Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
20 minut temu, BENNY82 napisał:

posiałem pszeniczke jarą 5,5 ha po 110kg na hektar tak mi sie poje....ło  ale watpie czy wzejdzie ...będzie przesiew kuku może wleje do tego czasu póki co tragedia pszenżyto zaczeło się przebarwiać na granat za sucho i nie może pobierać papu...

no to jak zasiales trzeba bylo 2 raz przesiac i bys 2 razem dosial tyle ile bys chcial , u nas tak kiedys musielismy jedno pole 2 ha pszenzyta przesiewac drugi raz bo sie popierniczylo w ustawieniu i wyszlo połowe co trzeba wysiac 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

poczytajcie https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15455-05-04-2019-ceny-skupu-zboz-kukurydzy-oleistych-i-straczkowych-perspektywa-suszy-spedza-sen-z-powiek-wszystkim-uczestnikom-rynku

tylko nikt nie sprzedaje bo mało kto ma co sprzedawać

nie wiem czy to bład w tabelce przy kukurydzy ale cena min max 630-730 a obecnie  630-850 max wzrosła o 120 zł 🙂

na Podkarpaciu dalej ogromnie sucho i wszyscy rolnicy przerzucili sią na opryskiwanie i odzywki jadą a nawozy w garażu lezą

Poczytajcie posty sprzed roku ceny kukurydzy miałyszybować a mimo takiej suszy cena rok stoi w miejscu

• 0
Opublikowano
8 minut temu, staszek131415 napisał:

A co odżywki dadzą jak sucho?

No już niejeden w grudniu ostatni w okolicy kupił ciekawe skąd te zboża się biorą pewno krasnoludki w nocy podrzucają 🤔 To jak cena będzie wzrastać to zboża przybędzie? Drugi rok o wzrostach piszecie zaklinająć rzeczywistość  a cena stabilna

Weź się gościu odje... kupuj sobie zboże po 500 jak ktoś Ci sprzeda . Ja jedyne co sprzedaje to rzepak  zboża nie sprzedaje bo wszystko do świń  ale widzę co się dzieje jaką pogoda i nie będę udawał i gadał głupot że zboża mnóstwo 

• 0
Opublikowano

tylko ze teraz jaka susza sie zrobiła , dosłownie pył jest pszenice jare nie wschodza siane juz kawalek czasu temu , ziemia pozsychała sie  , jak kamienie pod kukurydze zbieralismy to nogi tak wpadaja w ziemie jak na pustyni , wiec taka tragiczna susza sie robi ze to sie przelozy na ceny i w maju cos drgnie do góry juz na matifie zaczyna drgac do góry cena 

• 0
Opublikowano

Ja resztówki w bb sprzedaję po 840 brutto. 

Oziminy wyglądały imponująco.  Dziś dałem N2 i szczerze to szlak mnie trafia. Chyba na prawdę jest masa wirusa. Mnóstwo roślin karłowatych żółto rudo fioletowo zielonych. Na tych zdrowszych dolne liście żółkną. Na górkach ziemia spękała, rośliny mają 50% wzrostu tych z dołków. Susza. Zastanawiam się czy w ogóle skracać.

Dziwią mnie ludzie którzy nawet nie zabronowali gleby po zimie.

• 0
Opublikowano
Dnia 5.04.2019 o 21:35, staszek131415 napisał:

Poczytajcie posty sprzed roku ceny kukurydzy miałyszybować a mimo takiej suszy cena rok stoi w miejscu

Ty trzodziarz, a odpowiedziałeś na moje pytanie, po co sie tu udzielasz czy nie potrafisz czytać? Chyba że potrafisz, a za bardzo nie rozumiesz. Naprawdę sądzisz, że te twoje wypociny spowodują, że ktoś zacznie sprzedawać lub ze będzie taniej? Przecież to zakrawa na jawny idiotyzm. Idiotą może człowiek zostać, a przyczynia się do tego chciwość. Czy te parę złotych spowoduje, że ktoś cie doceni? Popatrz sobie do lustra i pomyśl chwilę jaka mizerota z ciebie i jak musisz być niedopieszczony, że odpowiadasz na każdy post o możliwym wzroście. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja resztówki w bb sprzedaję po 840 brutto. 

Oziminy wyglądały imponująco.  Dziś dałem N2 i szczerze to szlak mnie trafia. Chyba na prawdę jest masa wirusa. Mnóstwo roślin karłowatych żółto rudo fioletowo zielonych. Na tych zdrowszych dolne liście żółkną. Na górkach ziemia spękała, rośliny mają 50% wzrostu tych z dołków. Susza. Zastanawiam się czy w ogóle skracać.

Dziwią mnie ludzie którzy nawet nie zabronowali gleby po zimie.

