Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawia mi się taki komunikat i nie wiem co zrobić. Różnica to 2 ary. Patrze na wniosek z tamtego roku i też jest ta różnica ale wniosek przeszedł a teraz mam komunikat o błędzie. 

Na działce referencyjnej  wyrysowano / zgłoszono uprawy, których łączna powierzchnia przekracza maksymalny kwalifikowalny obszar uprawniony do płatności - MKO

Opublikowano

W ubiegłym roku mogło być inne (większe) MKO. Błąd nie blokuje wysłania wniosku. Możesz albo dostosować wyrys do MKO jakie zostało wyznaczone, albo dodać rozbieżność jeśli uważasz, że uprawa wygląda inaczej. Wystarczy ruszyć jakiś punkt i wyskoczy okno z pytaniem czy chcesz dostosować wyrys do MKO, poprawić ręcznie czy dodać rozbieżność. Jeśli zgadzasz się z wyznaczonym MKO to najlepiej wybrać opcję skoryguj do MKO i aplikacja sama przytnie wyrys. Jeśli uważasz, ze jest inaczej, to wybierasz opcję dodaj rozbieżność, poprawiasz wyrys tak jak uważasz, wracasz do zakładki wniosek i w sekcji rozbieżności opisujesz dlaczego dla tej powierzchni powinieneś dostać dopłatę (wtedy błąd zostanie i trzeba z nim wysłać wniosek).

Opublikowano (edytowane)

Skorygujesz ta działkę z zakładki mapa ...skorzystaj z opcji kopiuj geometrie i wybierz MKO i zatwiedz 

I pewnie trzeba będzie wybrać znowu rosliny. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mam 17arów niezgłoszonych do dopłat. Po prostu działka geodezyjna ma X arów ale te 17 kiedyś pradziadkowie sprzedali na umowę i ktoś inny użytkuje. Zgłaszam to jako uprawę niezgłoszoną tylko wywala błąd i niejako nakazuje zgłosić. 

Chyba mogę z tym " błędem" wysłać?

Opublikowano

Wczoraj wniosek zrobiony i o 18  wysłany ,aplikacja spisała się na piątke👍

Opublikowano
Dnia 13.04.2019 o 10:55, ogarek napisał:

nieurzytek

Eeeee , niedouk (twoje słowo) , weź no popraw , bo wstyd jak kto zobaczy 🧐

Opublikowano

" Se" popraw samozwanczy polonisto bo ja nim nie jestem haha... 

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Mam 17arów niezgłoszonych do dopłat. Po prostu działka geodezyjna ma X arów ale te 17 kiedyś pradziadkowie sprzedali na umowę i ktoś inny użytkuje. Zgłaszam to jako uprawę niezgłoszoną tylko wywala błąd i niejako nakazuje zgłosić. 

Wejdź w zakładkę LPIS wyrysuj granice działki i dodaj rozbieżność i odpowiedni opis. 

Opublikowano
Dnia 13.04.2019 o 02:21, zabawik napisał:

Mam taką sytuację i co trzeba zrobić aby dodać działkę?

Poradziłeś sobie z dodaniem działek po podziale?

Bo kombinuje i nic nie wychodzi instrukcja za wiele nie mówi a grunty podzielone na poszerzenie drogi z 8 lat temu a w ARiMR nadal nie aktualnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Sadek napisał:

Poradziłeś sobie z dodaniem działek po podziale?

Bo kombinuje i nic nie wychodzi instrukcja za wiele nie mówi a grunty podzielone na poszerzenie drogi z 8 lat temu a w ARiMR nadal nie aktualnie.

Ja zgłosiłem problem i po niedzielnej przerwie został on naprawiony i normalne dodałem działkę

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał:

Nie możesz wysłać. Usuń z niej geometrie, a potem usuniesz działkę ze swojego wniosku. Jak zostawisz ta działkę w ten sposób jak piszesz to wyjdzie kontrola krzyżowa(jeżeli inny rolnik zgłosi ja do doplat). W ten sposób zgłoszona działka przez ciebie oznacza , że ją użytkujesz ale nie chcesz do niej kasy.

