Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Powiedział co wiedział walną jak łysy grzywą o parapet .

Zawsze tak było że w lipcu najtańsze im bliżej wiosny powinno być drożej ,tak na logike,jak tak nie będzie to za rok nikt im nie kupi nawozu w lipcu i gdzie go będą składować,nie mówiąc o płynności finansowej,za wczesny zakup rolnik powinien mieć bonus

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Zawsze tak było że w lipcu najtańsze im bliżej wiosny powinno być drożej ,tak na logike,jak tak nie będzie to za rok nikt im nie kupi nawozu w lipcu i gdzie go będą składować,nie mówiąc o płynności finansowej,za wczesny zakup rolnik powinien mieć bonus

będzie tak jak mówisz,rynek nawozów staje się rozbity i ciężko będzie przewidzieć jakie to będzie miało skutki dla nas rolników....

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Skupy handlujace jeżeli mają miejsce biorą nawozy na przetrzymanie do siebie. Wykupują go wtedy kiedy ich cena zadowoli. Oczywiście nie mogą handlować takim niewykupionym towarem ale różnie to bywa. Także takie Puławy czy Police nie martwią się składowaniem zbytnio. 

Opublikowano

z tego co zaobserwowalem po okolicy to jak nikt kiedyś latem nawozów nie kupował to teraz sporo osób bo tańsze, ale rynek się już zorientował, ceny w tych momentach windują a ludzie i tak biorą bo jest stwierdzenie, że tak tanio jak lipiec sierpień już później nie będzie. znajomy płacił chyba w sierpniu po 1900-2000 za polidap , jeszcze na termin płatności 1% miesięcznie bo mu się opłaci bo będzie już tylko drożej. Taka mentalność ludzi.

Opublikowano
Dnia 17.12.2019 o 15:11, CASd napisał:

Dziś zakupiony jednak saletrosan 24 ton 940 netto i dowiedziałem się ze durzban zostaje wycofany z końcem tego roku jak ktoś potrzebuję to niech zakupi sobie saletra po 970 netto co zrobić co raz to gorzej 

U mnie na dziś saletrosan 26 przy całym aucie 915 netto/t 

Przed chwilą, TR_FCB napisał:

U mnie na dziś saletrosan 26 przy całym aucie 915 netto/t, saletre wczoraj goniliśmy po 960 netto również całe auta.

Opublikowano
44 minuty temu, Bartek72511 napisał:

z tego co zaobserwowalem po okolicy to jak nikt kiedyś latem nawozów nie kupował to teraz sporo osób bo tańsze, ale rynek się już zorientował, ceny w tych momentach windują a ludzie i tak biorą bo jest stwierdzenie, że tak tanio jak lipiec sierpień już później nie będzie. znajomy płacił chyba w sierpniu po 1900-2000 za polidap , jeszcze na termin płatności 1% miesięcznie bo mu się opłaci bo będzie już tylko drożej. Taka mentalność ludzi.

W tym roku mało kto kupił w lato bo ne było tanio i stąd teraz te obnizki.

Co do azotów ma polidap? Teraz może by taniej kupił tylko co z tego jak musiał wusiać pod oziminy?

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Nie myślałeś o saletrosanie na pierwszą dawke? 

Znajomi na rzepak sypia polifoske 21 bo ma jeszcze więcej siarki, która niby jest niezbedna. 

u mnie co roku szedł saletrosan w tym roku planuje na rzepak 200 kg korn kali + 300 kg saletrzaku na pierwszą dawke

6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Tsa jasne możesz dać nawet w grudniu jak miesiąć suszy wszystko załatwi ajaki będzie to będziemy wiedzieli za rok

kolego może dla ciebie niema różnicy kiedy zastosujesz pierwszą dawke (dla mnie możesz stosować nawet w maju ) ja mam dobre gleby które trzymają wilgoć i naprawde jest duża różnica jak roślina nie głoduje czekając na azot do 1 marca były lata że w lutym były idealne warunki do siania i wysoka temperatura. A to co napisałeś to wogóle nie powinieneś siać nic na polach.

