Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

firma ubespieczeniowa jezeli chodzi o OC wypłaca na podstawie oswiadczenia , mandatu , lub wyroku sądu ,z przedstawionych zdjeć  i opisu  ewidentnie widać że doszło do wypadku drogowego , sprawa sądowa moze trwać nawet około pół roku i należy wziąć to pod uwage , ale nieraz jest możliwosc oswiadczenia sprawcy wypadku , i tu choć  sprawa trafi do sądu naprawe lub odszkodowanie można uzyskać szybko . policja choć zakonczy sprawe na miejscu mandatowo to i tak potrzebne jest oswiadczenie sprawcy wypadku lub kolizji . 

Opublikowano (edytowane)

Jarecki . Widzę że Ty obcykany , to zapytam z czystej ciekawości. Jeżeli dojdzie do kolizji , a sprawca okaże się pijanym , to kolizja staje się wypadkiem ? Bo nie rozumiem czemu wtedy trafia do sądu . A co jeśli poszkodowany jest pijany ? Też do sądu trafia sprawa ? To jedynie moja ciekawość .

7 minut temu, jarecki napisał:

sprawa sądowa moze trwać nawet około pół roku

Nawet ? Kuźwa ze dwa lata jeździłem do wyroku .

Aaaa . Jeszcze Sołtysowi powiedzcie jak odzyskać zwrot kosztów podróży na wezwania , bo tu też coś można zyskać .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

nie staje sie wypadkiem , kolizja to kolizja , ale sprawca jest traktowany tak samo jak by nie doszło do stłuczki a np. został zatrzymany do kontroli i był pijany  . jako ciekawostke moge dodać że policjani mogą skierować sprawe do sądu jezeli uważają że kierowca łamiąc prawo [ choć nie doszło do kontaktu z innym samochodem ]  zasługuje na kare wiekszą niż dopuszcza kodeks ruchu drogowego .                    a po co ma jezdzić  poszkodowany do sadu ? wyrok zapadnie i tak zaocznie na podstawie opisu i notatki  policji  , jeżeli sprawca jest że wymusił pierszenstwo prawdopodobnie policja wystosuje pismo o ukaranie sprawcy wypadku , jezeli obrazenia osób poważne dodatkowo włącza sie  prokurator .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Co jest warte oświadczenie pijanej osoby?. Albo, gdy wytrzeźwieje to i tak powie, że nic nie pamięta ( pomroczność jasna). Oglądam czasem 'drogówkę' i nigdy nie widziałem sytuacji, żeby policjanci w takich przypadkach kazali spisać -między zainteresowanymi- oświadczenie o winie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No rozumiem że pijany to do sądu . Nie rozumiem tylko czemu poszkodowany musi też do sądu . Sądziłem że kolizja to postępowanie mandatowe , a pijany swoją drogą do sądu za to że pijany , a nie za wypadek . A wiesz co jak poszkodowany pijany ?

No fakt . Pijany musi wytrzeźwieć , żeby go przesłuchać .

Opublikowano (edytowane)

Zetorki. Pijany sprawca wypadku. Policjanci ustalają przebieg zdarzenia i od razu wiedzą kto winny, tylko nie mają kompetencji do ukarania sprawcy w takich przypadkach.

Wina, może być ewidentna, ale np sprawca odmówi przyjęcia mandatu i też sąd.

17 minut temu, zetorki12 napisał:

Aaaa . Jeszcze Sołtysowi powiedzcie jak odzyskać zwrot kosztów podróży na wezwania , bo tu też coś można zyskać .

A jest dużo takich "firm". Lada chwila mogą zapukać do niego miłe panie, obiecując duże pieniądze za poprowadzenie sprawy... a o szczegółach wypadku wiedzą więcej od sołtysa. ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@Nie będę się spierał, ale oświadczenie można podpisać tylko w przypadku kolizji. Jeśli jest to tzw wypadek, czyli są ranni powyżej 7 dni, sprawca pijany, zbiegł, to jest to przestępstwo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nom . Wypadek , kolizja tu niby wiadomo . No ale z udziałem pijanego , to już zbaraniałem całkiem .

Opublikowano (edytowane)

Pijany, jeśli nie jest sprawcą odpowiadał będzie tylko za jazdę po spożyciu.

