Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale masakra myślałem, że pług nie wejdzie... Pług wchodzi perfekt, ale kuźwa koń upalowany 😆😆 normalnie 9-9,5km/h teraz 7km/h i 2tys obr. Masakra 5 ha prawie zaorane i koniec w d*pie szkoda sprzętu

Opublikowano

Czym wolniej się orze tym dłużej wszystko pobędzie nawet te 2km/h szybciej i rzużycie rośnie 2 krotnie.

Słonecznie a i jest ktoś z okolic Nowy Dwór Mazowiecki bo jest sprawa.

Opublikowano (edytowane)

Ja zaorałem całe 1,2 ha 😅i d*pa,więcej się nie da.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Czym wolniej tym wolniej i zamiast 8l idzie 12l to kijowa oszczędność. Zbronowałem właśnie grudy troche rozbiło i niech leży, nie popada to nie ma co siać. Po ziemniakach z 4ha może posieje w październiku. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mówiłem o lemieszach,dłutach,piersiach.odkładniach bo już kilka kompletów wymieniłem i szybkosć jest nie wskazana lepiej jeden korpus wiencej założyć i wolniej jeździć.Dobry pług to i 2km/h będzie ładnie orał i krył a przy 9km/h wszystko frunie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja mam w tej chili gregorie besson 4 obrotowo na zabezpieczeniu olejowym i powiem wam ze porównując do zagonowego na oleju to dużo obrotówka ciężej idzie a orze tak samo a i tak po obrotówce trzeba jechać talerzówką i zrobić poprzeczniaki czy gdzieś od miedzy poprawić to i zrobił by bruzdy po zagonowym a pług obrotowy to ciężar zaraz uszczelniacze na siłowniku szybciej się zużywają,i wydajność orki mniejsza,taka moda porostu.

Jedynie co dobre to zabezpieczenia olejowe,resorowe bo jak kupisz twarde dłuto czy lemiesz to nie pęknie i służy długo  a na śrubie droższe to pęknie a miękkie tańsze się zegnie.

Opublikowano

Wiesio wiem o czym mówisz, dla mnie możesz i jeździć 2km, moze wtedy 100lat odkładnia Ci wytrzyma 😉 

Sławek robię jak mi pasuje, mało biegów 9-9,5km mam  przy 1700-1800obr, półbieg 7km/h przy ponad 2tys obr. Kiedy będzie oszczędniej? A elementy robocze w kv tyle lat przewaliły i ile jeszcze przed nimi.. 

Opublikowano (edytowane)

3.5 ha zaorane jeszcze na rano 1 ha. Takiej orki to ja jeszcze nie miał, nie dość że bryły rwie to jeszcze na odkładnie się nalepia że 2 razy w koło i złaź zdrapuj. A przedpłużki to pchają ziemię bo się nie ześlizguje tylko przykleja.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
Opublikowano

Byś prawdziwym pługiem orał , to by się nie przylepiało . Zachciało się durnoty , to się męcz jak najdłużej !:ph34r:

Na ile ziemia namiękła ? Trzeba i mi się brać za orki .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

3.5 ha zaorane jeszcze na rano 1 ha. Takiej orki to ja jeszcze nie miał, nie dość że bryły rwie to jeszcze na odkładnie się nalepia że 2 razy w koło i złaź zdrapuj. A przedpłużki to pchają ziemię bo się nie ześlizguje tylko przykleja.

Przedpłużki takie są ze jak wilgotna gleba to tak jest, po zatym zmniejszają przestrzeń pomiędzy korpusami i się zapycha a dobre są tylko na poplon dobrze ukorzeniony i wszystko dobrze ukorzenione,bo luźne zaraz pchają jak się ziemia nie uleży.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No zachciało się i cóż że germański jak i tak nie idzie jak powinno.

I bardzo dobrze . Na wstecznym się Tobie tylko powinno dawać orać tym germańskim tfu radłem ! .

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@zetorki12 nie nasiąknięta wcale, tyle co po wierzchu trochę wilgoć a głębiej skała.

No zachciało się i cóż że germański jak i tak nie idzie jak powinno.

Wywal przedłużki załóż sćinacze i po sprawie.Z przedłużkami pług ciężej pracuje i co pole regulacja i się zapycha.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Wywal przedłużki załóż sćinacze i po sprawie.Z przedłużkami pług ciężej pracuje i co pole regulacja i się zapycha.

Nie podpowiadaj ! Zmienił prawdziwy Nasz pług na germański , to niech cierpi i się męczy . :ph34r:

Opublikowano

Nie wiem ja miałem to kiedyś i nie miałem do tego nerwów,co pole regulacja.Jedynie dobrze uleżała ziemia szła dobrze,poplon,ściernisko,a jak by tak zrobił tależówko i za dzień pojechał orać to by co 20m się zapychało a w tego roczną słomę.

Opublikowano

Razu sie nie zapchało, a słoma nie cięta sieczkarnią tylko rozwalona karuzelakiem i talerzówką przemieszana.

Problemem to przylepiająca się ziemia i nie ma poślizgu, może wina że mokre zielone zboże co powschodziło i się ziemia kleji .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v