Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, damianzbr napisał:

Ale czy to jest temat czepiania się słówek i poprawnej polszczyzny?

Ja piszę i mówię pługi i tego nie zamierzam zmieniać.

To po porostu dajesz się wykorzystywać. 100 zł/ha to paliwo, 50 zł/ha to amortyzacja ogólnikowo, 50/ha dych zarobiłeś, brawo ty.

Jakie masz pługi i ile zaorzesz ha na lemieszu i dłucie?

nie wiem ile wam pala ciagniki mi przy orkach wychodzi 12l/ha jak sie nie wciska gazu w podłoge to tak wychodzi.  12*5=60zł na paliwo wiec jak ponad 100zł zarobie za godzine to mało. odliczmy 50 zł na amortyzacje zostaje 50 zł za godzinkę siedzenia kto tyle zarabia? chyba tylko ksiadz ma wieksze stawki czyli nawet za 150 zł sie opłaca 170 - 200 to dla mnie optymalne stawki i tak za duze

Opublikowano

Przy moich pięknych polach ,sześćdziesiątkaa potrafiła wychlać do 30 litrów w dwu skibach na hektar. Jestem pełen podziwu waszych pól i ciągników. Te wasze litry i rekordy nie przekładają się na niektórych realia. To są tylko pobożne życzenia być może do spełnienia z idealnych kawałów pola i warunków orki.  A paliwo razy trzy,oczywiście z pewną korektą w jedną lub drugą stronę zależnie od skomplikowania i wartości sprzętu jest jak najbardziej ok. To jest rynek i trzeba się dogadać. Chętnie wpuściłbym kogoś na oranie w tym roku ze stawką 250 za ha przy 30 cm. Po  hektarze już by go nie było.   Obojętnie czym mało paliwożernym by robił,ale w 20 litrach za h...,by się nie wyrobił.

Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

nie wiem ile wam pala ciagniki mi przy orkach wychodzi 12l/ha jak sie nie wciska gazu w podłoge to tak wychodzi.  12*5=60zł na paliwo wiec jak ponad 100zł zarobie za godzine to mało. odliczmy 50 zł na amortyzacje zostaje 50 zł za godzinkę siedzenia kto tyle zarabia? chyba tylko ksiadz ma wieksze stawki czyli nawet za 150 zł sie opłaca 170 - 200 to dla mnie optymalne stawki i tak za duze

kolego jakie 50 za godzine 

policz sobie że musisz oderwać sie od codziennych obowiązków przygotować ciągmik podczepić pług dojechać 5 km zaorać 1 ha wrócić z pola odczepić pług i wrucią do codziennych obowiązków i zostało ci TEORETYCZNIE 50 zł a według moich obserwacji człowiek na etacie w biedronce zarobił 10 razy więcej jak ty w tym samym czasie 

usług robie bardzo dużo i kiedyś miałem takie samo myślenie jak ty ale już mi sie zmieniło 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

szkoda że nie mieszkamy blisko siebie bo posprzedawałbym traktory i zlecił Tobie roboty polowe traktorem:D

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

szkoda że nie mieszkamy blisko siebie bo posprzedawałbym traktory i zlecił Tobie roboty polowe traktorem:D

I te ustawienie pługa na jedno hektarowym kawałku o przyrodniczych walorach. Bezcenne9_9. A i nie zapomnieć posprzątać za sobą na drodze😁,wspomniałem coś o odpinających się zawleczkach ?😐

Opublikowano
6 godzin temu, krzysztof1987 napisał:

policz sobie że musisz oderwać sie od codziennych obowiązków przygotować ciągmik podczepić pług dojechać 5 km zaorać 1 ha wrócić z pola odczepić pług i wrucią do codziennych obowiązków i zostało ci TEORETYCZNIE 50 zł a według moich obserwacji człowiek na etacie w biedronce zarobił 10 razy więcej jak ty w tym samym czasie 

usług robie bardzo dużo i kiedyś miałem takie samo myślenie jak ty ale już mi sie zmieniło 

na jeden ha 5 km nie jade i tyle. na wiosne wujaszkowi po znajomości 12 ha orałem za 150 zł/ha i po odliczeniu kosztów paliwa zoatało mi 800zł dziennie mało?

Opublikowano
44 minuty temu, Pajej napisał:

na jeden ha 5 km nie jade i tyle. na wiosne wujaszkowi po znajomości 12 ha orałem za 150 zł/ha i po odliczeniu kosztów paliwa zoatało mi 800zł dziennie mało?

Paliwo to najmarniej połowa kosztów

Opublikowano
50 minut temu, Pajej napisał:

Jasne że mało . Dolicz amortyzację i już będzie kiepski zysk . Tyle że jak wujowi , to po co zdzierać .

Opublikowano
49 minut temu, mf362 napisał:

30l c360 to sporo na hektar

To w takim razie hektar plugiem 2skiby 4 godz potrzebne? 

