Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, ZYLA napisał:

Podzielam zdania. 

A Ardanowski nie widzi suszy. Dużo gorzej niż w zeszłym roku. Jaja jakieś. 

No jak nie widzi

Dziś w sejmie o suszy i co z tym robić.

Będą decyzje o pomocy czy będzie finansowa czy te standardowe.

Lepszej władzy nie było, teraz to pogoda hvjowa a nie władza.

• Like 1
Opublikowano

Taaaa , susza . Już kilku się pochwaliło "suszowymi" plonami jęczmienia po 8t z ha . No masakryczna susza . :ph34r:

Opublikowano

W seksie od tyłu najważniejsze aby być z tyłu,a rolnik od kilku lat z przodu

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Nie liczcie na  susze 

Jasne że nie ma co liczyć. 

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

No jak nie widzi

Dziś w sejmie o suszy i co z tym robić.

Będą decyzje o pomocy czy będzie finansowa czy te standardowe.

Lepszej władzy nie było, teraz to pogoda hvjowa a nie władza.

Nie chce zobaczyć i tyle, bo wie ile to będzie kosztować. A od debatowania nic jeszcze w kieszeni nie przybyło. 

Wytłumacz mi dlaczego w zeszłym roku przy dużo lepiej wygladajacych uprawach w moim regionie występowała susza glebowa, a w tym nie występuje? Za dużo TVP oglądasz, choć nie powiem że wolał bym tych h*jów z platformy

Opublikowano

Żyj nadzieją . Raz przedobrzył i powinno Ci wystarczyć .

Opublikowano

U mnie Agencja wiosną wydzierżawiła ponad 200 ha w kawałkach po ok 20 ha,rzucili się jak sęby na takie góry doliny między lasami -piach i kamienie,poszły zasiewy qq,jęczmienia ,pszenicy,maja nawet fajną słomę bo 3 lata stało to ugorem,słomę i tylko słomę ,tylko 2 zasiało łubiny dla dopłat,ci chociaż nie straca a reszta biadoli

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
zetorki12 napisał:

Taaaa , susza . Już kilku się pochwaliło "suszowymi" plonami jęczmienia po 8t z ha . No masakryczna susza . :ph34r:

Dokładnie, najbardziej w*urwiają ludzie którzy mówią że plon 7-8t ale susza cholerna... i trzeba lecieć po pomoc, a w zeszłym roku pszenica mi sypała 1,5t i najwyższa pomoc mi się nie należała

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Chu... z taką pogodą,nic przez noc nie nalecialo tylko chlodniej sie zrobilo. Czy ta pogoda naprawdę się pierdzieli czy ktos tym steruje bo to cos nie tak jest? Zawsze jak upaly ustepowaly przychodzil desz a teraz.

śmiali sie jak pisałem że sterują pogodą, izraelska firma wykupuje wodociągi, czyli państwową wodę, a woda to podstawa więc zasuszenie kraju im na rękę, by potem dyktować ceny wody, a bez wody nie ma życia, i czy będą chcieli 5 zł na m3 czy 100 zł to ludzie zapłacą. Po co chcą wprowadzić zakaz korzystania ze stawów ? pozakładać wodomierze w studniach ? Po to żeby płacić za wszystko.

Co do suszy i zbiorów, jutubery w tamtym roku pisali że po 7 ton kosili, jak napisałem że tyle kosił to on suszy nie miał to wielkie oburzenie było bo miał ogromną suszę ? to co ja mam powiedzieć jak 7 ton miałęm z 3 ha ? a kolega @ZELKOW ? 7 ton z prawie 5 ha ? Zapewne inni podobnie. Czy to na pokaz pisanie, czy oni tacy pazerni że co roku 10+ by chcieli ?

Edytowane przez Uziu92
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ale naszych rządzących i urzędasów co to obchodzi? Muszą pilnować inwestycji nie mają czasu na głupoty.... W pobliskim mieście była modernizacja rynku - zrównali z ziemią wszystko i wyłożyli kostką granitową plus parę ławek i koszy na śmieci .... powierzchnia jakieś 90 arów, koszt 15mln zł co daje koszt 1666zł/m2 :) Oczywiście przetarg wygrała duża firma niemiecka. Podejrzewam że lokalny "Mietek brukarz" zrobił by to za 15%.... A później dziw że CBŚ burmistrza zgarnęło czy innego urzędasa.... Ludzie teraz klną że wytrzymać się nie da na tym kamieniu, w nocy to samo bo ciepło oddaje... Kasa poszła, rynek pusty, ludzie poszli, kredyt został....

Edytowane przez pawel885
  • Like 2
Opublikowano

Ale jaja. W tym roku to się chłopy na schodach w gminie pozabijają. W tamtym mało kto składał , bo nikt nie wierzył. 😁

Opublikowano

Chcesz osiągnąć pełnię spokoju ducha i ciała to oddaj ziemię w dzierżawę jakiemuś napaleńcowi za dopłatę + 1000zł, nie wiem po co jeszcze się męczysz:) koszy odejdą , stres związany z pogodą minie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v