Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

50 ozime i 70 jare, choć jare to i 90 można.

3 godziny temu, themrsakmejek napisał:

Ty to nawet przez sen kasę liczysz he he 😜😁

No wiesz, mnie DUŻA DARMOWA KASA na dżonfyndy i inne mc hvjle nie kręci,

Ale małą na pyszne udka z lidla nie pogardzę.

Opublikowano

Poszedłem zapytać . Nikt nie składa , to co będę się rwał . Tak zrozumiałem , ze u nas to dla 5 klasy ziemi suszę uznano , a ja takiej nie mam . Zaczekam na rozwój sytuacji . Aż wierzyć mi się nie chce , że w tym roku też by ludziom płacili .

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

50 ozime i 70 jare, choć jare to i 90 można.

3 godziny temu, themrsakmejek napisał:

Ty to nawet przez sen kasę liczysz he he 😜😁

No wiesz, mnie DUŻA DARMOWA KASA na dżonfyndy i inne mc hvjle nie kręci,

Ale małą na pyszne udka z lidla nie pogardzę.

"Kupując zagraniczne produkty wspierasz konkurencję, która wykańcza nasz kraj" 😋

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Stonkę bierze proteus, tylko musi być mniej niż 20c bo jak będziesz miał 22c, to już środki 50% mniej działają a pryz 25c to już wcale.Insektycydy tak maja i trzeba w nocy wtedy aparaty szparkowe się otwierają i roślina chłonie, przy takiej pogodzie.

Wiesz co to sarkazm?  Nie ucz ojca dzieci robić 😉 jeszcze zapomniałeś o jednej najważniejszej rzeczy pomijanej przez wszystkich.... ale nie o tym, a ta Twoja czarownica numery w totka też przewiduje? Daj namiary 😋

Opublikowano
5 minut temu, marian_machler napisał:

"Kupując zagraniczne produkty wspierasz konkurencję, która wykańcza nasz kraj" 😋

Lidl w większości ma drób z Ami-polski zakład z Mikstatu,albo kilku innych mniejszych.

A co do wspierania konkurencji rozumiem że masz 2 ursusy i jeżdzisz polonezem? ;-))))

Opublikowano
kopin napisał:

5 minut temu, marian_machler napisał:

Lidl w większości ma drób z Ami-polski zakład z Mikstatu,albo kilku innych mniejszych.

A co do wspierania konkurencji rozumiem że masz 2 ursusy i jeżdzisz polonezem? ;-))))

Problem w tym, że Ty nic nie rozumiesz 😏

Opublikowano

panowie a tak troszkę poza tematem, jak u was biorą za koszenie ? za hektar czy za godzinę ? Jaka stawka w tym roku ?

Co do pogody to sporo chlodniej, będzie można coś zrobić normalnie bez zalewania się potem.

• Like 1
Opublikowano

Poważnie u Ciebie tak słabo zboża wyglądają , czy tylko do "suszowego" ?

Opublikowano

Po co zdjęcie ? Komu bym wierzył jak nie Tobie ? ;)

Opublikowano

zależy czym i jaka ilość mniejsi biorą 320zł za godzinę na kawałkach, a więksi 300zl za hektar i zdaża się mniej jak.chce klienta podłapać le to przy większej ilości jak pare ha to 320zł/ha, u nas jakis ogromnych plonów nie ma więc tak dużo nie biorą

Opublikowano

Mam i na 4b na najlepszej w gospodarstwie i słima i kłos wielki a ziarnko mikro, a ten na 6 kl jak normalny rok to sypie 3.5 z ha, a teraz ziarnko jak osć. Nawożone nie na socjal nie bój żaby. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał:

Dość chłodny poranek szczęście w tym suchym nieszczęściu to że nie nadają upałów to nie zasuszy upraw do końca na piątek nadają opady na prawie całą polske więc trochę może kukurydza i lucerna odzyje bo na zboża już za późno raczej 

Na ubiegły piątek też zapowiadali w całej Polsce i co? 90% powierzchni kraju nie dostało nic.

Opublikowano
46 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Mam i na 4b na najlepszej w gospodarstwie i słima i kłos wielki a ziarnko mikro, a ten na 6 kl jak normalny rok to sypie 3.5 z ha, a teraz ziarnko jak osć. Nawożone nie na socjal nie bój żaby. 

