Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

damianzbr napisał:

17-ste pole koszę , plon nie schodzi poniżej 15t/ha 31% ,tak jak na poprzednich parcelach. Odstawiamy na bieżąco do skupu w cenie 696 zł/t netto za 30%, zachodni Lwów UA.

... i wtedy zadzwonił budzik 🤣🤣🤣.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, damianzbr napisał:

17-ste pole koszę , plon nie schodzi poniżej 15t/ha 31% ,tak jak na poprzednich parcelach. Odstawiamy na bieżąco do skupu w cenie 696 zł/t netto za 30%, zachodni Lwów UA.

Nie będę już pisał oplonach skoro masz z tym jakiś problem

Opublikowano
6 godzin temu, damianzbr napisał:

dowcipniś

Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Ta cena za dwie tony

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Plon jak najbardziej realny z dobrych odmian na dobrej glebie ale ta cena to z kosmosu

Cały damianek jest z kosmosu. Swojego czasu jak był na tym forum burzliwy temat nt. protestu rolników pod patronatem handlarza rosyjskim węglem, nijakiego Pana Izdebskiego, to damianek był jednym z głównych narzekających jak to ciężko w polskim rolnictwie. Jakiś czas później natknąłem się na jego wypowiedź w której stwierdził, że ma tak dobrze iż mniejsze działki to tylko tak dla ściemy drapnie talerzowką i byle co byle jak sieje dla dopłat - nie będzie sobie głowy zaprzątał polami 1-2 ha. Teraz widocznie tabletki znowu się skończyły i damianek kosi i sprzedaje na Ukrainie kukurydzę po 700 zł za tonę tylko po to, żeby później za 350 zł tą samą qq wysłać do Polski 🤣🤣🤣.

Opublikowano
6 godzin temu, wojtal24 napisał:

oferta z granicy ukrainskiej to 350zl netto i aby podstawiac auta

Żeby było jeszcze ciekawiej sucha kuku locco port Odessa ok 174$ czyli niecałe 700zl,oj chyba kol. @damianzbr pomylił flakoniki i dlatego tak odleciał

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Żeby było jeszcze ciekawiej sucha kuku locco port Odessa ok 174$ czyli niecałe 700zl,oj chyba kol. @damianzbr pomylił flakoniki i dlatego tak odleciał

Tylko gielda swoje a skupy swoje jest spora rozbieznosc w cenie

Opublikowano

W tamtym roku kolega miał kukurydzy blisko 30 ha średni plon to 15 ton przy wilgotności 28  były pola gdzie sypała 18 a i były co 12 brał za kukurydzę mokrą 500 neeto transport po stronie odbiorcy iw tamtym roku nie było lepszego zarobku jak na qq

Opublikowano

a w tym roku na kukurydzy beda straty ze za tamten rok sie wyrówna , kukurydza bardzo mokra na slabszej ziemi typu 4 5 klasa gdzie wieksza czesc to 4 klasa plony srednie z dzis 6 ton z ha i jest wiekszosc tej ladniejszej wyciete a wilgotnosc 36 35 % gdzie w tamtym roku na tym polu bylo 10 ton z ha i duzo suchszej kukurydzy bo w tamtym roku kukurydza byla okolo 25% wiec ten rok to masakra , wiele kolb jest wogole niewyksztalconych ze jeszcze nigdy tak nie bylo co tyle lat sie sieje kukurydze MASAKRA  

Opublikowano

ja mialem tylko 1.75 ha na ziarno bo reszta poszla w kiszonke. Srednia 7.3 t z ha przy wulgotnosci 34% , koszone w niedziele w bardzo ladne slonce, Rosomak na IV klasie. Wczoraj odwozilem koledze ququ z 8 ha dala 52 tony i tez wilgotnosc 32 -34%  zasiana na kilku klasach i na piachu byla najlepsza ale i najbardziej mokra. 

Cena wyjsciowa dla 30%  440 zl okoliczny rolnik z suszarnią, Borowski wyjsciowo 430 zl.

Ogolnie masakra a sporo dookola ququ ktora dala 5 ton  z ha i to nie u jakis pyprakow a tam gdzie dostala wszystko co powinna.

Opublikowano
warchest napisał:

a wy co robicie na mokro sprzedajecie za grosze czy lepiej wysuszyc i wsypac i czekac na lepsza cene ? oczywiscie usługowe suszenie ? 

Ja myślę że w tym roku warto by było suszyć, ale oczywiście nie taki gnój 32-35 % jak ludzie koszą.

Opublikowano
2 godziny temu, adamson330 napisał:

Wipasz Koło juz ruszył?  

30%410 zł netto biorą do 35% wilgotności za każdy proc 8 zł w dół za każdy proc suchej 8zl w górę do 24%

• Thanks 1
Opublikowano

Qqrydza słabo sypie, ale jest jej dużo więcej niż w zeszłym roku. Ludzie pocieli juz na kiszonki a qqrydzy mnóstwo stoi w moim regionie na ziarno, a w zeszłym roku było zupełnie odwrotnie, po scieciu na kieszonkę juz było prawie pusto na polach.

Opublikowano

Bo polski rolnik to taki śmieszny osobnik jest, jak raz na czymś sąsiad zarobił, to każdy się potem na to rzuca i efekt mamy taki jak w tym roku z qq. To samo dzieje się z bykami, była fajna cena to każdy pod byle wiatą stawiał a teraz płacz bo za 6 zł nie można sprzedać. A najśmieszniejsze jest to, że jak by przyszło wprowadzić regulacje rynkowe w postaci limitów żeby chronić ceny, to zaraz byłby wrzask że polskie rolnictwo Żydzi, Niemcy albo pedały chcą wykończyć i że za komuny to z 10 ha cała rodzina żyła 🤣🤣🤣.

Opublikowano
13 godzin temu, warchest napisał:

a w tym roku na kukurydzy beda straty ze za tamten rok sie wyrówna , kukurydza bardzo mokra na slabszej ziemi typu 4 5 klasa gdzie wieksza czesc to 4 klasa plony srednie z dzis 6 ton z ha i jest wiekszosc tej ladniejszej wyciete a wilgotnosc 36 35 % gdzie w tamtym roku na tym polu bylo 10 ton z ha i duzo suchszej kukurydzy bo w tamtym roku kukurydza byla okolo 25% wiec ten rok to masakra , wiele kolb jest wogole niewyksztalconych ze jeszcze nigdy tak nie bylo co tyle lat sie sieje kukurydze MASAKRA  

Dokładnie kolego jak piszesz ten kto krowiarzowi na kiszonkę opchnął wygrał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v