Skocz do zawartości

[Ursus C-330] Zestawy naprawcze.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sprzątałem sobie garaż i pośród różnych rupieci od poprzedniego właściciela znalazłem 2 tłoki chyba od c330. Wyglądają na nowe i w środku pisze WSK. Leżą u mnie już chyba 7lat. Czy ewentualnie po przeczyszczeniu z kurzu można było by zamontować je w silniku?

Kilka fotek:

1. https://zapodaj.net/ee3f360080025.jpg.html

2. https://zapodaj.net/9adeffa9e82eb.jpg.html

3. https://zapodaj.net/99dbc67e36160.jpg.html

https://zapodaj.net/ddfe5d56e87b2.jpg.html

https://zapodaj.net/cc1ff0483773e.jpg.html

Opublikowano

Tłoki na złom,takie rzeczy muszą leżeć w przynajmniej w szmatach nasiąkniętych olejem lub zamknięte szczelnie w foli i pryśnięte samem drugiej opcji kiedyś nie było.Na drugim zdjęciu widać wżery  tłok musi być gładki dyskwalifikuje go do założenia.Nawet jeśli tłoki były by dobre problem będzie z pierścieniami.Tłoki stare różnią sie delikatnie rowkami na pierścienie.Wiem co to jest bo zakładałem do c-360 zapasu i pierścienie Primy nie pasowały na stare tłoki pierścien miał luz w rowku i docierały się pod kątem musiałem pierścienie  założyć  nowe z zapasu.Podsumowując szkoda zachodu będziesz robił kapitalkę kup dzisiejsze zestawy dobrej jakości będzie hulać 

Opublikowano (edytowane)

Jakie firmy produkują teraz dobre części, bo u mnie to zawsze kupuje się oryginalne części ursusowskie. :) Do remontu na pewno będę miał cały silnik, sprzęgło i skrzynie. 

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano

oryginalnych ursusowskich już dawno nie ma.Teraz wszystko to import lub robione u jakiegos producenta.Jedne lepsze , drugie gorsze.Bierz najdroższe .Prosta zasada.A które części są ok to masz o tym 14 stron opisane.

Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie powiedzcie mi czy zestawy naprawcze (tłoki, tuleje, pierścionki) różnią się czymś od C-328 a C-330? Będę robił silnik w 328 i nigdzie nie mogę dopaść zestawu do 328... Ok już wiem 330 a 328 to to samo. A jeszcze takie pytanko. Mahle ktrotoszyn czy Ursus?

Edytowane przez kurtz
Opublikowano

22 godziny temu, kurtz napisał:

Panowie i Panie powiedzcie mi czy zestawy naprawcze (tłoki, tuleje, pierścionki) różnią się czymś od C-328 a C-330? Będę robił silnik w 328 i nigdzie nie mogę dopaść zestawu do 328... Ok już wiem 330 a 328 to to samo. A jeszcze takie pytanko. Mahle ktrotoszyn czy Ursus?

Waryński

Opublikowano

Ostatnio przez przypadek byłem w Agromie i był mechanik i gadalismy i mówił że THM robi Krotoszyn, tak samo Chełmno, a Ursus Waryński to produkcja w Indiach.Mówił że jak zakłada to przeważnie THM i traktory pięknie pracują.Ja zaś polecam zestawy PRIMA, u mnie sprawdzają się MEGA, dopasowanie ideał.

Opublikowano (edytowane)

Wiat sory ze tu ale nie chce zakładać nowego tematu .Czy spotkał się juz ktoś z takim czymś ze nowe pierścienie Prima przy oczywiście odpowiednim montażu tłoka w tuleje ( z opaska + olej, napisy top do góry ) i by zostawiały ślady tak jak by rysy na łączeniu pierścieni na 2 tulei nie zostawiają takich śladów, wadliwy jeden zestaw pierścieni czy jak ? zestawy są nowe tuleje +tłoki + pierścienie , co z tym robić ryski pionowe są minimalne ale są 

Edytowane przez Podkarpacie
Opublikowano (edytowane)

Witam oryginalnie w c 325 były inne tuleje i tłoki niż w c 330 ale przerabiają bloki lub tuleje i podobno pasuje, nigdy nie robiłem remontu oryginalnego bloku 25 ale słyszałem o tych przeróbkach  , w c 328 juz można zakładać zestawy od c 330 ( a jesteś pewny ze blok to oryginalny c 325 gdzie ma odprężnik ???

