Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brown Swiss do opasu? Pierwsze słyszę, dołączam do pytania @soltys48. To tak jakby jerseya chyba chciec opasać? Czy nie?? 🤔🤔🤔🤔

Opublikowano
2 godziny temu, ZUCH1234 napisał:

Bo bardziej mi zależy na mleku . Chciałem poprawić kaliber SM udało się są dużo większe sztuki tylko rozród kuleje z wydajnością jest podobnie . W tym roku koło września będzie mi się cielilo 4 SM jałówki 

Czym inseminowałeś ? MO nie próbowałeś ?Mam też roczną jałówkę SM i myślę czy ją nie zostawić ,tylko nie wiem czym  inseminować  LM czy PI ?

Opublikowano
37 minut temu, soltys48 napisał:

Swiss Brown dobry do opasu??

Panowie poza czarnym nosem {i czasem kolorem} podobieństwa do Jersey a żadnego nie ma. Opasalem czysto rasowe i mieszance, towar kapitalny dlatego pytam o jakąś ferme z tym bydłem... 

Opublikowano

Nie za duże na jałówkę ? Jeszcze jest troche czasu na myślenie jak się zdecyduję aby ją zostawić to i tak inseminowanie nie wcześniej jak 15miesięcy .

12 minut temu, soltys48 napisał:

Dla siebie pokryj HH

Opublikowano

Nie,poszukaj jedynie byka po którym są lekkie porody

5 minut temu, Berthold napisał:

Panowie poza czarnym nosem {i czasem kolorem} podobieństwa do Jersey a żadnego nie ma. Opasalem czysto rasowe i mieszance, towar kapitalny dlatego pytam o jakąś ferme z tym bydłem... 

https://www.google.pl/search?q=brown+swiss&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiN4NDdg9_fAhWzhqYKHbi5D3gQ_AUIDigB&biw=1366&bih=654

To nadaje sie do opasu?I jeszce kapitalne

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Obecnie hoduje się je głównie za względu na mleko, chociaż ich mięso również jest wysoko cenione ze względu na swoją delikatność i smak.

Umaszczenie jest charakterystyczne szaro-brązowe, waha się od jasno-żółtawego lub srebrnego do ciemnego brązu, byki są z reguły ciemniejsze niż krowy. Wokół czarnej śluzawicy biała obwódka, podobnie jak i jaśniejszy włos wewnątrz uszu.

Brown Swiss to rasa średniego kalibru. Wysokość w kłębie krów to 138-150 cm, waga 650-700 kg; byki osiągają 146-155 cm w kłębie i wagę 1050-1125 kg.

Opublikowano

a tu masz charakterystykę HF'a

Umaszczenie czarno-białe lub wyjątkowo czerwono-białe (tzw. red factor). Głowa niezbyt długa na cienkiej szyi, tułów wydłużony. Klatka piersiowa płasko ożebrowana, długie pionowe nogi z twardymi racicami. Zad mocno rozbudowany ułatwiający wycielenia i dostęp do wymion. Widoczne wyraźnie żyły podskórne. Budowa wymion ułatwia dojenie dzięki wyrównanym ćwiartkom i stosunkowo długim strzykom. Wysokość w kłębie: krowy 140–150 cm, buhaje 160–170 cm. Masa ciała krów 650–750 kg, buhajów 1050–1300 kg.

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Trochu lepiej

Najlepsza krzyżówka do opasu to BSxJE to są dopiero championy

Tu masz racje...2lata mija a on idzie jako odsadek....😊

Opublikowano

Ja bym wolała zobaczyc zdjecie takiego brown swissa w opasie w oborze, a nie zdjecie buhaja rozrodowego :) Tak z ciekawości po prostu :)

11 godzin temu, misiekk45 napisał:

Słuchajcie ja sprzedajac byczki hf 2 tygodniowe normalnie ważę i cena 10 zł za kg. Rozsądnie czy nie. Dla mnie oczywiście 😀

U nas hf jest tak samo sprzedawany i odpowiedź jest taka, że rypią nas ładnie :) handlarz ma z Tobą dobrze, ale to jeszcze zależy od regionu, w ktorym mieszkasz.

Opublikowano
11 godzin temu, Azor07 napisał:

Czym inseminowałeś ? MO nie próbowałeś ?Mam też roczną jałówkę SM i myślę czy ją nie zostawić ,tylko nie wiem czym  inseminować  LM czy PI ?

