Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Sąsiad mój dzisiaj 2,5ha w przyczepe zmieścil😃 Deszcz u nas próbował po połudnu ale nie mógł się nauczyć padać 😕

pewnie pole słabe albo zaniedbał :D choc i u mnie jare sypią bez szału, szczególnie jak gleba słabsza.

Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Ja 150 ton  dziennie mogoe skosić ,niestety niepada sahara 

ale pewnie nie bizonem i zrzucasz w silos a nie przegarniasz łopatom na strychach 

Opublikowano

U mnie 16t/h idzie w silosy a w czasie rozładunku doje krowy.Lub smaruje bizona.Wiem ze najlepsze są hale lub wynająć stodołę.Ale hal niema gdzie postawić a sąsiady będą krzyczeć ze świat zasłaniam a to już powód żeby nie dostać pozwolenia.

14936225_20190730_102142.jpg

Opublikowano

Oj słomy to w tym roku u nas aż nadmiar, niektórzy zostawili bele na polu i chętnych brak. Sąsiad stertę wystawił jak pałac ok 300, a zeszłorocznej ok 150bel gnije bo życzył po 80zl rok temu i pyta czy przypadkiem nie chce kupić. Chytry dwa razy traci 🤣 ja głupi nabrałem 8ha z pokosa zawczasu ugadane i teraz mam zajoba bo już nie ma gdzie upychać. Pszenżyto u siebie 30-34bele z ha, owsianka 13-15/ha ojj żniwa udane. 

Opublikowano

Na gromniczne jasno w stodołach ciasno, Tylko z trawą i koku będzie kicha no chyba cud się zdarzy,A słomę trzeba jakoś zabezpieczyć lub sprzedać.

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Oj słomy to w tym roku u nas aż nadmiar, niektórzy zostawili bele na polu i chętnych brak. Sąsiad stertę wystawił jak pałac ok 300, a zeszłorocznej ok 150bel gnije bo życzył po 80zl rok temu i pyta czy przypadkiem nie chce kupić. Chytry dwa razy traci 🤣 ja głupi nabrałem 8ha z pokosa zawczasu ugadane i teraz mam zajoba bo już nie ma gdzie upychać. Pszenżyto u siebie 30-34bele z ha, owsianka 13-15/ha ojj żniwa udane. 

to w stóg i włókniną przykryć

Opublikowano

Ale włóknino o co kaman,widziałem danielhaker tak zrobił.

Opublikowano

Włóknina przepuszcza wodę to niby jak ma ochraniać.Nie rozumiem, folią, plandeką z tira, to rozumiem.

Opublikowano

A nie przepuszcza,sadownikiem nie jestem ale ludzie rozkładają na polach i tak bez wody by było jak folią.

Opublikowano

A to ciekawe a jak to się dokładnie nazywa, ta włóknina na stogi a na pole.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki a czy ktoś z was to stosował i ma pojecie i praktykę jak to się spisuje. Rolnik7343 linka dałeś konkretnego.

Maj%C3%B3wka-84.jpg

Maj%C3%B3wka-70.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

no właśnie ja używam tą włókninę ;) już 3 włókniny leżą na stogach, najstarsza jest już teraz 8 sezon i teraz chyba kolejna włóknina bedzie kupiona bo dość sporo słomy jest nieprzykrytej a szkoda żeby słoma mokła

Opublikowano

Też agrowłóknina. Ta polna jest z innego materiału.

@Wiesi0 Problemem nieokrytej sterty jest zaciekająca woda między bele i przez to w tych miejscach gnije. Fliz działa jakbyś okrył słomę kocem. Woda spływa po nim bo jest spadek. Coś tam minimalnie w miejscu styku flizu z belą namięknie, ale w przeciwieństwie do folii przepuszcza wiatr i osusza. Po pierwszym wtorkowym (5l) deszczu zajrzałem pod fliz. Wilgotne były tylko te miejsca, gdzie dociskała opona, ale już wyschło. Fliz był mokry 10cm od ziemi i kapało z niego

@Bartek933 ma rację. Trzeba odkryć, to może deszcz przyjdzie :P  Już nawet sąsiad koszący trawę przestał ściągać burze :(

Opublikowano (edytowane)

Ale faktycznie trawa przerzedziła się, miałem żniwa, patrzyłem ziarnka..Trzeba było kosić trawę przed żniwami co było.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Niestety ale 2 był słaby i nie kosiłem a teraz jeszcze gorszy.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v