Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, galan99 napisał:

Kurna tylko przetoczyłem taką tezę zasiać można  i konnym , i tez będzie , a że ludzie kupują bo maja dużo hektarów o szybkość pracy .

Ale do 20 ha aż tak wypasionych to nie potrzeba .

tamtym siewnikiem cczyli poznaniakiem 6 niebieskim bywały lata ze co roku obsiewalo sie nawet ponad 100 ha rocznie  bo i po ludziach robiło sie i kazdy zadowolony elegancko byl itd teraz mamy 1 rok kupione agregaty z siewnikiem i siewnik zmieniony na amazone d8 i juz w chwili obecnej ponad 100 ha jest tym zestawem zasiane a zestaw 3 metrowy a jeszcze po kukurydzy bedzie sianie i na wiosne  , a zmieniony zostal siewnik z tego powodu ze tamten poznaiak mial 2,7 i do scierzek nie pasowal 

22 godziny temu, krilan06 napisał:

Też mi się marzy zestaw uprawowo-siewny, ale do tego potrzebny większy koń, dlatego staram się udoskonalać siew solo

pod c360 sa tez zestawy uprawowo siewne , wtedy jest 2 rzedy kultywatora i z tylu jakis walek , u nas w okolicach tak jeden sial takim bo teraz to juz zmienil bo sie rozwinal ziemi dobral i ma wiekszy ciagnik i juz wiekszy agregat uprawowo siewny ale jak mial do 30 ha ziemi z lakami razem to c360 sial agregatem uprawowo siewnym lekkim 

10 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Ale wy pierniczycie, większe gospodarstwa często zwyczajnie wybierają mniejsze zło co z tego ze wiem iż warunki nie są idealne choć mam dobry uprawowo siewny i zapewne wschody mogą nie być idealne, zwyczajnie się kalkuluje czy opłaca się w danym momencie siać czy nie bo jak nie zdążysz to nic nie będzie, można też kupić jeszcze bardziej wydajny sprzęt ale to znowu wiąże się z wydatkami i tak w kółko trzeba kalkulowac.. 

powiem ci ze po zestawie uprawowo siewnym pole jest rowniejsze niz siew solo , niewielka roznica ale jest idelaniej 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, w moich stronach to każdy teraz chciałby aby u niego kupić nawóz, ponoć umowy mają podpisane a brak zainteresowanie ze strony rolników na zakup nawozów.

Edytowane przez ralf3635
Opublikowano

Dziś kierowca przywoził koncentraty i namawiał na zakup nawozu bo leży na placu od czerwca i miałem tel z ofertą z innej firmy także coś jest na rzeczy 

W ub roku kupowałem o tej porze w cenie 1090 brutto a cena pszenicy była ponad 800 zł 

Opublikowano (edytowane)

Mocznik SPOT tanieje na świecie o 10% :) czekamy na kolejne obniżki jupi :D ps. dolar idzie na 3,5/zł 

Edytowane przez read
Opublikowano

Dziś zamówiony mocznik litewski nie ruski z bartera po 1340 i saletrosan 1060 pulgran s praktycznie nie dostępny w okolicznych składach z wieloskłądnikiem czekam niby ma stanieć i police mają podać cenę w następnym tygodniu,import już znany 8-19-29 po 1500

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v