Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam ciągnik na areał 25 ha, moc ok 100km, nie zadużo elektroniki jak najwięcej mechaniki, no i oczywiście nie Ursus. Miałby pracować przy pługu Grudziądz 4 skiby,  agregacie 4m, w przyszłości może jakaś talerzówka 3m. 

Co polecicie do 30 tys.? 

Opublikowano

Może mtz 82TS. Na 25 ha w zupełności wystarczy. Tanie części, a przecieki są do ogarnięcia i wcale niema ich tak dużo jak niektórzy mówią. Mam tez zwykłego 82 ale lepszy TS.

• Haha 1
Opublikowano

Też  polecam mtz-a  tanie części małe spalanie . Mam pronara 82a czyli taki ulepszony  mtz chodzi  w plugu 4x35   agregat talerzowy 2.7  . Tak jak kolega wyzej przecieki  sa do ogarnięcia  .

Opublikowano (edytowane)

ja mogę polecić mf 2620/40/80, 105/110km/130km, perkins 6, mocny podnośnik, masa, fajna kabinka, pół bieg, rewers, skrzynia 16, blokada przód i tył, mtz przy nim to zabawka  :)

Edytowane przez Maniek101
Opublikowano

Gdyby autor wypowiedzial sie na temat posiadanych gleb czy sa rowne jakie ciagniki pomocnicze itp byloby łatwiej .  Ogólnie  polecalbym 4 cylindrowca  napewno bedzie zwrotniejszy bardziej uniwersalny czy to w polu z rozsiewaczem czy w transporcie . 

Opublikowano
1 godzinę temu, atarol napisał:

Też  polecam mtz-a  tanie części małe spalanie . Mam pronara 82a czyli taki ulepszony  mtz chodzi  w plugu 4x35   agregat talerzowy 2.7  . Tak jak kolega wyzej przecieki  sa do ogarnięcia  .

pronar to ulepszony MTZ ? to zjebany do potęgi entej MTZ. Za te kase to tylko zwykły MTZ 82 w dobrym stanie, albo zachód 40 letni typu reno DF albo MF

Opublikowano

W tych pieniądzach nie zajechanego oprócz mtz to chyba nie kupi nic a i TSa może być ciężko kupić w jakimś możliwym stanie. Jak by nie ten agregat 4m to zwykły MTZ82 by wystarczył bo u mnie na naprawdę ciężkich ziemiach ciągał UG 4x30 a teraz kvernelanda 4x35. Tyle że 25ha jakiejś cięższej w uprawie ziemi to na MTZ już jest sporo.

Opublikowano

W tej cenie ciężko będzie wyrwać Ci coś zadbanego.  Mogę poleci Ci szukać czegoś ze stajni DF z serii DX 110,120 proste ciągniki bez elektroniki, jeśli masz trochę pojęcia o mechanice sam naprawisz praktycznie wszystko.

Opublikowano
4 minuty temu, AleksanderX napisał:

na 25 ha to C 360 w zupelności wystarczy a nawet jeszcze bedzie czas po usługach polatać

tylko jak wrócisz do domu to nic ci się nie będzie chciało

u nas na taki areał to każdy ma przynajmniej 3 ciągniki

Opublikowano (edytowane)

No to tak, mam c330, zetora 6748 i Ursusa 912

Ziemie to 5-3 kl. Równiny 

Szukam czegoś takiego zwrotniejszego ale też mocniejszego niż 912, do tej pory tymi ciągnikami obrabialiśmy ale ile można. 

Oprócz tego jest też 1614 ale tego pomijam bo idzie na sprzedaż, nie da się tym robić na moich wąskich polach. A co do MTZa to uważam że jest jeszcze gorszy niż Ursus więc unikam tego ciągnika rodem z ZSRR :D

Edytowane przez Lukecki
Opublikowano

Lukecki Mtz to nie jest produkt z ZSRR a porządny białoruski sprzęt u nas zepsuty przez Pronara. Ciągnik dobry tylko niestety po dniu roboty nim w polu faktycznie nic więcej się nie chce. Poleciłbym MF 690 lub 698 (sam używam na 23 ha) ale ich już nie ma i za 30 tys. ciężko coś przyzwoitego znaleźć. Poszukałbym czterocylindrowej renówki bez turbiny lub Mf 3060 lub 3065 kolega gania na 30 ha dość ciężkiej gliniastej ziemi i się sprawdza.

Opublikowano
22 minuty temu, Lukecki napisał:

No to tak, mam c330, zetora 6748 i Ursusa 912

Ziemie to 5-3 kl. Równiny 

Szukam czegoś takiego zwrotniejszego ale też mocniejszego niż 912, do tej pory tymi ciągnikami obrabialiśmy ale ile można. 

Oprócz tego jest też 1614 ale tego pomijam bo idzie na sprzedaż, nie da się tym robić na moich wąskich polach. A co do MTZa to uważam że jest jeszcze gorszy niż Ursus więc unikam tego ciągnika rodem z ZSRR :D

moze zwykły mtz 82 jest gorszy od ursusa. Ale jak pisalem mam tez od 2011 roku ts i jest to dobry ciągnik. robi jako główny na 60 ha. pług 4x40. na glinach odkładam czwartą skibe, oraz zestaw uprawowo siewny agro tom z poznaniakiem 3m. Wał rurowy oczywiście i podnosi. teraz szukam jakiejs zadbanej renówki 155,54, bo rusek dostał tura i bedzie jako pomocniczy. Aten bez turbiny raczej bedzie na sprzedaż.

Opublikowano

A to Białoruś nie była w ZSRR? 😁

Może by się coś dołożyło, tata myśli nad zetorem 95-10540 ale to trzeba połowę tego dołożyć, najlepiej jakby sprzedać oba Ursusy i kupić zetorka

Opublikowano

912 to ja mam i łeb pęka a w 1614 to już do potęgi n-tej

Chce coś bardziej komfortowego, może byśmy dołożyli do tego zetora wtedy byłby znacznie lepszy komfort niż w 912

912 to ja mam i łeb pęka a w 1614 to już do potęgi n-tej

Chce coś bardziej komfortowego, może byśmy dołożyli do tego zetora wtedy byłby znacznie lepszy komfort niż w 912