Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WSI kolejna burza. Konkret pompuje. Widok od dwóch lat niespotykany, bo w zeszłym roku jak w tym u @Matey'a dosłownie każda burza nas mijała. 

Chyba wraca układ pogody z przed lat. Pamiętam co roku gdy przychodziło kosic pierwszy pokos to padało do usrania, trawy starzaly się, gniły od spodu, odrastaly młode. A że torfowe to trzeba trochę odczekać by wjechać. 

Baba już się ze mnie śmieje że przed chwilą narzekalem na suszę :D Ale to już tak jest.

W każdym razie lepiej tyle deszczu niż miało by nie być go wcale

Opublikowano
34 minuty temu, Matey napisał:

czytam ten temat i mam ochote go zamknac bo rece opadaja, wszedzie pada a u mnie czarny punkt, idzie chmura, za stodola sie rozdziawia na pol, jedna w jedna druga w drugą i po deszczu, tylko powietrze wilgotniejsze.

@soltys48 ile tam u Ciebie juz w maju napompowało?

Może stodoła w złym miejscu? 

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

1 godzinę temu, darek154 napisał:

U mnie WMA od 1.5 tyg dopiero pada i prawie każdego dnia i dopiero 35l 😞 i z chęcią bym przygarnął drugie tyle chociaż.

35 litrów to wczoraj podczas tej nawałnicy spadło... Ogólnie to pewnie juz do 100l bedzie dobijac...

Tak wygladaja niektore pola po wczorajszym deszczyku i gradzie... Pózniej wstawie jak wygldaja nieskracane żyta...

Mam miarke i mówię co pada u mnie ale widziałem jak wczoraj to przeszło koło mnie i do ciebie poszło. Mam tez pole w WPU i jak w niedzielę byłem to gumiaki mi prawie w polu zostały bo nie mogłem przejść więc tam już dolało w zeszłym tygodniu i jestem z tego ucieszony mimo że jeszcze ani razu tam nie pryskałem jarych.

Opublikowano

No i po zapowiadanych ulewach. Front ze wschodu przeleciał jakby miał biegunkę, ale zwieracze jeszcze trzymały. Na radarach nie widać już żadnej chmury aż po granicę.

Ci wrózbici zwani meteorologami mają tyle szczęścia w przepowiadaniu pogody co ja w graniu w lotto. Ja już z gry zrezygnowałem, może i oni powinni😤

Opublikowano

Wczoraj się udało bo spadło tylko 2,5mm  może dzisiaj będe miał też szczęście , deszczu normalnego się nie boje ale tego co zapowiadają to i owszem. Powiat Toruń

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

No i po zapowiadanych ulewach. Front ze wschodu przeleciał jakby miał biegunkę, ale zwieracze jeszcze trzymały. Na radarach nie widać już żadnej chmury aż po granicę.

Ci wrózbici zwani meteorologami mają tyle szczęścia w przepowiadaniu pogody co ja w graniu w lotto. Ja już z gry zrezygnowałem, może i oni powinni😤

akurat tego rolnika na emeryturze co przepowiada pogody w TPR bardzo sie sprawdza to co on powiedział

Opublikowano

U mnie już jedna dyskoteka była z mocnym deszczem i poszła na północ w stronę Zambrowa.

Opublikowano
Matey napisał:

czytam ten temat i mam ochote go zamknac bo rece opadaja, wszedzie pada a u mnie czarny punkt, idzie chmura, za stodola sie rozdziawia na pol, jedna w jedna druga w drugą i po deszczu, tylko powietrze wilgotniejsze.

@soltys48 ile tam u Ciebie juz w maju napompowało?

może coś popada i u Ciebie, pod koniec tygodnia z zachodu ma coś iść chyba

Opublikowano (edytowane)

Znowu dało, woda w kartoflach, 5 min świata nie widać było.

22 minuty temu, pedro2 napisał:

Stasin gm Wojciechów to powiat Lublin rano trąba była niby. Spore szkody na FB Lublin 112 czy jakoś tak zobacz

Łomża zlew 10minut temu

120 km drogi wg. Mapy gogle 

https://www.lublin112.pl/traba-powietrzna-uszkodzila-kilkadziesiat-budynkow-drogi-nieprzejezdne-nie-ma-tez-pradu-sa-ranni-zdjecia/

Edytowane przez Rolnik1973
Aktualizacja
Opublikowano

I znowu polało.teraz pewnie do wieczora będą przechodzić takie chwilowe ulewy.temp.+22

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v