9 godzin temu, 3grosze napisał:

Wejdź w zakładkę LPIS wyrysuj granice działki i dodaj rozbieżność i odpowiedni opis. 

Może tak zrobić jak by tą działke użytkował rolniczo, z opisu wynika że tak nie jest.

Opublikowano

W zeszłym roku tak była złożona i nie było problemów. Widocznie tamten użytkownik nie składa na te 17 arów.

Dziś zajdę do biura i niech dokładnie mi wytłumaczą.

Opublikowano

jak to jest jak skończy  się 15 maj termin składania wniosków, to już od 15 każdy dzień opóźnienia to 1% potrąceń?  wiem że działki nabyte do końca maja można dodawać do dopłat ale jak to pogodzić, tzn przysługuje dopłata , 

Opublikowano (edytowane)

powiedzmy masz we wniosku 20 ha i masz dodać 5 ha (nowe działki rolne, ewidencyjne) po 15.05.2019 rok.

W dniu 16.05.2019 wchodzisz w swój wniosek, dodajesz  nowe działki, wyrysowujesz i wybierasz rośliny i płatności i wysyłasz tak zrobiony wniosek po terminie, i tyle w tym temacie.

Dla tych 5 ha będzie potrącony 1% za złożenie po terminie wniosku, dla pozostałych 20 ha dostaniesz kasę "normalnie" bo złożyłeś wniosek w terminie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 17.04.2019 o 07:23, robert55555 napisał:

Nie możesz wysłać. Usuń z niej geometrie, a potem usuniesz działkę ze swojego wniosku. Jak zostawisz ta działkę w ten sposób jak piszesz to wyjdzie kontrola krzyżowa(jeżeli inny rolnik zgłosi ja do doplat). W ten sposób zgłoszona działka przez ciebie oznacza , że ją użytkujesz ale nie chcesz do niej kasy.

Tak zrobiłem, tak też zasugerowano w biurze agencji.  

Opublikowano

Lem  nie rozumie czytanego tekstu a probuje pouczać tych co zeby zjedli na wypełnianiu wniosków... śmiech na sali.... bierze się za wypełnianie wniosków ludziom a nie wie jak się do tego zabrać bo nie rozumie prostej instrukcji ... potem pisze ze ktoś wyszedł przypadkowo z programu tylko nie przyznaje że to on spieprzyl im wniosek... haha" profesjonalista "

Opublikowano

@robert55555  Zrobiłem taką próbę; najpierw wypełniłem wniosek komuś i ten ktoś miał jedną działkę referencyjną, której nie kazał zgłaszać do płatności, i tak na próbę wstawiłem ją do swojego wniosku i błąd się nie wygenerował. Spróbuj, przekonaj się sam. 

Opublikowano (edytowane)

@lem1991 ja tłumaczyłem @Agrest że jak zgłosi w ten sposób działkę to będzie widziało ja w kontroli krzyżowej.  Takiej kontroli co robią pracownicy w BP. Natomiast tej działki nie będzie widziec w aplikacji ewniosek plus. W aplikacji ewniosek plus widzi geometrię z wniosków z 2018 plus ta co rysujesz teraz i teraz widzi kontrolę krzyzowa dzialek. Która to nie ma wpływu(teoretycznie), przykład ojciec składał wniosek w 2018 roku a w 2019 nie składa wniosku ale składa wniosek np,syn. Wtedy widzi w aplikacji ewniosek plus kontrolę krzyzowa działek, natomiast jej nie widzi w aplikacji jaką mają pracownicy BP. Żeby jej nie widziało w aplikacji ewniosek plus należało by wejść w wniosek ojca, usunąć geometrię i zapisać dane.(wtedy by jej nie widziało we wniosku syna).

Widzisz kolego @Agrest ktoś w 2018 roku wogole nie miał tej działki we wniosku(poza tobą oczywiście).

Edytowane przez Gość