Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może jak gotową paszę będziesz dokupywać. Jak Od 2 lat zwiększam stado i tak szybko nie idzie. Chyba że kupić od razu 50dojnych. Co roku trzeba coś sprzedać bo albo nie idzie wyleczyć albo jakaś inna  choroba. Nie wiem ty chcesz 100 dojnych mieć ? Masz oborę gotową ? 

Opublikowano

Dajcie chłopakowi spokój, mrozu nie ma to może wykopał jakaś skrzynkę złota. 3 miliony ostatnio padły w totolotka moze chce zainwestować? Chłopie wiesz ile 100 krów kosztuje? A obora na 100 krów plus wyposażenie? Sprzęt do obsługi tego stada? Taczka nie nakarmisz i dojarka na 1 konwie nie wydoisz. Nie budowałem takiej obory ale sąsiad jakieś 8 lat temu to taka bida edition gdzie wiele rzeczy robił sam, hala rybia ość to zapłacił 1 milion netto. Tyle ze ze krów ma 60 i jak wychodził ze starej obory to miał 30 i młodzież wiec poszło w miarę bezbolesnie. A ty nie masz nic a chcesz mieć odrazu wszystko. Ferie sie zaczęły.

Opublikowano
8 godzin temu, mieczownik napisał:

Cześć Jestem w trakcie przejecia gospodarstwa 😉 I planuje wejść w hodowle krów od ZERA Plany za 100dojnych i 80 mlodziez czy z 50 ha dam rade wyzwic 🙄 i okolo 50 lak 🙄🙄🙄🙄🙄 Pozderki

dopiero ferie się zaczeły ,co będzie dalej?

Opublikowano
29 minut temu, Taurus83 napisał:

taki temat kilka lat temu po kilku godzinach by spadł z rowerka, jednak władze forum przyjęły inna strategię w myśl "nie ważne dobrze, czy zle, byle by mówili" w tym wypadku pisali

Teraz, jak częściej tu siedzę, to dopiero zaczęły mnie wkurza tego typu tematy, pytanie po sto razy o to samo, czy zakładanie tematów, pomimo, że dokładnie takie same są już na forum. 

Opublikowano
niema się co śmiać panowie. Mój znajomy ma ponad 100 tirów i niedawno kupił 300 ha i teraz od zera planuje budować gospodarstwo na opasy. Już używkę John Deera kupił i coś tam sprzętu. kto ma kasę ogromną to może od zera wszystko zrobić ;)
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

'94,niby już nie taki gowniarz.. 

Chyba że to nie rocznik , a iloraz inteligencji ...

Opublikowano
Sokołów to raczej na bydło mięsne a autor pisze o mlecznych ;). Po stylu pisania wydaje mi się ,że na feriach już znudziło mu się granie to postanowił grę przenieść w realne życie i napisał posta z tej radości ,że wymarzył sobie stado krów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez TheRolnik1992
      Witam. Mam problem z krową. A mianowicie jest ok 3 miesiące po pierwszym ociepleniu. Chodzi cały dzień na pastwisku z dwoma cielakami. Potem na noc zamykana do Cholewa (cielaki są osobno) . Dostaje szrutu i siana. I ostatnio rano jest zesztywniała (jakiś tydzień). do wieczora wraca do normy.  Potem kolejnego dnia to samo. Ma problemy z chodzeniem. Dodam jeszcze że dotyczy to tylnych kończyn. Jaką może być przyczyna? Brak jakiegoś  składnika czy cielaki  za mocno "tłuką " ? 
    • Przez Radek_Z
      Cześć wszystkim
      planuje stawiać oborę na 50 krów dojnych a w starej umieścić od 10 do 15 jałówek +  jałoszki do odchowania i przyszłego remontu stada ( łącznie wszystkiego około 80 sztuk)
      Czy na 33ha dam radę wykarmić tyle bydła? Krowy na TMR, młode pasza zadawana ręcznie.(~13ha kukurydzy, ~12ha zboża, ~8ha lucerna i łąki)
      Obecnie wszystkiego mam 65 sztuk i wszystkie karmione „ręcznie” i paszy nigdy nie brakuje, ale nie wiem jak to będzie z tym wozem paszowym.
      Dziekuje za każda odpowiedz :)
    • Przez MafiaLolek
      Chodzi mi o to ile np. 1 krowa 1 kostke siana je 1 dzien a ile owiec zje 1 kostke siana w 1 dzien ?! 
    • Gość Mateusz2111
      Przez Gość Mateusz2111
      Witam niedługo zaczynam hodowle krów mlecznych i chciałbym dowiedzieć się jaką pasze dawać krowom ? Oczywiście kukurydze i kiszonke z żyta mam 
    • Przez Rolas1989
      Witam ,
      31 listopada kupilem krowe ktora mi dzis padla kupilem ja od duzej firmy ktora zajmuja sie sprzedaza na wielka skale. Wszystko bylo z nia ok jadla zwiekszala mleko z dnia na dzien dobrze sie zachowywala ale zauwazylem jakies ropnienia z pochwy wezwalem weta stwierdzil ze krowa porzuciła cielaka ktory byl juz spory i cos sie dzieje z macica podal antubiotyk domiesniowo mialo byc wszystko okolo godziny 15. Wieczorem zaczela sie dziwnie zachowywac dala o polowe mleka mniej rano nie dala praktycznie nic wezwalem lekarza powiedział ze nie dlugo bedzie wyszedłem z obory wracam za 20 minut akurat jak przyejchal lekarza a krowa lezy zdechla lekarz stwierdzil ze pekla macica. I teraz pytanie czy on mógł sie przyczynic do tego podajac za silny lek czy przy badaniu mogl rozerwac macice ? . i czy po tak krotkim czasie od zakupu moge dochodzic zwrotow kosztu od firmy od ktorej ja kupilem ?
  • Dodaj nową pozycję...
v