Orka i siew w ostateczności gruber.

Pozostałości po ziemniakach można spalić jak jest tego dużo ,jest to legalne, nie ma wpływu na dopłaty.

Co do sosny to wszędzie tak wysycha a tym prędzej przy liniach kolejowych bo wiozą cho jarki z Białowieży zamiast tam to przerobić.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ciekawe, czy szkodzi jej bardziej brak wody, czy wzrost temperatur. Wszak lasy zawsze sadzono na najsuchszych stanowiskach, i rosły. Jak zerkniesz na mapkę występowania, to czym dalej na południe tym bardziej ograniczona jest tylko do terenów górskich. 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Ja dzisiaj też puściłem centralne na dom i teraz milusio ciepełko, drewna opór to nie ma co oszczędzać 😂 

Apropo drewna u Was też tak sosna schnie? Masakra mokrego nie scinam od 3lat tylko suszki czyścimy takie od stempli po grubą tarcicę. Jeszcze z budowy drewna mam zapas, a tu na potęgę schną. Kilka sztuk udało się wyhaczyc w czas i poszły na dechy. Nie wiem czy to przez suszę czy robactwo 

u nas to samo w swoim zagajniku miałem do ścięcia z 50szt, w okolicy mają po kilkaset usychają lub robak zżera a rozmnaża się na potęge

Opublikowano (edytowane)

+3.

Podpalić łęty i tylko czekać na straż i /lub policję 

Edytowane przez Agrest
Pieprzona autokorekta
Opublikowano

LRA +3. sosna w mojej okolicy wysycha głównie przez kornika, wystarczy dobrze sprawdzić co jest pod korą, znajomy leśnik odbijał mi suche to mówił że  ta plaga dopiero sie u nas zaczyna głównie przez krótkie i słabe zimy.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, marulekk napisał:

Z jednej strony to dobrze bo będzie tani opał ale z drugiej strony sosna jako budulec będzie drogi

Mnie trochę szkoda ciąć na opał takie 30-40cm, bo już i takie kornik bierze. W tamtym roku 10szt padło takich.

• Like 1
Opublikowano

u mie ojciec ze 20lat nie tnie zielonego co roku z 15 metrów jest z suszków i to pokolei , brzoza - olcha - osika -sosna - swierk  wszystko zdycha ale fakt i drugie rosnie , z tym że  coraz młodsze ciensze  chorują , rozmawiałem z lesniczym to w swierku mam kornika a reszta to tak jak z ludzmi jeden zyje 100 lat a drugi od 20  bedzie horował .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Jesteś tego pewien?

Zadzwoniłem i mają sprawdzić w przepisach i oddzwonić,kiedyś Agencja kontrolowała pola i najechali na rolnika jak to robił no i on umówił ze nic mu nie zrobili i go nie ukarali choć sami nie wiedzieli o tym ze niby można.W internecie coś jest o łetach.

https://www.agrofakt.pl/robic-letami-ziemniakow/

Jednak zakaz 3% obcinają, jak złapią, dopłaty.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Słyszałem chyba w tygodniu w agrobiznesie że ze wzgledu na suszę nie można pozostałości z roślin palić.

Wczoraj dowiedziałem sie jak w sąsiedniej  wiosce Domaszewnicy dwóch sąsiadów paliło macine, i coś sie pochujali bo dym leciał na jednego i obaj zadzwonili na Policję, ta wysłała dwa wozy gaśnicze do obydwu. Po przyjeździe obaj zostali obciążeni kosztami straży po 5tys😆

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

+3.

Podpalić łęty i tylko czekać na straż i /lub policję 

Przerabiałem to na własnej skórze 4 lata temu

Paliłem ogniska z łetów i nie podobało się to sąsiadowi to wezwał policję. Policja nie stwierdziła zagrożenia i tylko mnie pouczyli. To wezwał straż, najechało się tego 6 zastępów 🤣a ja palił może ze 20 ognisk na raz. Popatrzyli a że się dopalało to dostałem protokół przekazania DOPALONYCH OGNISK

Sąsiadowi było mało to doniósł do arimr. Dostałem wezwanie przedstawiłem protokół ze straży że to było tylko ognisko przy DOŻYNKACH ZIEMNIACZANYCH a nie tam żadne wypalanie .....

No i mi się ślizło 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Prawidłowo żeby wzorowy obywatel kabel też zapłacił.Kablowanie nic nie warte, dzisiaj zapłacisz ty jutro on i na tym to polega,I tylko nerwy przez to.

A i dodam ze najgorsze te baby jak się złapią,nie darmo powstało przysłowie, gdzie diabeł nie może tam babę pośle.

Świeci słonce a wczoraj wieczorem dolało nie żle, trzeba siać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Z sosny ,prawie taki budulec jak z topoli . +3 stopnie. Jak za sosnę do krokwi się wezmą,to nie długo i pachnący bez, będzie ,,materiałem''

Znawca się odezwał, topola 20 lat do rozkładu biologicznego sosna 1800 lat. Po co pi.....ć farmazony? I niby co lepsze od sosny?

Opublikowano
4 godziny temu, marulekk napisał:

Z jednej strony to dobrze bo będzie tani opał ale z drugiej strony sosna jako budulec będzie drogi

Z żadnej strony nie będzie to dobre, bo to są symptomy zmian które się przerzucają na produkcje rolną. Poza tym kupa drzewa idzie na zmarnowanie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v