Susza suszą, zawsze może coś popadać, ale jak juz jest wirus to kaplica. Na drugi rok trzeba pryskać i na  jesień i wczesną wiosną. Nawet 1 liść pszenicy jarej ostro atakowały, ale teraz w fazie 3 liści jest troche mniej tego dziadowstwa

• 0
Opublikowano

Wirus wirusem ale Ciebie już trzyma trzeci rok idz do lekarza bo w Twoim przypadku to już choroba przewlekła  trzeci rok piszesz o suszy i cenach co w górę poszybują a jest stabilnie

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Zdzinio napisał:

Stasiek zamknij tą swoją jape raz na zawsze bo już po prostu nie daje się tego czytać!!!!!!!!!!!!!!😭😭

No takie fakty prawda najbardziej boli jest grupa na tym forum która lubi żyć marzeniami nie ma za grosz honoru i nie przyzna że bzdury pisała o cenach z kosmosu można się w szacunkach pomylić ale nie o 500 zł na tonie  🤔

Ogólnie kicha się zrobiła nikt nie chce zboża kupować cena stoi w miejscu myślę że może jeszcze spaść w najbliższym czasie bo część zajęta pracami polowymi wstrzymywała się ze sprzedażą i jak ruszą wszyscy do skupu to będą korekty

• 0
Opublikowano

Co z tego że 10 w górę jak 30 Ci potrąćą bo coś znajdą nikt o tym nie mówi  że w cenniku inna cena niż na fakturze

• 0
Opublikowano

Tak, masz rację ceny są stabilnie - stabilnie od 2 lat idą w górę, od 600zł/tona w 2017 do 780 w 2019. Życzyłbym wszystkim dalej takiej stabilności, zwłaszcza na lubelszczyźnie

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ja nie wieże w żadne podwyżki a cena już nie wróci nawet mimo suszy która się zapowiada o dziwo tylko w pl. QQ jesienią każdy krzyczał ze nie ma bo susza u nas w okolicy była bardzo ładna i początkowo jak niedaleko skupował vipasz płacił na początku października ok450, potem 400 a na 3 tydzień już tylko 300 netto gdzie w innych regionach kraju była nawet  po 500 i co to nie jest zmowa? , po co płacić swojemu skoro można kupić od UA.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15427-w-tym-sezonie-import-kukurydzy-wzrosl-o-ponad-polowe

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, AleksanderX napisał:

Świnie syf likwiduje a kto te zboże skonsumuje wiadomo że będzie duza korekta cen w sezonie 2019 mimo suszy oby zwróciły się poniesione nakłady

Będzie korekta ale do góry , świniarze dostają SRACZKI !   , pochwalcie się ile spadło u was deszczu , na polach susza i wirus a wy chcecie tanio kupić , apeluję do tych co mają jeszcze zboże - trzymajcie  przynajmniej do połowy Maja , gnać bandę złodziei  !

• 0
Opublikowano

Co za głupoty pieprzysz sraczkę to sam masz trzymaj sobie te swoje 3 worki ile chcesz i ganiaj tych złodziei reczywistości nie zmienisz

Myślisz że Twoja susza spowoduje wzrosty naiwny

43 minuty temu, Tigon napisał:

Ja nie wieże w żadne podwyżki a cena już nie wróci nawet mimo suszy która się zapowiada o dziwo tylko w pl. QQ jesienią każdy krzyczał ze nie ma bo susza u nas w okolicy była bardzo ładna i początkowo jak niedaleko skupował vipasz płacił na początku października ok450, potem 400 a na 3 tydzień już tylko 300 netto gdzie w innych regionach kraju była nawet  po 500 i co to nie jest zmowa? , po co płacić swojemu skoro można kupić od UA.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15427-w-tym-sezonie-import-kukurydzy-wzrosl-o-ponad-polowe

Dobrze kolego NAPISAŁEŚ  jak będą tylko duże podmioty typu Agri Wipasz to niejednemu się oczy otworzą jak cenę zobaczy to na zapłacenie faktur za nawozy nie zostanie

• 0
Opublikowano

Nie bój żaby staszek, za ugorowanie UE póki co płaci więc... 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Co z tego że 10 w górę jak 30 Ci potrąćą bo coś znajdą nikt o tym nie mówi  że w cenniku inna cena niż na fakturze

Stasiu takie zagrywki to aby u takich biznesmenów jak Ty ;)

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, marian_machler napisał:

Co mają prace w polu do podaży ziarna ?

Jak to co? Jak ciągnik na polu to nie na skupie chyba nie? Jak kierowca w polu to nie na skupie xD Dlatego staszek kupuje zboże w niedzielę bo wszystkie passaty w kościele- ruch mały to i tanio na niedzielnych rynkach 

• 0
Opublikowano
Dnia 7.04.2019 o 11:25, Wicherek napisał:

Będzie korekta ale do góry , świniarze dostają SRACZKI !   , pochwalcie się ile spadło u was deszczu , na polach susza i wirus a wy chcecie tanio kupić , apeluję do tych co mają jeszcze zboże - trzymajcie  przynajmniej do połowy Maja , gnać bandę złodziei  !

Susza ,susza ciekawe kiedy zaczną przyjmować wnioski suszowe podobno komisje jużw gotowości i jeszcze przed wyborami do europarlamentu mają ruszyć 🤠

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v