Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, proxy8441 napisał:

wszystko się zgadza, gospodaruję na słabych glebach, piaskach, przepuszczalnych z piaszczystym podglebiem, na takich kwaterach tez jest sens dawać przed orką PK? nigdy tak nie robiłem, zawsze idzie pod agregat jesli chodzi o rzepak i zboża. Co do kukurydzy to jaką dawkę maksymalną mozna rozsiać jednorazowo przed siewnie? i ile np można dać polifoski 6 maksymalnie w podsiewacz żeby nie przypaliło siewek lub kiełków? jakies doświadczenie?

JA sieję 350kg/ha. Obszarnik co mi siał to tak koło 400kg.

Opublikowano

Dziś zakupiony jednak saletrosan 24 ton 940 netto i dowiedziałem się ze durzban zostaje wycofany z końcem tego roku jak ktoś potrzebuję to niech zakupi sobie saletra po 970 netto co zrobić co raz to gorzej 

Opublikowano
18 godzin temu, proxy8441 napisał:

wszystko się zgadza, gospodaruję na słabych glebach, piaskach, przepuszczalnych z piaszczystym podglebiem, na takich kwaterach tez jest sens dawać przed orką PK? nigdy tak nie robiłem, zawsze idzie pod agregat jesli chodzi o rzepak i zboża. Co do kukurydzy to jaką dawkę maksymalną mozna rozsiać jednorazowo przed siewnie? i ile np można dać polifoski 6 maksymalnie w podsiewacz żeby nie przypaliło siewek lub kiełków? jakies doświadczenie?

W podsiewacz najlepiej polidap. Fosforan amonu dodatkowo "grzeje" glebe. Dawka zalezy od zasobnosci, przeważnie ludzie chcą aby siać 200 kg, max sialem 350.

Opublikowano
23 godziny temu, rolnik1986 napisał:

z dzis mocznik 1310 (bb) sol potasowa 1540 (bb) polidap 1800 (worki 50kg)

ja kup[iłem dwa tygodnie temu mocznik 1200 polidap 1600 sol 1500 wschodnie ceny brutto z dostawą łaczniw 25 ton

Opublikowano

coś nasz minister wziął się za ustawę azotowa podobno chcą zmienić termin stosowania azotu na wiosnę od 15 lutego w zależności od warunków atmosferycznych. pewnie 2020 tez będzie suchy i gorący, zimy nie zapowiadają jeszcze więc na pewno pierwszy azot będzie bardzo ważny żeby trafić na wilgoć. co myślicie o saletrzaku  27%N + 6% CaO + 4% MgO (890 brutto) 200 kg na pszenice pierwsza dawka i 300 na rzepak pierwsza dawka.

Opublikowano
ansu napisał:

Azot chyba w dół bo gaz tanieje???

gaz tanieje ale nie dla firm i płacą minimu w górę prąd tez dla firm do góry dla mnie osobiście niech tanieje ale chyba tak nie będzie zobaczymy

Opublikowano

ceny nawozu powinny rosnąć ,bo lekko tańszy jak w sierpniu ,nienormalne to

Opublikowano
36 minut temu, wladirol napisał:

coś nasz minister wziął się za ustawę azotowa podobno chcą zmienić termin stosowania azotu na wiosnę od 15 lutego w zależności od warunków atmosferycznych. pewnie 2020 tez będzie suchy i gorący, zimy nie zapowiadają jeszcze więc na pewno pierwszy azot będzie bardzo ważny żeby trafić na wilgoć. co myślicie o saletrzaku  27%N + 6% CaO + 4% MgO (890 brutto) 200 kg na pszenice pierwsza dawka i 300 na rzepak pierwsza dawka.

Tsa jasne możesz dać nawet w grudniu jak miesiąć suszy wszystko załatwi ajaki będzie to będziemy wiedzieli za rok

Opublikowano
43 minuty temu, miwigos napisał:

ceny nawozu powinny rosnąć ,bo lekko tańszy jak w sierpniu ,nienormalne to

A ceny pszenicy maleć bo ceny nawozów spadają😂.

To Twoje powinny brzmi jakby to było konieczne dla naszego dobra😁

Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

Nie myślałeś o saletrosanie na pierwszą dawke? 

Znajomi na rzepak sypia polifoske 21 bo ma jeszcze więcej siarki, która niby jest niezbedna. 

Opublikowano
AleksanderX napisał:

23 godziny temu, rolnik1986 napisał:

z dzis mocznik 1310 (bb) sol potasowa 1540 (bb) polidap 1800 (worki 50kg)

ja kup[iłem dwa tygodnie temu mocznik 1200 polidap 1600 sol 1500 wschodnie ceny brutto z dostawą łaczniw 25 ton

nawozy polskie. miejsce Płock. ilosc 12t

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v