Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U nas na wszystko atesty,wymagania jak w szpitalach a tu sobie z Ukrainy jedzie zboże i mięso.to po ch*j my przepisów przeztrzegamy

mmoże Putin  ich ro***erdoli do reszty 

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Może niech zaczną sami ręce myć , bo widać ta salmonella tylko u nich . :P

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie za ciekawa rasa pózno dojrzewa niedaleko mnie gość miał z 20 sztuk i zrezygnował mówi że woli byki kupić i opsać są wymagające co do żywienia

no właśnie dwóch znajomych ma tą rase .. te z ogłoszenia to moge pieszo przygnać tak bliską są :P

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie za ciekawa rasa pózno dojrzewa niedaleko mnie gość miał z 20 sztuk i zrezygnował mówi że woli byki kupić i opsać są wymagające co do żywienia

Późno dojrzewa to fakt, co do zywienia nie zgodzę sie

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Późno dojrzewa to fakt, co do zywienia nie zgodzę sie

Widziałem to bydło kilka lat bo przy samej drodze się pasły to wyglądały jak hf takie chude więc samo pastwisko to dla nich za mało moim zdaniem

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Znajomy w zeszlym roku przywiózł 11 Ch jałówek i po pierwszym wycieleniu z Czech-bardo sobie chwali.Miał 3 lata temu Sm wysprzedal co do jednej.......

Czemu niby chwali jak od roku dopiero ma ?

Opublikowano

Wszystkie zacieliły się od razu i są spokojniejsze.Po 3 wycieleniach- matki są opiekuńcze.A przy tamtych ma złe wspomnienia bo tak jak by  cześć nie tolerowała cielaka.

Opublikowano

Ja też widzę mamki CH praktycznie codziennie, pasą się na bardzo kiepskich pastwiskach, teraz chodzą też i dokarmiane są tylko słomą.Sztuki potężne gdzie tam porównywać do HF'a czy nawet LM wyglądają przy nich jak kozy.Byk w stadzie to mieszaniec CH/BD cielęta wychodzą piękne-sprzedawane są jako odsadki

Opublikowano
15 minut temu, staszek131415 napisał:

Widziałem to bydło kilka lat bo przy samej drodze się pasły to wyglądały jak hf takie chude więc samo pastwisko to dla nich za mało moim zdaniem

Czemu niby chwali jak od roku dopiero ma ?

Zależy jakie pastwisko. Też oglądałem stada Charolaise na samym pastwisku i wyglądały bardzo dobrze. Co do wymagań przy opasie to wynikają one z dużego potencjały przyrostów. Chyba tylko od CH szybciej da radę przyrosnąć Simental, ale nie zawsze. Dobrze sie wybijają ,ale jednak ze względu na gruby kościec mięsa mniej niż na LM czy PI stąd też cena nieco niższa. Częściej niż u innych ras występuję trudne porody (nie licząc BBB w czystej rasie) ponieważ rodzą się duże cielęta, choć krowy też duże, ale u pierwiastek mogą by problemy.

Opublikowano

Co do ras,to jak komuś cos nie wypali to potem ma już jakieś ale.Jedni będa chwalić inni odradzac.To tak jak mam znajomego,który jak słyszy słowo ciągnik  Farmtrack to mu się ,,kichy wylewają'' a są tacy co będa zachwalac bo użytkują bez zastrzeżeń.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz2347
      Czy wie ktoś gdzie na necie można znaleźć arkusze z tej olimpiady z odpowiedziami????
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez ciszu
      Witam serdecznie,
       
      Zwracam się do Was z prośbą, ze względu na wysoką rozbieżność i dezinformacje co do śladu wodnego dla wyprodukowania kg mięsa wołowego. 
      Proszę Was o potwierdzenie  czy prawdą jest, aby wytworzyć kg wołowiny należy zużyć w całym procesie produkcyjnym aż 21 829 razem (szara, niebieska, zielona)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v