Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie zazdroszczę

Jak racjonalnie wytłumaczysz bicie na przetargu do 4t? Mądre to? Wg mnie totalny idiotyzm i niema co takich żałować 

Byłem na przetargu-ustny ograniczony,przyjechał bauer w ujebanych ciuchach i id razu że on bierze....bierze to niech bierze ale za to płaci a nie płacz że drogo, prywatnie jak bierzesz to płaczesz że drogo?

Opublikowano

jak drogo za ha to chociaż nie ma kombinowania ...
w sąsiedniej gminie do wydzierżawienia na przetargu było ponad 200ha kilka osób sie udało a dzierżawa wyszłą na prawdę tanio, znajomemu sie udało chyba 10ha wyrwać i zadowolony bo opłacało sie ale trafili sie też tacy janusze że to co wydzierżawili od agencji po taniości zaczęli daje wydzierżawiać za większą kase ... żeby jeszcze siedzieli cicho to nie bo po ch*j, sie jeszcze tym chwalili że biznes robią i efekt tego taki że teraz chcą anulować ten przetarg

Opublikowano

Ja nie wziąłem bo przeliczyłem że nie warto. Ten co wziął  powinien wziąć  pod uwagę to że pszenica też może zdrozec i mierzyć siły na zamiary

Czuje że Masz Bartku dzierżawy z KOWR i serce boli....

3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

przeżywasz jak byś ty płacił za to

Nic nie przeżywam. Zastanawiam się co kieruje takimi ludźmi 

Opublikowano

chęć posiadania hektarów 😄 też są w okolicy tacy co za 4-5 klase oddają dopłaty i jeszcze płacą nawet po 2 tyś za ha

jeden tak zawinął 7ha ;) kupe lat było dzierżawione za dopłaty a jednego roku gościu wpadł powiedział że oddaje dopłaty i jeszcze płaci po 1tyś za ha

Opublikowano (edytowane)

Nie w tym sens,chodzi oto ze tak się nie powinno robić,ale mamy ten cholerny kapitalizm,i jeden da za ziemie 25tyś a drugi 50tyś i kiedy ta ziemia zwróci w uprawie zboża.Jedynie krowiarze którzy mają dużo krów, mogą sobie pozwolić na takie rzeczy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
12 minut temu, Rolnik7343 napisał:

ziemia za tą pierwszą sumę co podałeś to już sie skończyła lata temu, teraz minimum ta druga suma

No chyba u Ciebie, bo u nas nawet ponad 50 tys za h i to jest na porządku dziennym, zebrało się dookoła czterech większych i pole trzyma cenę cały czas niestety, albo stety , nie wiem co komu odpowiada 🤔

Opublikowano

Zależy gdzie . A jak taka koniunktura się utrzyma plus taka pogoda to jeszcze dużo osób się zastanowić czy warto dawać po 50 i więcej za ha. Takie podbijanie ceny tylko psuje rynek. Bo co z tego że będzie miał więcej ha jak zysk z tego hektara będzie minimalny 

• Like 1
Opublikowano

a mi typ w niedziele opowiadal jakie warunki dzierzawy sa jakies 30km ode mnie: dajesz komus pole (musisz znalezc chetnego) sam placisz podatek i jeszcze pol doplat musisz oddac zeby ktos chcial robic. kurde, zupelnie inaczej niz u mnie.

Opublikowano (edytowane)

No nie mów, że jest jeszcze droższa niż kilka lat temu 😲u nas można już zaobserwować, że niektórzy z tych większych wiecznie chętnych na kupno ziemi nie wyrabia się z pracami w polu,  może się pora zastanowić co będzie jak przyjdą gorsze lata, chodzi mi o pogodę. Kiedy już powiedzą dość. 

Co do pogody to ciepło, wieje, a deszczu nie widać i nie słychać. 

Edytowane przez beata12596
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v