Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko przymrozki/wymoknięcia są do sprawdzenia.

Są te całe gminy komisje armir itd. Coś się dzieje w pogodzie, zgłaszasz że będziesz miał problem uzyskać średni przychód więc aby tego roku nie brali do średniej kilkuletniej obliczając pomoc suszową.

I tak nikogo nie trzeba by wykluczać z dotacji, akcyz suszowych , po prostu one cwaniakom by się nie należały bo cwaniacy by nie spełniali warunków i wymagań do ich uzyskania.

a zresztą jest elektroniczny system dopłat e-wniosek, odpalasz kompa klikasz wymoknięcie czy tam przymrozek i czekasz na wyrywkowe kontrole. 2 lata cwaniak oszuka na 3 raz przyślą kontrolę, dadzą mu bana na dopłaty przez 4 lata i po sprawie.

Opublikowano
17 minut temu, sumek666 napisał:

jestem za. tak chyba jest w Niemczech. mają dopłacane do każdego kg sprzedanego żywca i każdej tony zboża itd. 

A jak moi klijenci na zboże to połowa takich co kurom, i drobiowi podwórkowemu kupują  babcie pi 70tce to jak mi fakture wystawi?

Opublikowano (edytowane)

Wystawisz jej papier a i tak podatku nie zapłacisz.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sumek666 napisał:

dlaczego?

zobacz ile trzeba spełnić wymagań przy modernizacji. tam trzeba od groma papierków. przeraża Cię to to nie składasz. 

Świetny przykład. Ilu miastowych rolników kupiło sobie maszynę na MGR w celu zarobienia na dotacji przy odsprzedaży maszyny po 5 latach? Nieliczni, stanowią może promil z wszystkich wniosków MGR.

Za dużo kombinacji i udowadniania że są rolnikiem gra nie warta świeczki dla takich ten cały PROW.

Zrobić tak samo z dotacjami do pola, suszy, akcyzy i moment normalnym rolnikom i tym co mają 5 ha i tym co mają 150 ha wzrośnie dopłata pomoc suszowa itd.

Opublikowano (edytowane)

Myślę że konsekwencją byłaby podaż wolnych gruntów a nie wzrost czynszów.

Przynajmniej u mnie w okolicy.

Teraz jest: ,,Ja ci nie sprzedam, ale jak se chcesz to se uprawiaj za darmo to ja  przy okazji sobie na dopłaty złożę. ,,

Jakby nie mógł dopłat brać, to by przyszedł i powiedział: ,,a byś może to kupił w cholerę bo leży i ani pożytku z tego i marniej tylko. ,,

Opublikowano
2 godziny temu, mickas092 napisał:

LPA 30mm ale i burza była konkretna, w 15min 15 litrów, potem w miarę spokojnie padało do rana. 
@XTRO to chyba ty dziś byłeś w agricoli jak rzepak brałem ??

No byłem byłem :)

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Oby nie, bo nie złożyłem w żadnej gminie. Wystarczy żeby za mrozowe dali. Suszowego w ubiegłym napłacili, to się po Zakopcu w lokalach rozbijałeś. Pora coś biednym sadownikom rzucić. @XTRO na pewno mnie poprze.😁

Nad morzem nawet ciepło i słonecznie, rano deszcz.

Pewnie :D

Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

W wiadomościach mówili że minister 400 miliony przeznaczy na pomoc suszową, także ci ze zwierzakami będą musieli ubić by się najeść

coś w tym jest, dziś podpisałem protokół i...... straty w produkcji roślinnej lekko ponad 62% a z całości gospodarstwa 29,67%.......żenada zwłaszcza przy takim krachu na rynku wołowiny

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Co do polonow to w poniedziałek złożyłem wniosek do agencji i póki co cisza

daj znać co Ci odpowiedzą

Opublikowano
35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A w wydarzeniach mówili że pomoc będzie na podobnym poziomie jak rok temu, wspomnieli o 2 miliardach🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

Taaa . Na nawadnianie i inne takie progi wodne . B|

No ciekawe czy coś i mi skapnie . Jak nie to głos oddam na Biedronia .:D

Opublikowano (edytowane)

Jakby tak to wszystko zlikwidować to by większość ludzi żyła w masakrycznym ubóstwie a cała reszta byłaby obrzydliwie bogata. Do której z grup byś się sam zaliczył?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
12 minut temu, danielursus3p napisał:

Jakby tak to wszystko zlikwidować to by większość ludzi żyła w masakrycznym ubóstwie a cała reszta byłaby obrzydliwie bogata. Do której z grup byś się sam zaliczył?

jaak ktoś jest pracowity i chciałby pracować to by żył na poziomie. Niestety te całe rozdawnictwo rodzi patologię i niechęć do pracy bo po co jak dadzą. Sam Rolnik cały czas pisał że woli suszę i gotową kasę dostać jak plony mieć normalne i sprzedać, bo trzeba się w takim roku jak ten narobić względem poprzedniego 3x, ale rolnictwo  to taka instytucja że raz tak a raz inaczej, ale pisać że lepiej gotową kasę wziąć niż zarobić samemu to już nie ładnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v