Wsztkie jałówki kryje hf że względu na łatwość porodów  i przeważnie swoim bykiem po najlepszej i największej krowie . Mam ostanie 5 byków hfxsm i koniec z opasem . Szybszy zysk ze sprzedaży cieląt i sianokiszonki teraz sprzedawałem po 140 zł sztuka

Gość łorawiok
Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

U nas hf jest tak samo sprzedawany i odpowiedź jest taka, że rypią nas ładnie :) handlarz ma z Tobą dobrze, ale to jeszcze zależy od regionu, w ktorym mieszkasz.

Paulina przywieź mi na Podhale  całe auto za tyle . Dostanę od handlarza po 14 zł , a wy tylko przeładujecie na jego auto . On to wozi gdzieś na na Podlasie , będzie wam towarzyszyć w drodze powrotnej .

Opublikowano

Dlatego mówię, że nas rypią. Każdy ma jakiś w tym swoj interes, my moglibysmy te hfy sprzedac gospodarzom za te 14zł/kg, ale ja nie mam czasu się w to bawić. Poza tym podejrzewam, że są rejony jak nasze, ze cielaków jest opór i po takiej cenie chodzą. Sam do nas przyjezdza handlarz spod Poznania. I co mu zrobisz? Kazdy chce życ.

Opublikowano
6 godzin temu, ZUCH1234 napisał:

Wsztkie jałówki kryje hf że względu na łatwość porodów  i przeważnie swoim bykiem po najlepszej i największej krowie . Mam ostanie 5 byków hfxsm i koniec z opasem . Szybszy zysk ze sprzedaży cieląt i sianokiszonki teraz sprzedawałem po 140 zł sztuka

Ile takie krzyżówki średnio ważą i jaką cenę dostajesz za takie byki ?

Opublikowano

Właśnie ja sprzedaje prywatnym gospodarzom po tyle. Dlatego pytam. Północna część województwa łódzkiego powiat kutnowski. Handlarzy nawet nie pytam bo gospodarzy jest sporo chętnych. Znaczy że za mało?

Opublikowano

@misiekk45 mało bierzesz. Zdecydowanie za mało. Tyle to biorą handlarze, ktorzy muszą jeszcze pozniej zarobic na tym cielaku a i tak kupujacy zadowoleni.

Opublikowano
1 godzinę temu, ZUCH1234 napisał:

Już pisałem od 800 do 1200 waga ok 45 50 kg nigdy nie ważę . A i cenę ja ustalam nie kupujący i zawsze jest przystają na moje czasem puszcze 50 zł albo na szczęście 

Mi chodzi o duże byki ? Bo sporo ogłoszeń z czarno białymi i nie wiem czy się w to pchać czy lepiej jak dotąd MM z przewagą SM .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kris148a
      Witam, kupiłem ponad miesiąc temu partie 10 cielaków, z jednym nie mogę dać rady (weterynarz też) miał biegunkę, temperature, dostawał różne specyfiki na biegunkę, antybiotyki itp, raz pił a raz nie mleko i tak miesiąc się męczymy. Było już troche lepiej i znow dziś wstać nie chce, jak mu podałem mleko pod pysk to wypił, temperatura 38.8, kał w miarę, merda ogonem ale nie wstał. Ja już nie mam pomysłu, weterynarz ostatnio jak był to mówił żeby narazie mu nic nie dawać bo dość już dostał. Co wy na to?
    • Przez Dczbcnv
      Witam
      Moj Cielak ma ok 3 miesiące i dzisiaj połknął gumową rękawiczek.  
      Co robic? Czy on zdechnie?

• Przez Agri23
      Witam chciał bym się dowiedzieć czy można kupić cielaki z gór bezpośrednio od rolników nie od handlarzy jeśli tak to jaka jest cena cielaki mięsne albo mieszańce
    • Przez krowiarz87
      cielak jest chory .Wczoraj byl u niego weterynarz i dowal leki i sam nie wie co mu jest .wypróżnia jest normalnie nie ma biegunki ale  wczoraj  zrobil kupe  z krwia co to moze być . pije ale niechce sie podniesc . Weterynarz mowil aby posmarować denaturatem .  Pomoże mu to . Dać mu mleka z  zbożówką
    • Przez MarcinKoczewski
      Cześć wszystkim 
      Mam dylemat robie remont w oBorze  i  chce  wysłuchać waszych propożycji  
      Jak radzicie mi zrobić kojce dla cieląt z desek   Cży  z rur ?
      Jak wygląda to u was 
      Kojce grupowe czy  osobne 
      Jak grupowe jak  z pojeniem? 
      I czy u was się nie ssą  za uszy i pępki

• Dodaj nową pozycję...
v