7 godzin temu, Lukas210 napisał:

Skąd taka niska cena? Polski saletrzak? Jaka ilość?

w tym roku jest dużo saletrzaku na wschodniej Polsce https://www.olx.pl/oferta/nawoz-saletrzak-27-n-big-bag-500kg-saletra-mocznik-npk-CID757-IDqaUkw.html#8d96c58cf2;promoted

cena w zależności od lokalizacji koszt transportu

Opublikowano

Moze wkoncu ktos powie gdzie sa te saletry po 940zl i saletrosany po 915. Jakas tajemnica? Kupil i boi sie ze mu wykupia i dla niego nie wystarczy 😃😃😃 jak narazie traktuje to jako bajki 😂😂😂

• Like 1
Opublikowano

Moze wkoncu ktos powie gdzie sa te saletry po 940zl i saletrosany po 915. Jakas tajemnica? Kupil i boi sie ze mu wykupia i dla niego nie wystarczy 😃😃😃 jak narazie traktuje to jako bajki 😂😂😂

2 godziny temu, AleksanderX napisał:

do mnie przywieżli saletrę po 955 netto z transportem

Kto?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Franko75 napisał:

Kto?

Trochę wysiłku wejdz  na OLX a nie na talerzu chciałbyś żeby ci podano

Edytowane przez AleksanderX
  • Like 1
Opublikowano

Ceny brutto z dziś bigbag: Saletra 1100 Saletrosan 1070 Mocznik 1340 Polidap 1800 Sól 1540 Ilości po kilka ton. Na razie czekam. Ale pewnie po nowym roku trzeba będzie kupować. O podwyżkach nic na razie nie słychać.

Opublikowano
13 godzin temu, wladirol napisał:

u mnie co roku szedł saletrosan w tym roku planuje na rzepak 200 kg korn kali + 300 kg saletrzaku na pierwszą dawke

kolego może dla ciebie niema różnicy kiedy zastosujesz pierwszą dawke (dla mnie możesz stosować nawet w maju ) ja mam dobre gleby które trzymają wilgoć i naprawde jest duża różnica jak roślina nie głoduje czekając na azot do 1 marca były lata że w lutym były idealne warunki do siania i wysoka temperatura. A to co napisałeś to wogóle nie powinieneś siać nic na polach.

w tym roku jest dużo saletrzaku na wschodniej Polsce https://www.olx.pl/oferta/nawoz-saletrzak-27-n-big-bag-500kg-saletra-mocznik-npk-CID757-IDqaUkw.html#8d96c58cf2;promoted

cena w zależności od lokalizacji koszt transportu

Jak masz dobre ziemie to nie pisz głupot że roslina głoduje bo azot dasz w marcu

Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

tak na szybko sprawdziłem i bez rewelacji te ceny na olx. Ta seletra to import rozumiem? no i w kilku ogłoszeniach to wszędzie jeszcze koszt transportu dochodzi.

Opublikowano
32 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jak masz dobre ziemie to nie pisz głupot że roslina głoduje bo azot dasz w marcu

albo nie jesteś rolnikiem albo żyjesz w jakimś wirtualnym świecie mamy dziś 20.12.2019 r jeszcze rośliny pobierają składniki bo mamy bardzo ciepła jesień (zimę)  już widać na niektórych plantacjach niedobory azotu rzepak skracany 2 razy liście prawie do kolan. Nie myśl że jak dasz nawóz 1 marca to roślina już go będzie pobierać znowu minie kilka dni zanim sie rozpuści i wejdzie w glebe. Nie wiem po co ja ci  odpisuje bo to całkowicie nie na temat tego forum a ty i tak tego nie zrozumiesz. dzisiaj sie dowiadywałem co do cen i nikt nie chce zbytnio nic mówić sami nie wiedzą a mówią ze może być jedynie mały problem z transportem

• Thanks 1
Opublikowano

Nie ptrzebuje

25 minut temu, AleksanderX napisał:

Wez telefon i postaraj się ponegocjować

Nie potrzebuję negocjować bo u mnie już dawno nawozy kupione. Tylko mówiłeś że na olx takie rewelacje więc na szybko sprawdzilem. 

Opublikowano
3 godziny temu, AleksanderX napisał:

Nie na talezu, tylko min od tego jest to forum aby sobie pomagac. 

Nie wiem w czym jest problem napisac gdzie sa nawozy w xx cenie aby któryś kolega z forum mogl zaoszczędzić pare groszy a np znajomy sprzedawca zarobic kilka zl... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v