Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, warchest napisał:

wiem ze zaleta jest wysiew , a dla ziemi i roslin ktora najlepsza i ktora ekonomicznie najlepiej wychodzi ?

Tak jak koledzy wyżej piszą wszystkie dobre , zaksan równomierny wysiew. A co do ekonomii to osobiście kupuje anwil bo u moich dostawców zawsze najtaniej wychodzi a najdrożej zaksan . dla roślin wszystkie raczej jednakowe

Opublikowano

No własnie u mnie w okolicy Poli 6 1780 tylko tyle ze w workach. Potrzebowałem raptem 3 tony, ale stwierdzilem ze za 600 zł roznicy nasype sb wiadrem z biga. 

Opublikowano

Nie wiem skąd taka cena. Ostatnio zrezygnowałem z zakupu saletrosanu w workach po 955 netto (przy 24t). Ogólnie zatwardzenie w hurtowniach - muszą odbierać z ZA, a klientów brak. Azot jest tańszy niż miesiąc temu, a oficjalnie co miesiąc podwyżki u producenta. Przy tej cenie pszenicy możliwy jest scenariusz taki, że na wiosnę będzie taniej niż teraz. Impulsem do zakupów na jesieni były zawsze dopłaty, ale zdaje się, że w tym roku zostaną przeznaczone na życie. Jeżeli tak się stanie - panika w hurtowniach pewna i spadki cen również.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
10 godzin temu, Franko75 napisał:

Sķad takie wysokie ceny. Nie spotkałem się z takimi jeszcze w tym sezonie

takie mamy ceny od ankieterów z rejonu. zobaczymy jak skończą wprowadzać ceny za wrzesień

Opublikowano

Wczoraj zakup saletra anwil 1140 ,saletrosan 30 1090, mocznik puławy 1500 ,polifoska tytan 1720 , korn kali 1230 ceny brutto w bb

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek933 napisał:

Ile tej saletry że tyle drożej?

Mało tylko 4 t

Opublikowano

wczoraj zakupiona amofoska 4 12 12 i jeszcze jakies skladniki po 1036 zł bb mialo byc kupowana polifoska 6 ale przy tych cenach bedzie to po 250 kg pod pszenzyto starczy bo polifoski mialo isc po 200 kg ale 1760 , a cos trzeba rzucic to taniej wyjdzie choc w przeliczeniu na czysty skladnik pewnie dorzej ale lepiej cos rzucic niz nic

Opublikowano
13 minut temu, warchest napisał:

wczoraj zakupiona amofoska 4 12 12 i jeszcze jakies skladniki po 1036 zł bb mialo byc kupowana polifoska 6 ale przy tych cenach bedzie to po 250 kg pod pszenzyto starczy bo polifoski mialo isc po 200 kg ale 1760 , a cos trzeba rzucic to taniej wyjdzie choc w przeliczeniu na czysty skladnik pewnie dorzej ale lepiej cos rzucic niz nic

To lepszym wyjście było dać 150 kg poli

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, warchest napisał:

Jeśli wcześniej stosowałeś nawożenie pod zboża to teraz trzeba było dać sól potasową 100 kg na 1 ha co ma 60 % potasu bo fosfor zapewne jest zeszłego roku co teraz będzie dostępny dla roślin .

Cena soli potasowej 100 kg to 160 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Azot wyjątkowo w tym roku kupiłem 9 sierpnia RSM32 907,41z ł netto(980brutto) i Salmag big 925,93zł netto(100brutto)

NPK7/20/30 big to chyba jeszcze w maju, a wysiałem w lipcu 1592brutto

Ceny jakoś znacząco się nie zmieniły, a perspektywa na wiosnę to raczej taniej nie będzie, a zawsze problem z dostępnością na wschodzie Polski.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v