Tylko  że w tym roku  mają  nie  płacić  tym  co sieją  nieodpowiednie  rośliny  do  klasy  ziemi.  Także  jeśli  minister  tego  przypilnuje  to  figę  z makiem  dostaniesz  a  nie  kasę

17*C  co  ta  pogoda  robi  to   szok  raz  37*C  potem  17*C     chmurzy  się   a  deszczu  nie  widać 

Opublikowano
19 godzin temu, bezbarwny napisał:

Mnie również w ubiegłym roku miło zaskoczył pewien znajomy „fermer” . Po 15-06 pojechałem na łąkę zobaczyć ile trawy będzie, a ona już w rolki zwinięta leżała. Wziąłem więc ciągnik z turem, dwie przyczepki i przywiozłem na gospodarstwo 12 rolek...tylko tyle, bo „fermer” kosił w poprzek łąk, bo kosił wszystkie jak leciało. Na drugi dzień, pod kombajnem leżę i widzę ze od bramy radiowóz jedzie. Wysiadło dwóch młodych komisarzy i się rozglądają. Krzyczę do nich spod tego kombajnu, o co chodzi panowie, a oni pokazują na rolki i mówią „a o to” i pytają skąd „to” mam? Wygramoliłem się i mówię, że ze swojej łąki przywiozłem. Na to jeden z nich, że zgłoszenie dostali o kradzieży siana i że to ja jakoby sprawcą tego czynu haniebnego miałbym być. Nie mogli chłopcy uwierzyć w moje zapewnienia co do prawa użytkowania tych łąk, ponieważ nie mieściło im się w głowach, że „fermer” skosił moją trawę i o kradzież mnie oskarżył. Poprosili żebym nie opuszczał gospodarstwa, bo oni muszą to przełożonemu zgłosić. Pewnie nie wiedzieli co robić bidoki. Po jakichś 40 min przyjechał wyższy rangą komisarz i również wielkie oczy robił na to co mówiłem. Zaproponowałem w końcu, żeby pojechali do właściciela graniczących z moimi łąk i zapytali czy i on wie że łąki ma wykoszone. Komisarz poprosił o dokładne namiary na ów posiadacza, zapisał i mój adres zamieszkania i stanowczo zakazał skradzionych bel przemieszczać, bo „oni tu jeszcze wrócą”. Nie pojawili się do dziś, a siano zjadły konie moich znajomych, bo od lat kilku tak się dzieje. Najbardziej bolesny jest jednak fakt, że „fermer” na moje „dzień dobry” nie odpowiada...chyba się obraził☺️

właśnie w tym roku czatowałem aż znowu ją skosi i wtedy bym pojechał zgrabić i zebrać na kiszonkę ale niestety byłem pierwszy w tym roku :P

• Haha 2
Opublikowano
25 minut temu, Rolnik7343 napisał:

właśnie w tym roku czatowałem aż znowu ją skosi i wtedy bym pojechał zgrabić i zebrać na kiszonkę ale niestety byłem pierwszy w tym roku :P

Najlepsze historie tylko na agrofoto xD

Opublikowano

To ja znam  lepszą  historię   -gościu  swoje  zboże zapomniał skosić.....    jedzie  w niedzielę do kościoła  i podśmiewujki   że pszenica jeszcze  nie wykoszona,   dopiero żona   że to chyba   ich  😯     nabrał ziemi w dzierżawę i zapomniał.   ;)       Minister   w  mojej   gminie suszy nie widzi.  😧

Opublikowano

od nas gośc pod Namysłowem wziął 200 ha dzierżawy,woził lawetą klamoty i siał orał itd,raz zajechali kombajnami qq kosić a tam 80 ha ni ma 😉

a co do pogody to jak jest sucho niech świadczy że u mnie w sobotę sąsiad łąkę kosił rotacyjna i ja zapalił-jeszcze takich cudów nie widziałem

Opublikowano

Najsłabsza działka żywy piach, bdb stanowisko po ziemniakach, ok 15stego żniwa jak nic. Podlasie 😶 ale ważne, że na razie jest co zbierać, ziarno pełne. Czerwcowe deszcze akurat na wiechę i nalewanie ziarna trafiły, nawet jęczmień ładny, kombajn zweryfikuje. W d*pie socjal ja tam wolę plon

IMG_20190703_140942.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v