Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak już o drzewie to w oklicy kolejny dom z drewna powstaje cało roczny  , jest rama w to wełna czy wata mineralna i szalunek od zewnatrz i wewnątrz i ma być   cieplej jak w murownym .

Opublikowano
14 godzin temu, marulekk napisał:

miałeś na weekend sprzętu nie brudzić :/

Qrła 3* na solarach , będzie rano przymrozek 😩

No jak budziłem ursusa to był przymrozek bo trawa miejscami siwa była.

Na ale ursus od strzała odpalił, połowa posiana resztę jutro, trzeba robotę szanować,

Teraz słonko ciepło i lodowaty wiatr.

Opublikowano
2 godziny temu, Zapracowany napisał:

Znawca się odezwał, topola 20 lat do rozkładu biologicznego sosna 1800 lat. Po co pi.....ć farmazony? I niby co lepsze od sosny?

Ja tam nie wiem co lepsze,ale nie spotkałem tarcicy z sosny na więżbę dachową,krokwie,łaty......,nie mówię o drzwiach,meblach,oknach,bo tu to przewaga.

Opublikowano

Więzba  dachowa sosnowa pod dachówką karpiówką 120 rok przeleciał na 60szt 6 kwalifikuje się do częściowej wymiany,do 2050 dociągnie bez problemów,co prawda obecnie dostały strzal jesiony i świerki 80% chorych,no i w tym roku brzoza,w początkach sierpnia prawie wszystkie zrzuciły liście

Opublikowano
16 minut temu, kizak napisał:

Ja tam nie wiem co lepsze,ale nie spotkałem tarcicy z sosny na więżbę dachową,krokwie,łaty......,nie mówię o drzwiach,meblach,oknach,bo tu to przewaga.

Pewnie 99% to tarcica z sosny.

Lodowate podmuchy

Opublikowano (edytowane)

Sosna i iglaste, nie krzywi się od wilgoci,jedynie z liściastych co dąb dobry,olszyna na sztachety do płota,buk też się wichruje,a reszta to opał.

Grzesiu szkodujesz chojarków to sprzedaj, mi też żonka każe sprzedawać te grube.

Super się sieje zero kurzu,gruda glina się ładnie rozbija.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pewnie 99% to tarcica z sosny.

Lodowate podmuchy

No popatrz,a u mnie do tych robót idzie świerk,i stąd moje zdziwienieO.o,a przypuśćmy brzoza,jak w korze to rok i zgnilak,a jak na płozie w sankach,to wytrzyma pół wieku i lepiej. Psieżyto posiane,a wilgoci na kilka dni,powałujesz,chwilowy podciąg będzie a potem 😕, nie powałujesz,sąsiad pod wiatr nie popatrzy😕

Opublikowano

Świerk nie rośnie wszędzie( u nas tylko w ogródku), buków też nie ma, to tylko sosna pozostaje. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kizak napisał:

Psieżyto posiane,a wilgoci na kilka dni,powałujesz,chwilowy podciąg będzie a potem 😕, nie powałujesz,sąsiad pod wiatr nie popatrzy😕

robił może ktopś kiedyś doswiadczenia z wałowaniem ? tzn . zostawił czesc do kontroli bez wałowania i czy było widać w ozmininach lepsze wschody ? ja w tym roku zwałuje z 30 arów wałem gładkim łakowym , ciekawe jaki efekt .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

U mnie w bliskiej okolicy wałują jare ozimych raczej nie, jeden w tamtym roku powałował ozime potem jak przyszło kilka dni opadów woda stała na polu i w tych miejscach wygniło mu.

Co do pogody dzis bez deszczu, ale wietrznie

Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

robił może ktopś kiedyś doswiadczenia z wałowaniem ? tzn . zostawił czesc do kontroli bez wałowania i czy było widać w ozmininach lepsze wschody ? ja w tym roku zwałuje z 30 arów wałem gładkim łakowym , ciekawe jaki efekt .

Zależy na jakiej ziemi. Czasem na glinach podobno może się zasklepić i ziarno ma problem z wyjściem. U mnie efekt jest bardzo zauważalny. Wschody są równiejsze i szybsze, a ziemia dłużej zachowuje wilgoć. Poza tym kamienie stanową mniejszy problem. 

Opublikowano
19 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Orka i siew w ostateczności gruber.

Pozostałości po ziemniakach można spalić jak jest tego dużo ,jest to legalne, nie ma wpływu na dopłaty.

Co do sosny to wszędzie tak wysycha a tym prędzej przy liniach kolejowych bo wiozą cho jarki z Białowieży zamiast tam to przerobić.

Pół spalone 

Pół dzisiaj dokończyłem i tylko  sie zastanawiam czy  tylko to nie spalone łęty orać czy  całość 

Opublikowano

PAN88.Dzisiaj dzwoniłem do agencji i lepiej nie palić łęt bo niby niema przepisu o łętach a jest " Zabrania się wypalania gruntów rolnych"

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2018/platnosci-bezposrednie-w-roku-2018/dobra-kultura-rolna.html

I mogą to podciągnąć pod 'wypalania gruntów rolnych'.My nic nie powiemy więc się nie martw a jutro sobota i tak nikt z agencji nie pracuje.Dokończ robotę i zaorz wszystko.

Opublikowano

Na wiosnę bez deszczu od 20 marca do 12 maja, a teraz non stop deszcz, w zeszłym tygodniu pole uprawione do siewu - deszcz, w tym tygodniu wykopane kopaczką ziemniaki - 3 podejścia i za każdym razem deszcz, dzisiaj przygotowane pola do siewu - znowu pada. Wielokrotnie prognozy pokazywały 0% szans na deszcz, a lało konkretnie. Zastanawiam się po co oni prognozują na 20 dni do przodu jak nie potrafią na parę godzin

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła pada, a miałem z rana siać

Pokarało za lenistwo bo można było wczoraj wszystko posiać🤒

Oooo . A u mnie nie pada i zaraz jadę siać dalej .

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła pada, a miałem z rana siać

Pokarało za lenistwo bo można było wczoraj wszystko posiać🤒

Rolnik,podziwiam Twoje podejście do prac polowych9_9,no gdybym miał wczoraj wszystko przyszykowane,i miał do tego czas,i gdybym miał to zostawić na drugi dzień ot tak od niechcenia...... Do kobity też tak podchodzisz,dzisiaj zacznę,a   jutro😕 może dokończę,jak ,,pogoda''dopisze😉. Oj,chyba za daleko pojechałem:S. Ale przynajmniej Ty w zdrowiu dożyjesz setki [🍺 nie tej]. Wiem co piszę,moje ciotki do łba nie brały,i każda w zdrowiu,razem z dziadkiem,dobijały do setki. A po dziewięćdziesiątce,będąc one , ja kawalerem, musiałem dobrze się spinać by w gorzale przynajmniej dotrzymać kroku.😐.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v