Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

Zapomiałeś dodać że w Big Bagach 😀

11 godzin temu, Walker30 napisał:

W sobote świniarz zapłacił za pszenice paszową 850zł brutto. Woj. Łódzkie

Bucha cha ile worków zabrał?

11 godzin temu, turtojs napisał:

Coś się dzieje, bo ludzie chcą się pozbywać zboża. W tym tygodniu miałem 4 zapytania czy niechcialbym zboża kupić 🤔 praktycznie 3 razy pszenzyto po 670-700 netto chcieli i raz jęczmień po 730 netto

U mnie podobne ceny towaru ludzie sporo mają i każdy się pomału pozbywa

• 0
Opublikowano
10 minut temu, staszek131415 napisał:

Czemu śmiejecie się z ludzi sprzedających na worki? Kto jest większym debilem ten co sprzedał 10 ton w workach po 850 czy ten co sprzedał 5 tirów po 750? Sam kupujesz w workach i cicho siedzisz 

• 0
Opublikowano

Jęczmień pszenżyto i owies po 700, pszenica psszowa i konsumpcyjna 760 żyto paszowe 620. Ceny netto Rola Człuchów. Jeszcze w lutym za jęczmień dawali 900. Zboża u okolicznych rolników brak. Miałem ostatnio kilka zapytań o zboże paszowe, ludzie przynajmniej w mojej okolicy mają puste magazyny. 

• 0
Opublikowano

Bo tu każdy chce być duży kupi pare worków saletry a uprawia setki ha oczywiście wydajność 10 T z ha a świnie wozi ilości samochodowe ( 2szt. bo więcej na przyczepkę VW nie upcha ) Nie ma jak się pochwalić

9 minut temu, pawel885 napisał:

Czemu śmiejecie się z ludzi sprzedających na worki? Kto jest większym debilem ten co sprzedał 10 ton w workach po 850 czy ten co sprzedał 5 tirów po 750? Sam kupujesz w workach i cicho siedzisz 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, staszek131415 napisał:

Zapomiałeś dodać że w Big Bagach 😀

U mnie podobne ceny towaru ludzie sporo mają i każdy się pomału pozbywa

Na worki i wiaderka to ty kupujesz i ciągle czekasz na super okazje po 600. A jak ktoś ci sprzeda resztę zmiotek z plewami to przez tydzień masz wzwód z podniecenia ze kupiłeś po 700 😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, bizon1 napisał:

Staszek nie chcesz czasami pszenicy po pińćset mam z 200 kilo ale warunek sam posprzatasz silos 

Staszek to łyknie bo on takich okazji nie przepuszcza😂 Już poleciał szykować worki i wiaderka 😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
pawel885 napisał:

10 minut temu, staszek131415 napisał:

Kręgosłup jest tylko jeden, nie widzę w tym żadnego zarobku.

• 0
Opublikowano

Staszek to i tanto - ale problem narasta stopniowo , zeszło roczny  sezon dla wielu w różnych uprawach był trudny i jak dalej będzie jak jest na chwilę obecną brak opadów deszczu . To wielu regionach Polski zapowiada się susza bardzo szybko , teraz pszenica kształtuje się różnie do 800 zł brutto i ponad 800 zł brutto ale to wszystko zależności od regionu Polski .

Jeśli ten rok będzie jak ostatni to będzie bardzo nie ciekawie dla wielu gospodarstw , bo pomocy państwa może nie być jak była i żeby pszenica była po 1000 zł to nic nie da jak plony będą marne ktoś na tym zarobi ale nie rolnik .

• 0
Opublikowano

Masz rację tyle nieskie plony nie przekładają się na ceny u rolnika

1 godzinę temu, bizon1 napisał:

Staszek nie chcesz czasami pszenicy po pińćset mam z 200 kilo ale warunek sam posprzatasz silos 

Zostaw Pawlowi dla myszy jak mu zBig baga wyjedząto będzie miał problem jak do żniw jw wykarmićby pogłowie nie spadło

1 godzinę temu, Walker30 napisał:

Na worki i wiaderka to ty kupujesz i ciągle czekasz na super okazje po 600. A jak ktoś ci sprzeda resztę zmiotek z plewami to przez tydzień masz wzwód z podniecenia ze kupiłeś po 700 😂

🤠🤔 Widzę drugie konto Paweł BigBaweł załozył

Przyznam Ci rację  czasami kupuję w workach od sąsiadów takich jak Ty  co na wino nie maja trzeba ludziom pomagać

• 0
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, staszek131415 napisał:

Masz rację tyle nieskie plony nie przekładają się na ceny u rolnika

Zostaw Pawlowi dla myszy jak mu zBig baga wyjedząto będzie miał problem jak do żniw jw wykarmićby pogłowie nie spadło

🤠🤔 Widzę drugie konto Paweł BigBaweł załozył

Przyznam Ci rację  czasami kupuję w workach od sąsiadów takich jak Ty  co na wino nie maja trzeba ludziom pomagać

Stasiu to już teraz widać jaki z Ciebie wiejski biznesmen jak Ty kupujesz zboże pod sklepem od sąsiadów😂 Najpierw ich spijesz winem jak Ci postawią a potem negocjujesz ceny na worki😂 A potem w nocy jak przetrzezwiejesz to worki przez płot przerzucasz prosto do chlewika 😝

Edytowane przez Walker30
  • 0
Opublikowano

Nikt kto go zna napewno mu nie sprzeda bo dał się wyczuć jako szu.....  me.....   Osz.......  I krę.......   A ztakimi lepiej się nie zadawać . jak tam świnki rzygają już kuku czy jeszcze nie?

