Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ozzborn napisał:

jak cie zboże realnie kosztuje 300zł to liczysz 700 ? to jest kreatywna ksiegowosc

Ale jak nie sprzedam po 700 tylko skarmię po 300 to jestem 400 w plecy. Oczywiście patrząc całościowo to bydło wiąże się z uprawami bo jest np obornik i dzięki hodowli plony rosną. Liczę osobiście wszystkie koszty i przychody w gospodarstwie i wiem co do złotówki jakie są wyniki finansowe. Licze koszt paszy po cenach rynkowych by wiedzieć który dział mojego przedsiębiorstwa jaki ma wpływ na końcowy wynik finansowy. Dopłat nie liczę bo gdybym wydzierżawił pole to dopłaty też bym miał, wyjątej stanowią dopłaty do bydła. Powinno się jeszcze odjąć od dochodu nieuzyskany przychód z dzierżawy pola. Pozostaje jeszcze kwestia pensji, srodków na inwestycje i amrotyzacja. Wracając do żywienia opasów to biorąc to wszystko pod uwagę nie stać mnie by skarmiać zboże, ile go mam wolę sprzedać. Idąc dalej tym tokiem myślenia z czasem w moim gospodarstwie uprawy paszowe wyprą uprawę zbóż.

Edytowane przez kb4512
Opublikowano
13 minut temu, zetorki12 napisał:

amortyzacja

znaczy sie w przyczepie czy w ciągniku ta amortyzacja ? a co jak kto jezdzi szescdziesiątką bez amortyzacji przedniej osi ? :ph34r:

Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

Dobry. 

Orientujecie się ile % wołowiny pozostaje w kraju, ile jedzie na zachód i UE a ile do muslimów?

ponad 80% jedzie za granice, aby złom zostaje co sie na karme dla psów nadaje ...

Opublikowano
5 minut temu, PawelKtm525 napisał:

To do tony zboża można sobie doliczyć amortyzacjie i resztę ale tak na swoim więcej się zarabia niż na kupionym i tego nawet nie można porównywać bo to za dużo czynników i jak by tak było to Kowalski z miasta bez pola i innych maszyn do uprawy i zbioru by zarabiał tyle samo co my bo by sobie wszystko kupił to trochę nie logiczne

Możliwe, że Kowalski z miasta nie ponoszący kosztów amortyzacji maszyn i kosztów produkcji pasz zarabiał by więcej niż nie jedno gospodarstwo z sprzętem ponad miarę i pałacem dla bydła.

Opublikowano (edytowane)

Pasze liczycie po kosztach produkcji to byki też sprzedajcie po kosztach produkcji czy cenach rynkowych?

Edytowane przez gadzet
Opublikowano (edytowane)

Oj Ozi , wiesz o jaką amortyzację chodzi . Takie liczenie daje tylko wynik zysku , a nie opłacalności . Powiedz po co np przykładowo tuczyć czysto teoretycznie jakiegoś zwierzaka, który zjadając 500kg zboża , da zysk 100zł przy liczeniu po 40zł za 100kg tego zboża , jak można to zboże sprzedać za 60zł za 100kg ? Czy taka hodowla jest opłacalna ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ja tu nie będę pisał ile zarabiam na byki bo tu i tak każdy zarabia inaczej i nikt nikomu nie wierzy ;D tylko mi chodzi o to tylko że jak się kupuje pasze i to zostaje mniej niż jak się spasa swoją ot moja cała fizofoia ;D

• Thanks 1
Opublikowano

Zliczać koszty i przychody i mamy wynik z gospodarstwa.

Liczymy koszty rynkowe pasz i to ile zjada jedna sztuka i mamy wynik z np. opasa. Mając opasy sprzedajemy pasze pod postacią byka. I teraz dobrze wiedzieć czy sprzedaliśmy np. sianokiszonkę pod postacią byka drożej czy taniej, niż prosto z pola.

• Like 1
Opublikowano

jestes producentem samochodów, produkujesz silniki do swoich samochodów i ten dział produkcji przynosi ci duże straty, ale sprzedajac gotowy samochód zarabiasz dobre pieniadze i co ?

to samo jest w gospodarce, zalezy co jest twoim finalnym produktem ... i własnie chodzi o to zeby finalny produkt przynosił zysk

Opublikowano
2 minuty temu, PawelKtm525 napisał:

Ja tu nie będę pisał ile zarabiam na byki bo tu i tak każdy zarabia inaczej i nikt nikomu nie wierzy ;D tylko mi chodzi o to tylko że jak się kupuje pasze i to zostaje mniej niż jak się spasa swoją ot moja cała fizofoia ;D

Załóżmy że masz 40 byków i paszy z Twojego gospodarstwa starczy tylko dla 40 byków. Zamierzasz miec jednak 80 byków i tu warto policzyć czy będzie taniej kupić pole większe maszyny itd. czy gotową paszę.

Opublikowano

Jeśli kukurydza z mojego pola kosztuje drożej niż ta kupiona to zamykam dział produkcji kukurydzy na kiszonkę w gospodarstwie i kupuję gotową tańszą. Pozostaje kwestia wachań cen i bezpieczeństwa paszowego dla stada.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sumek666 napisał:

Dobry. 

Orientujecie się ile % wołowiny pozostaje w kraju, ile jedzie na zachód i UE a ile do muslimów?

83%    jeśli chcesz zglebić  wiedzę  proszę http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/rynek-wolowiny-uzalezniony-od-eksportu,154940.html      a   tutaj o  rynku  mleka  https://www.wrp.pl/wiecej-eksportujemy-produktow-mleczarskich/

Edytowane przez Tomekzetor
  • Thanks 1
Opublikowano

To chyba lepiej upaść te 40 byków na swojej paszy na nich więcej zarobić niż dokupywac drogie pasze i i trzymać 80 żeby z tych 40 sprzedanych dołożyć do reszty. zresztą niech każdy robi jak uważa ja z nikim nie chce się kłócić ani nic bo wolę z kimś flaszkę wypić niż tracić czas na kłótnie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, ozzborn napisał:

jestes producentem samochodów, produkujesz silniki do swoich samochodów i ten dział produkcji przynosi ci duże straty, ale sprzedajac gotowy samochód zarabiasz dobre pieniadze i co ?

to samo jest w gospodarce, zalezy co jest twoim finalnym produktem ... i własnie chodzi o to zeby finalny produkt przynosił zysk

Jak bym miał taka firmę i ten dział przynosił by straty przez dłuższy okres to bym się zastanowił czy nie kupię taniej równie dobrego tańszego silnika i nie zarobię więcej na całym samochodzie.

Edytowane przez gadzet