W ,,normalnym''roku i na ,,normalnym'' polu,i jak nie przekraczasz 1700 obr. spali sporo mniej,a w ile godzin hektar,nie pamiętam,bo już kilka lat nim nie orzę. Przypominam że mając na 10 zebranie wyrobiłem się zaorać 1,15 ha. Ale o której zacząłem ?

Opublikowano
9 godzin temu, kizak napisał:

Przy moich pięknych polach ,sześćdziesiątkaa potrafiła wychlać do 30 litrów w dwu skibach na hektar. Jestem pełen podziwu waszych pól i ciągników. Te wasze litry i rekordy nie przekładają się na niektórych realia. To są tylko pobożne życzenia być może do spełnienia z idealnych kawałów pola i warunków orki.  A paliwo razy trzy,oczywiście z pewną korektą w jedną lub drugą stronę zależnie od skomplikowania i wartości sprzętu jest jak najbardziej ok. To jest rynek i trzeba się dogadać. Chętnie wpuściłbym kogoś na oranie w tym roku ze stawką 250 za ha przy 30 cm. Po  hektarze już by go nie było.   Obojętnie czym mało paliwożernym by robił,ale w 20 litrach za h...,by się nie wyrobił.

Ale na 30 cm to nie jest normalna orka  ,normalna 22 -24 cm,250 zł to normalna stawka

7 godzin temu, krzysztof1987 napisał:

Niektórzy sie nudzą tak jak ja to nie liczą czasu i na hektar niekształtny za taka stawke nikt nie pojedzie ,ale na kika hektarów pole w prostakącie długie  , a najważniejsze pytanie czy wystawia fakture

Opublikowano
15 godzin temu, Pajej napisał:

Może zmień nick na ,,bajej,, od baja - bajkopisarz.

Dnia 20.11.2019 o 21:18, Pigmei napisał:

na lżejszych i w miarę foremnych kawałkach  15 -17, na  trochę cieższych ze słupami, rowami  innymi kwiatkami  do omijania to bywa ponad 20.  Te pokręcone działki  chcąc, nie chcąc orzę dłużej i na nich w godzinę hektara nie zrobię, dlatego bezpiecznie jest mi liczyć od godziny, bo tu ryzyko zróżnicowania kosztu ponosi najmujący, a ja nic nie tracę.

Hektar hektarowi  nigdy nie jest równy w kosztach i plonie , a jak się trafią  skrajne lata to już w ogóle.

Bo raz piszesz że na ha spalasz 15l -17l a na cięższych kawałkach 20 l

A drugim razem już 12/ha

Po prostu gadasz bzdury o zarobku którego nie masz, robisz za półdarmo jak biały murzyn, jeśli ci z tym dobrze rób tak dalej nic nie zmieniaj a my się z ciebie pośmiejemy.

Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

Może zmień nick na ,,bajej,, od baja - bajkopisarz.

A drugim razem już 12/ha

Po prostu gadasz bzdury o zarobku którego nie masz, robisz za półdarmo jak biały murzyn, jeśli ci z tym dobrze rób tak dalej nic nie zmieniaj a my się z ciebie pośmiejemy.

Może na usługach oszukuje z głębokoscia pracy i spalanie mniejsze kto wie ? 😛

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianzbr napisał:

A drugim razem już 12/ha

Pajej, Pigmei... O.o  Nie mieszaj mnie z nim.

Pewnie winna późna pora i zmęczenie  ;)

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

Pajej, Pigmei... O.o  Nie mieszaj mnie z nim.

Pewnie winna późna pora i zmęczenie  ;)

hah!! O.o

ale wpadka..

kurde sorki kolego. Ale mi się pochrzaniło...

Opublikowano
2 godziny temu, Matey napisał:

Łoo @Pajej za 150 hektar to miałbyś u mnie kupę orania. I spalanie miałbyś podobne

Ile kosztuje rozrzucanie obornika razem z załadunkiem? Liczycie to od hektara, tony czy rozrzutników?

Za 3.5t z moim załadunkiem 50,sam załadunek 20

• Thanks 1
Opublikowano

w lini prostej do 1km max mysle, towaru mam pod 200t, w zwiazku z tym ze ciezko oszacowac ile dokladnie tego mam to liczyc sie bedziemy od rozrzutnika 12t ladownosci

Opublikowano
23 godziny temu, Matey napisał:

Łoo @Pajej za 150 hektar to miałbyś u mnie kupę orania. I spalanie miałbyś podobne

Ile kosztuje rozrzucanie obornika razem z załadunkiem? Liczycie to od hektara, tony czy rozrzutników?

150 to tylko wujaszkowi po znajomości normalnie to 170-200

a ile sobie liczys za siew kukurydzy siewnikiem bez podsiewacza? Z podsiewaczem w okolicy stawki 120-150zł/ha

Opublikowano
9 godzin temu, Matey napisał:

w lini prostej do 1km max mysle, towaru mam pod 200t, w zwiazku z tym ze ciezko oszacowac ile dokladnie tego mam to liczyc sie bedziemy od rozrzutnika 12t ladownosci

Firma za dwa duże rozrzutnik 14 i 16t plus ładowarka bierze 510/h

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v