Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, łorawiok napisał:

@zetorki12 I tak pierwszy we wsi skończyłem.B| poza tym nie posiewane, jeszcze by mogło tydzień, dwa se rosnąć.

Taaaa . Po żniwach se było wykosić . I tak nic nie warte .

Opublikowano
Przed chwilą, łorawiok napisał:

Ee nie znacie się, w górach inaczej życie płynie.

No wiadomo . Zawsze pod górę takiemu . 😝

1 minutę temu, kopin napisał:

z tego pulpety

I to mięsne /

Opublikowano

sprzedaję w tym roku dla kuzyna i dla gościa co odda to jałowiznom.

Jak takie mądre jesteście zapraszam Was na nasze łąki w kwietniu/maju. Zobaczycie co to prawdziwy torf.

• Like 1
Opublikowano

Ka zamiast siana daje owsiankę a trawy idą na kiszonkę.Wiecie jak krowy po owsiance dają mleko, siano się chowa.

Opublikowano

To mam , A jak bym czekał do teraz , to tylko na opał by się te patyki nadawały .

Przed chwilą, Wiesi0 napisał:

daje owsiankę

Tylko jak bydłu wytłumaczyć że to dobre ? Bez siana tylko ryku bym słuchał .

Opublikowano
2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Ka zamiast siana daje owsiankę a trawy idą na kiszonkę.Wiecie jak krowy po owsiance dają mleko, siano się chowa.

O ile trafi się z terminem zbioru. 

Opublikowano (edytowane)

Trawa a trawa jak dasz azotu i trawa jest soczysta to 1,5 tygodnia trzeba suszyć a jak ktoś nie da i kosi dożo po wystrzeleniu jak pól suchego i pól trawy to i 4 dni starczo.Ja wolę robić kiszonkę bo białka więcej i szybka robota.A w dodatku jak zawsze się kosi to pada deszcz nie tak jak teraz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

No to u mnie na wschodzie dzisiaj 29 max a w czwartek rano, może coś popada.

A temperatura to kwestia tylko przyzwyczajenia ja już się przyzwyczaiłem i mi już nie przeszkadza aby mineralna była.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 minuty temu, Wiesi0 napisał:

No to u mnie na wschodzie dzisiaj 29 max a w czwartek rano, może coś popada.

A temperatura to kwestia tylko przyzwyczajenia ja już się przyzwyczaiłem i mi już nie przeszkadza aby mineralna była.

taaa wodę wypocisz a od minerałów  kamieni sie nabawisz :D

Krilan  u mnie dzis jeczmienie ozime pod kose poszły, qq na górkach pozwijana ,broni sie przed upałami ,w piatek 14l spadło  dziś już wilgoci brak w glebie  

• Like 1
Opublikowano

Ku pokrzepieniu ser co wy małe dzieci jesteście żeby tyle narzekać a nie rolnicy,twardzi a jednoczesne delikatni no wiecie i zacięci do pracy.Jak jest to jest i trudno ale może rolnik 1973 się nie nadźwiga bo cena będzie a nie patrzy suszowego. Wszystko w rękach Boga my jesteśmy tylko małymi pionkami.

Wszystko okażę się w żniwa, wiadomo już ze rewelacji nie będzie ale trzeba iść z głową podniosą do góry przez życie.

Opublikowano
33 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Ku pokrzepieniu ser co wy małe dzieci jesteście żeby tyle narzekać a nie rolnicy,twardzi a jednoczesne delikatni no wiecie i zacięci do pracy.Jak jest to jest i trudno ale może rolnik 1973 się nie nadźwiga bo cena będzie a nie patrzy suszowego. Wszystko w rękach Boga my jesteśmy tylko małymi pionkami.

Wszystko okażę się w żniwa, wiadomo już ze rewelacji nie będzie ale trzeba iść z głową podniosą do góry przez życie.

I albo w gówno wdepniesz albo wypierdzielisz się o krawężnik albo kamień 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v