Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do tego koszenia, to sam kiedyś skosiłem łąkę sąsiadowi. Jeszcze do podstawówki chodziłem, i mi się pokręciły działeczki nad rzeką, i zamiast jednej dwie poleciały. Jednak nikt się nie obraził z tego powodu. 😉

Opublikowano
15 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Może i rzem i się pomylił ale przeważnie tak jest jak pojedziesz do panny patrz na starą, jak gruba to i choć twoja chuda to będzie gruba.

I najlepiej a w dodatku kasiasto i nigdzie w bok nie pójdzie.

Ciekawa jestem Waszej opinii czy to też tak działa jeśli chodzi o mężczyzn? 🤔

• Haha 2
Opublikowano

Z naukowego punktu widzenia, za przemiany metaboliczne odpowiada mitochondrium, a ono w pełni dziedziczy się po matce. Takie spostrzeżenie do dyskusji. :P 

Opublikowano

Mnie mówią że jestem wykapany dziadek, a sąsiad znowu do listonosza podobny🤠

1 godzinę temu, aezakmi666 napisał:

Jak u was ziarka w pszenicy? U mnie na wąsatce ponad 50 no może 60 z pośladem a mam sailorke to połowa tego bo pół góry poślad

U mnie też 70%poślad.

• Like 1
Opublikowano

Bywają przypadki ze zajeżdżasz kosić a tam twoje pole skoszone.Raz tak miałem ale często to się zdarza.

Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Ciekawa jestem Waszej opinii czy to też tak działa jeśli chodzi o mężczyzn? 🤔

Jak  przyszły  teściu  lubi  napoje wyskokowe  to i  młody  nie będzie   gardził....🍶

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Chodzi o zborze.

Ktoś postawi przyczepę na drodze i pojedzie do domu.A kombajnista przyjedzie to kosi i bywa ze nie te pole co trzeba.Ale zborze wróciło do mnie.

Opublikowano

kosiłem bizonem na usługach , wykosiłem działke 1 ojciec mówi do syn ,,to jeć w kombajnie i zaprowadz jarka na 2 działke'' wjechałem kosze a tu gosc biegnie i krzyczy ze to jego pole :D  syn miał ze 20 lat a pole 2 działki dalej .

Opublikowano

załadowałem bele na lawetę za Twoją stodołą ,podczepiam traktor a tu mi kapie na głowę, niebywałe ,z liter będzie 😂 krilan słuchaj dobrze że szybko z łąki uciekłem bo koleiny by były 😂😂😂

Opublikowano
3 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Chodzi o zborze.

Ktoś postawi przyczepę na drodze i pojedzie do domu.A kombajnista przyjedzie to kosi i bywa ze nie te pole co trzeba.Ale zborze wróciło do mnie.

co Ty kolego kosiłeś?

Opublikowano (edytowane)

Lepsze to niż nic. Chociaż na liść ulży roslinkom. Objechałem wszystkie pola ziemniaków i żal patrzeć... kwiaty i pąki leżą w skibach, więdną, liście zwija. 

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

załadowałem bele na lawetę za Twoją stodołą

No wiesz co!! z pola ludziom podprowadzają, a Ty u mnie z gromady na legalu? 😋 I jak tam plon, chyba nie było najgorzej? 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
12 godzin temu, zetorki12 napisał:

Poszedłem zapytać . Nikt nie składa , to co będę się rwał . Tak zrozumiałem , ze u nas to dla 5 klasy ziemi suszę uznano , a ja takiej nie mam . Zaczekam na rozwój sytuacji . Aż wierzyć mi się nie chce , że w tym roku też by ludziom płacili .

ja tez sie pytał w gminie znajomą, narazie nic niewiadomo ale podejrzewaja , że bedzie jak zawsze czyli kredyt preferencyjny itd.. a to dlatego, że w tamtym roku dużo ludzi niewierzyło w wypłate suszowego wiec nieskłdało a w tym zainteresowanie ogromne wiec i dużo wniosków bedzie  a kasy mało

więc Rysiu na kredyt te udka bedzie brał :P 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

co Ty kolego kosiłeś?

Czytaj uważnie, mi skosili zborze,ale ogólnie w mojej wsi już 4 takie przypadki byli ze ktoś się pomylił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v