Dnia 24.12.2018 o 21:05, KULAWA_KOZA napisał:

Bo załozyłeś pierścienie zamkami do wydechu i do dolotu a to błąd.

ja zakładam tak i jest OK.https://zapodaj.net/0c1e67d4d798f.png.html

Przy czym 5 zamek może być też na 3( ostatni pierścień)

Pierścienie nie były ,,zamkami w stronę dolotu i wydechu był jeden zestaw pierścieni wadliwy 

Edytowane przez Podkarpacie
Opublikowano
Podkarpacie napisał:

Witam oryginalnie w c 325 były inne tuleje i tłoki niż w c 330 ale przerabiają bloki lub tuleje i podobno pasuje, nigdy nie robiłem remontu oryginalnego bloku 25 ale słyszałem o tych przeróbkach  , w c 328 juz można zakładać zestawy od c 330 ( a jesteś pewny ze blok to oryginalny c 325 gdzie ma odprężnik ???   Dnia 24.12.2018 o 21:05, KULAWA_KOZA napisał: Bo załozyłeś pierścienie zamkami do wydechu i do dolotu a to błąd. ja zakładam tak i jest OK.https://zapodaj.net/0c1e67d4d798f.png.html Przy czym 5 zamek może być też na 3( ostatni pierścień) Pierścienie nie były ,,zamkami w stronę dolotu i wydechu był jeden zestaw pierścieni wadliwy 

Silnik jest na pewno od c325 bo jest tabliczka znamionowa,nawet porównywałem zdjęcia z internetu.

Opublikowano
19 minut temu, Axd529 napisał:

Silnik jest na pewno od c325 bo jest tabliczka znamionowa,nawet porównywałem zdjęcia z internetu.

Zapytaj na for Retro Traktor oni tam maja te sprawy obcykane 

Opublikowano
14 minut temu, Axd529 napisał:

Ten silnik chodził w sam z skrzynią i mostem stara. Po przemyśleniu stwierdziłem że sprzedam silnik i resztę i pomyślę o jakimś władimircu.

HMM wolał bym c 328 lub 330 do remontu jak pomyśle o T25 to mi sie coś dzieje naprawiałem już ich kilka i powiem ze to jest tragedia jedynie co to silniki jak dobrze zrobiony to są ok a reszta to jakaś pomyłka ( była na FB fajna oryginalna c 330 z 76 roku podobno na chodzie stała za jakimś garażem za 5 tysięcy ale rzucili sie jak na wódkę i ja chyba juz kupili 

Opublikowano
5 minut temu, Podkarpacie napisał:

HMM wolał bym c 328 lub 330 do remontu jak pomyśle o T25 to mi sie coś dzieje naprawiałem już ich kilka i powiem ze to jest tragedia jedynie co to silniki jak dobrze zrobiony to są ok a reszta to jakaś pomyłka ( była na FB fajna oryginalna c 330 z 76 roku podobno na chodzie stała za jakimś garażem za 5 tysięcy ale rzucili sie jak na wódkę i ja chyba juz kupili 

Ja ten silnik wystawiłem na olx i chyba za tanio bo telefony się urywają  

https://www.olx.pl/oferta/silnik-ursus-c325-zarezerwowany-do-soboty-CID757-IDytxXF.html#75bd30175c

U nas w okolicy pełno t25 i ludzie nie narzekają

co do t25 to myślę że do 7000zł w miarę utrzymany by kupił zresztą niedawno u nas był w okolicy do sprzedania i poszedł od ręki a co do c330 to w tych pieniądzach może i się kupi ale raczej do remontu lub bez dokumentów. 

Opublikowano
Przed chwilą, PaweLisowicz napisał:

Ja mam na sprzedaż c330 z 76r do lekkiego remontu bo trzeba zmienić uszczelkę pod głowicą bo lekko cieknie i wodziki w skrzyni zrobić. :) 

a ile $$$ za tego ciapka wołasz???

Opublikowano (edytowane)

11 tysięcy. Ciśnienie oleju nie spada poniżej 3 barów

A kurcze zapomniałbym, niestety blok był pęknięty, ale zaklejony jest i z 5 lat nic się z nim nie dzieje  

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano
1 minutę temu, PaweLisowicz napisał:

11 tysięcy. Ciśnienie oleju nie spada poniżej 3 barów

To na obecną chwile mnie nie stać żeby kupić ale cena w miarę korzystna. 

Opublikowano
1 minutę temu, PaweLisowicz napisał:

rozumiem :) Tryby w skrzyni jak nowe tylko te wodziki trzeba zrobić heh :) Od 2004r znam historię tego ciapka. Niestety muszę sprzedać bo stoi bezczynnie :( 

U mnie sąsiad  z kolej kupił ciapka za 18000 niby 4600mth i opony z tyłu do wymiany bo łyse,ale strasznie dużo szukał żeby kupić utrzymanego. 

Opublikowano
9 godzin temu, Axd529 napisał:

U mnie sąsiad  z kolej kupił ciapka za 18000 niby 4600mth i opony z tyłu do wymiany bo łyse,ale strasznie dużo szukał żeby kupić utrzymanego. 

Mozna znalesc c 328-30 za 6-7 tysięcy tylko trzeba poszukać