Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polityka GA w tym roku to istne szaleństwo. Najpierw wyjście z zawyżoną ceną nawozów, a teraz wymuszone przez rynek obniżki, które są strzałem do własnych dealerów.

Opublikowano (edytowane)

Nad kim wy się rozczulacie jedni i drudzy sobie poradzą ... Ważne że z chłopa udało im się ściągnąć ostatnią koszule po dwóch nieciekawych latach dla rolnictwa  grupa Azoty ma super zyski... A my jesteśmy skazani na monopolistę bo na azot ze wschodu jest nałożone cło, ciekawe czemu do tego cła nie dopisali rzepaku , pszenicy i kukurydzy.. Kuriozum bezczelności rządzących mnie zadziwia od zawsze..

Edytowane przez MarekUA
  • Like 2
Opublikowano

Co do polityki cenowej GA , znajomy pracujący w jednej z firm dystrybucyjnych twierdzi , że od grudnia oficjalne cenniki mają iść w górę ale mają mieć większą możliwość upustów.

W skrócie to znaczy że podrożeje ale potanieje...istne szaleństwo

Ale jak widzę to co osoba to inne przecieki...

Opublikowano
12 minut temu, MarekUA napisał:

Nad kim wy się rozczulacie jedni i drudzy sobie poradzą ... Ważne że z chłopa udało im się ściągnąć ostatnią koszule po dwóch nieciekawych latach dla rolnictwa  grupa Azoty ma super zyski... A my jesteśmy skazani na monopolistę bo na azot ze wschodu jest nałożone cło, ciekawe czemu do tego cła nie dopisali rzepaku , pszenicy i kukurydzy.. Kuriozum bezczelności rządzących mnie zadziwia od zawsze..

Nikt tu się nie rozczula, wręcz przeciwnie. Jak można nisko oceniać rolnika, żeby myśleć, że niezależnie od ceny i opłacalności, nawóz i tak kupi. A tak właśnie chyba myślało kierownictwo GA. A jeśli chodzi o dealerów, to w przyszłym roku może być ciekawie. Straszak przystawiony do głowy może nie podziałać na nich, tak jak ostatnio i importu może być dużo więcej.  Ale i tak pewnie nagrody i premie nie ominą tych geniuszy z kierownictwa.

Opublikowano

w tamtym roku saletre kupowalismy po okolo 1200 zł tona w tym kupiona wczesniej po 1100 tez na jesieni wiec i tak lepsza cene mielismy na saletre niz w tamtym roku 

reszte czyli jakies drobne dokupi sie na wiosne 

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Od grudnia myślę że obniżki rzędu 100zl będą 

Już są na mocznik.  Saletra jeszcze się klaruje ale tutaj może być chwilowo tylko w dół.

Opublikowano
34 minuty temu, artek27 napisał:

Cena z dzisiaj

Mocznik import 1330

Saletra import1100

Fosforan amonu import 1650

NPK 7-20-30 1520

Netto? Brutto? Dla jakiej ilości?

Dlaczego nie piszecie takich istotnych kwestii? Bez tego to bez sensu ;)

Opublikowano

Dobrego masz sprzedawcę ;) Ważne aby był pewny, bo to różnie bywa.

Wieloskładniki niepewna sprawa, zależy co i jak wpłynie (w sensie dosłownym) ;) Myślę, że raczej zachowa się już poziom lub delikatne podwyżki.

Pytasz o jeden nawóz optymalny dla tych 3 grup roślin?  A jakie azotowe zakładasz zastosować na qq i łąki?

Opublikowano
13 godzin temu, ASZv3 napisał:

Netto? Brutto? Dla jakiej ilości?

Dlaczego nie piszecie takich istotnych kwestii? Bez tego to bez sensu ;)

Ceny brutto. Ilosc ogolnie wszystkiego 12ton. Dostarczyc ma do marca.

Opublikowano

Dziś dzwoniłem do ,,Sobianka "od Grudnia rsm 28 cena 700 netto a ja jak głupi kupiłem w sierpniu 800 netto polfoska 21  od Grudnia też w Dul ale jeszcze cennika nie mają w tym roku to prawdziwa ruletka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v