Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No była komisyja,

Już i kumbajn rzepak kosi po sąsiedzku mego łowsa.

No to tera pogoda  aby i do młocki.

o  11 spróbowałem rzepak- 13% 

Opublikowano

1,5 miesiąca praktycznie nie padało a dzisiaj jak miałem własnie jechać balotować 4 ha siana to posrało z nieba 0,5mm... ja to mam szczęscie

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, Szymi40 napisał:

Widzisz  znalazł ,,frajera''   [bez urazy ]   który  tyra na  jego  polu  a sam bierze  ,,czyste  pieniądze''  i  ma wszystko  z tyłu......                                        Dziś piękny  dzień- po niedzieli  żniwa.

Kiedy ludzie się nauczą brać dzierżawy na umowę. Rolnicy są tak zaslepieni tą ziemia ze nie myślą tylko biorą. Niech będzie umowa na rok ale będzie. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

pada z z niej średni deszczyk.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

o  11 spróbowałem rzepak- 13% 

14 minut temu, XTRO napisał:

Drugi wjazd w rzepak o 17- 12% 

oj wysiedzieć nie możesz i tak co 2 godz dziugasz :D

Daj spokój pojedziesz jutro w południe.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychrol napisał:

Kiedy ludzie się nauczą brać dzierżawy na umowę. Rolnicy są tak zaslepieni tą ziemia ze nie myślą tylko biorą. Niech będzie umowa na rok ale będzie. 

A co da umowa na piśmie? Umowa ustna też jest ważna. Mamy umowę na piśmie, zawartą chyba z 13 lat temu, najpierw na 5 lat, a potem przedłużana na kolejne lata. Już na początku wydzierżawiający "zaznaczył" w umowie, że to on pobiera dopłaty i faktycznie tak jest, tylko ciekawi mnie jakby zawieźć taką umowę do ARiMR czy ten pan nie musiałby zwracać wszystkich dopłat? 

Deszczu nie widać na horyzoncie. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano (edytowane)

Musiałby.

W okolicy była sytuacja że i bez umowy pisemnej musiał zwracać. Sprawa w sądzie i świadkowie mówili kto uprawia. A co mają ludzie kłamać, powiedzieli jak było że uprawiał dzierżawca, a kto pobierał dopłaty to ARiMR już wiedziała czyli właściciel.

Ale co jesteś taki cwel że złożyłbyś donos na tego właściciela działki którą obrabiasz że on pobiera dopłaty?

Jak ci nie pasuje taki układ to po cholerę się w niego pchałeś? A jak ci teraz przestał pasować to zrezygnuj.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

dopłaty pobiera ten co uprawia prawnie ,  ale  mądry rolnik boi sie zaznaczyć na umowie ze bedzie płacić czynsz dzierżawy 1000 zł tylko niech własciel składa wniosek o dopłaty a  sam bedzie miał pole ,, za darmo '' a i jeszcze opozycja straszy ze PIS z łunni wyjdzie nie bedzie dopłat to z kąt by wziął tego  1000 zł ?      również nie pada 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, damianzbr napisał:

Musiałby.

W okolicy była sytuacja że i bez umowy pisemnej musiał zwracać. Sprawa w sądzie i świadkowie mówili kto uprawia. A co mają ludzie kłamać, powiedzieli jak było że uprawiał dzierżawca, a kto pobierał dopłaty to ARiMR już wiedziała.

Ale co jesteś taki cwel że złożyłbyś donos na tego właściciela działki którą obrabiasz że on pobiera dopłaty?

Jak ci nie pasuje taki układ to po cholerę się w niego pchałeś? A jak ci teraz przestał pasować to zrezygnuj.

Jak już to cwelica🤣, nie ładnie tak kogoś obrażać, nie nauczyli tego w szkole? 🤔Gdzie masz napisane, że złożyła bym donos? Nie zapędzaj się w pomówieniach, bo to nie ładnie tak. Zastanawiam się poprostu czy jakby agencja wywęszyła, że to on pobiera dopłaty, a nie użytkownik, nie mieliby do mnie czyli wydzierżawiającej aluzji, za taki stan rzeczy. 

• Like 1
Opublikowano

Wszystko się zgadza Damian ale jak obrabiam dzierżawę i doprowadzam pole do stanu  użyteczności a po 3latach gość mi mówi że sory ale daję komuś innemu to ja bym nie odpuścił tak łatwo.

Wiatr zmienił kierunek i chyba coś z północy przywieje.

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, beata12596 napisał:

Jak już to cwelica🤣, nie ładnie tak kogoś obrażać, nie nauczyli tego w szkole? 🤔Gdzie masz napisane, że złożyła bym donos? Nie zapędzaj się w pomówieniach, bo to nie ładnie tak. Zastanawiam się poprostu czy jakby agencja wywęszyła, że to on pobiera dopłaty, a nie użytkownik, nie mieliby do mnie czyli wydzierżawiającej aluzji, za taki stan rzeczy. 

do Ciebie nic by nie mieli,nie chcesz dopłat nie składasz wniosku i tyle;-)

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, beata12596 napisał:

1.  zacytuj moje zdanie w którym cię obraziłem.

2. wskaż w którym miejscu napisałem że jesteś zdolna do złożenia donosu.

3. Kogo pomówiłem, gdzie i kiedy.

Co ty chrzanisz? Jaki masz naturalny kolor włosów, czyżby blond?

16 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wszystko się zgadza Damian ale jak obrabiam dzierżawę i doprowadzam pole do stanu  użyteczności a po 3latach gość mi mówi że sory ale daję komuś innemu to ja bym nie odpuścił tak łatwo.

Wiatr zmienił kierunek i chyba coś z północy przywieje.

Było nie brać jak wiesz na co gościa stać. Albo spisać odpowiednią umowę.

A zresztą jak byś ty nie odpuścił i go podpierdzielił to myślisz że on nie potrafił podpierdzielać?Raz ty na wozie raz pod wozem takie życie, nic nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, damianzbr napisał:

1.  zacytuj moje zdanie w którym cię obraziłem.

2. wskaż w którym miejscu napisałem że jesteś zdolna do złożenia donosu.

3. Kogo pomówiłem, gdzie i kiedy.

Co ty chrzanisz? Jaki masz naturalny kolor włosów, czyżby blond?

Było nie brać jak wiesz na co gościa stać. Albo spisać odpowiednią umowę.

A zresztą jak byś ty nie odpuścił i go podpierdzielił to myślisz że on nie potrafił podpierdzielać?Raz ty na wozie raz pod wozem takie życie, nic nie zrobisz.

Nazwałes mnie cwelem,a to nie obrażanie kogoś? Jestem kobietą i na pewno nie blondynką, do blondynek też coś masz? Wg mnie to obrażanie jeśli kogoś tak nazywasz, nazwij tak żonę lub dziewczynę, o ile takową masz, to zobaczysz czy się nie obrażą 🤔, masz dziwny tok rozumowania, nie znasz szczegółów, a od razu przechodzisz do ataku. Spokojnie bez spinki 🤨 bo jakiś znerwicowany jesteś, lepiej coś o pogodzie napisz, bo to przyjemniejszy temat. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v