@jarecki @soltys48 Przejrzałem trochę informacji. Nic nie wskazuje jakoby nie było możliwosci w takim przypadku spisania oświadczenia (o ile się pani zgodzi). Jeśli tak, to zawieź je potem do swojego ubezpieczyciela.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

@jarecki czyli jeśli sprawczyni napisała by mi oświadczenie przeszłoby to w ubezpieczalni?

tak , na obecnym etapie nie wiem czy nie była by możliwa również notatka z policji o sprawcy wypadku , a sprawa w sądzie bedzie sie toczyła o ukaranie sprawcy wypadku jeżeli wina była nie podwazalna a nie o wyłoniecie  sprawcy wypadku .   natomiast co do wyposażenia dodatkowego to zależy od firmy ubespieczeniowej , a policjant na prosbe pokrzywdzonego mógł w protokole odnotować iż znajdowało sie urzadzenie  xy w stanie xy . warto również zkontaktować sie z firmą ubespieczenipwą bo oni również mają możliwosci wglądu do sprawy w celu przyspieszenia procedur .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

tak , na obecnym etapie nie wiem czy nie była by możliwa również notatka z policji o sprawcy wypadku , a sprawa w sądzie bedzie sie toczyła o ukaranie sprawcy wypadku jeżeli wina była nie podwazalna a nie o wyłoniecie  sprawcy wypadku .

Teoretycznie, nawet jeśli wina była ewidentna sprawca może się nie przyznawać do niej i wtedy sąd musi rozstrzygać. Policjant nie może zmusić nikogo siłą, co najwyżej grzecznie wyperswadować ... Najlepiej by było na obecnym etapie poprosić panią o spisanie oświadczenia. No, zobaczymy co tam soltys dziś się dowie... bo to tylko agrofoto. :);)

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

juz po mniej niz 300 za hf

W jakiej wadze i wieku ?

Opublikowano

Nie wiem jak jest teraz, ja spowodowałem wypadek 11 lat temu i po kilku dniach na policji poproszono mnie o podpisanie oświadczenia, że z mojej winy, żeby ubezpieczyciel szybciej wypłacił odszkodowanie, bo proces będzie pewno za pół roku. 

Opublikowano

Byczek z dziurawym pępkiem, 71kg

Dziś miesiąc starszy hf poszedł za 1300.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kris148a
      Witam, kupiłem ponad miesiąc temu partie 10 cielaków, z jednym nie mogę dać rady (weterynarz też) miał biegunkę, temperature, dostawał różne specyfiki na biegunkę, antybiotyki itp, raz pił a raz nie mleko i tak miesiąc się męczymy. Było już troche lepiej i znow dziś wstać nie chce, jak mu podałem mleko pod pysk to wypił, temperatura 38.8, kał w miarę, merda ogonem ale nie wstał. Ja już nie mam pomysłu, weterynarz ostatnio jak był to mówił żeby narazie mu nic nie dawać bo dość już dostał. Co wy na to?
    • Przez Dczbcnv
      Witam
      Moj Cielak ma ok 3 miesiące i dzisiaj połknął gumową rękawiczek.  
      Co robic? Czy on zdechnie?

• Przez Agri23
      Witam chciał bym się dowiedzieć czy można kupić cielaki z gór bezpośrednio od rolników nie od handlarzy jeśli tak to jaka jest cena cielaki mięsne albo mieszańce
    • Przez krowiarz87
      cielak jest chory .Wczoraj byl u niego weterynarz i dowal leki i sam nie wie co mu jest .wypróżnia jest normalnie nie ma biegunki ale  wczoraj  zrobil kupe  z krwia co to moze być . pije ale niechce sie podniesc . Weterynarz mowil aby posmarować denaturatem .  Pomoże mu to . Dać mu mleka z  zbożówką
    • Przez MarcinKoczewski
      Cześć wszystkim 
      Mam dylemat robie remont w oBorze  i  chce  wysłuchać waszych propożycji  
      Jak radzicie mi zrobić kojce dla cieląt z desek   Cży  z rur ?
      Jak wygląda to u was 
      Kojce grupowe czy  osobne 
      Jak grupowe jak  z pojeniem? 
      I czy u was się nie ssą  za uszy i pępki

• Dodaj nową pozycję...
v