• 0
Opublikowano

U mnie duże gospodarswto obniżyło cenę na olx kuku z 765 na 755 netto, widocznie nie ma chętnych bo ogłoszenie już od 3 miesięcy wystawione a teraz obniżyli. I to ilości tirowe, myślę że w sumie mogli mieć kilkadziesiąt tirów kuku na zbyciu

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, turtojs napisał:

U mnie duże gospodarswto obniżyło cenę na olx kuku z 765 na 755 netto, widocznie nie ma chętnych bo ogłoszenie już od 3 miesięcy wystawione a teraz obniżyli. I to ilości tirowe, myślę że w sumie mogli mieć kilkadziesiąt tirów kuku na zbyciu

Stachu daje po 600 netto. Warunek trzeba samemu załadować passata.

3 godziny temu, bizon1 napisał:

Stachu a u mnie  dostaniesz zmiotki z poprzedniego roku.  Jedyny warunek to taki, że chce zobaczyć na oczy jak wygląda prawdziwy troll.  A może ork, bo trolle mają choć trochę rozumu. Pytam 20 raz po co tworzysz swoje wypociny, bo stajesz się coraz mniej wiarygodny. Zrozumiałeś pytanie?

Tak na serio to ciekawe jakie to plony jeszcze wymyślą w tych gównianych raportach usda i srusda, gdzie nawet nie ma wzmianki o powodzi w usa i suszy w europie. Złodzieje jednak potrafią grać na czas. Miejmy nadzieję, że dożyjemy chwili, że o cenach decydować będzie rzeczywista zasada popytu i podaży, a nie gierki spekulantów giełdowych.  

Pamiętajcie jak przyjedzie jakiś trzodziarz, to mówcie że chcecie 900 zł/tone. Jak u nich drożeje, to i u nas musi. Stachu zrobił im dobry grunt pod negocjacje. Czas porządny strajk zrobić jak te przepracowane nasze nauczyciele

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, BENNY82 napisał:

Nikt kto go zna napewno mu nie sprzeda bo dał się wyczuć jako szu.....  me.....   Osz.......  I krę.......   A ztakimi lepiej się nie zadawać . jak tam świnki rzygają już kuku czy jeszcze nie?

Teraz spijem śmietankę na świniach w końcu za tucznika już ponad tonępszenicy idzie kupić dla Was nadchodzą chude lata bo tonę zbieracie a 1200  tak nie będzie kosztować 😀

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał:

Wyjdzie na to samo jak zapłacisz dla pracownika. 10t workowac? Szkoda kregosłupa bo dla nikogo nie idzie do młodości.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, JozB napisał:

Stachu daje po 600 netto. Warunek trzeba samemu załadować passata.

Stachu a u mnie  dostaniesz zmiotki z poprzedniego roku.  Jedyny warunek to taki, że chce zobaczyć na oczy jak wygląda prawdziwy troll.  A może ork, bo trolle mają choć trochę rozumu. Pytam 20 raz po co tworzysz swoje wypociny, bo stajesz się coraz mniej wiarygodny. Zrozumiałeś pytanie?

Tak na serio to ciekawe jakie to plony jeszcze wymyślą w tych gównianych raportach usda i srusda, gdzie nawet nie ma wzmianki o powodzi w usa i suszy w europie. Złodzieje jednak potrafią grać na czas. Miejmy nadzieję, że dożyjemy chwili, że o cenach decydować będzie rzeczywista zasada popytu i podaży, a nie gierki spekulantów giełdowych.  

Pamiętajcie jak przyjedzie jakiś trzodziarz, to mówcie że chcecie 900 zł/tone. Jak u nich drożeje, to i u nas musi. Stachu zrobił im dobry grunt pod negocjacje. Czas porządny strajk zrobić jak te przepracowane nasze nauczyciele

Zasada popytu i podaży to od dawna funkcjonuje tylko Ty żyjesz w swoim świecie fantazji kupiny dziś jęczmień po 750 brutto mam oferty na pszenicę od handlarza po 750 pewnie brał od Ciebie bo taki poślad podziękowałem wolę pszenżyto kupić za 650

3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Wyjdzie na to samo jak zapłacisz dla pracownika. 10t workowac? Szkoda kregosłupa bo dla nikogo nie idzie do młodości.

Nie zrozumiałeś kolegi on pisał o 10 Big Bagch a to już 330 turem ładuje 🤣

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Masz 8zł po odjęciu kosztu worków na 100 kg. Nasypać 100 kg to 5 minut. Opuścisz 5 zł na tonie to staszek sam załaduje 

Edytowane przez pawel885
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v