Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

Jak masz górki o nachyleniu ponad 20% to naprawdę zimą robi się problem. Wczoraj droga Lublin-Biłgoraj stała, bo nawet piaskarki miały problem z poruszaniem, a to było tylko -2 i marznący deszcz.

• 0
Opublikowano

Nikt nie każe wozić jak jest -15 i śniegu po jajka :P ale jak jest koło -10 - -5 i na drodze jest ok to przecież spokojnie można wozić. No chyba, że trzeba wiadrami sypać i nosić 50 metrów do przyczepy :D

• 0
Opublikowano

Znajdą się u mnie gorki o 20% nachylenia mimo że w wlkp mieszkam ale jeśli są kiepskie warunki to omijam gorsze trasy i jadę tam gdzie się da, 

Ciągnik zawsze z ładunkiem powinien duzo dalej wjechać niż ciężarówka, nie wiem czego tu nie rozumiesz kolego? 

Nie 1200t na dwa dni tylko w sumie tyle - zawsze końcówka grudnia do polowy lutego w zależności jak czas pozwala, robie 4-5 kursów dziennie bo zależy jak szybko mnie zaladuja

• 0
Opublikowano

Problem na wschodzie jest taki, że do większości miejscowości prowadzi często jedna marna droga. Odśnieżanie też jest problematyczne. A już o kulturze technicznej niektórych gospodarstw nie wspomnę , np jeżdżenie zimą na wodzie zamiast na płynie etc.

Ja tam wywożę właśnie w zimie autem. Wystarczy zdbac o dobry podjazd na podwórko. No i załadunek mechaniczny, a nie wiaderkami :D

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, robercikj100 napisał:

A to był jakiś skok cen ? Bo coś mnie ominęło .

Dwa miechy temu sąsiad do jelonek sprzedal po 640netto teraz dają juz 700 czyli skok jest. Przynajmniej w moim rejonie.

• 0
Opublikowano

u nas w centrum kraju ruch jest pojazdami co wyowza zboze i nawozy przywoza ale w cenach nic nie drga do gory tylko stoi cena , moze u nas pozniej ruszy cena w gore jak w kraju zaczyna , a ostatnie 2 lata to bylo tak ze ceny pszenicy w grudniu najlepsze a pozniej jak zaczely od nowego roku spadac to juz pozniej lecialo w doł lub cena była stałą ale juz po obnizce niestety 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nie może być co roku tak samo bo chłop w rutynę by popadł i sprzedawał zawsze na górce. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dnia 23.11.2019 o 12:39, PanPawel napisał:

Fajsławice 670 brutto paszowa. 680 powyżej 12.5 % białka. Odbiór z gospodarstwa. Coś się ruszyło w górę w ostatnich 2 tygodniach. 

A jak tam z realizacją płatności?  Podobno jeden skup z Fajsławic przeciąga po kilka miesięcy. Taka fama dotarła za Krasnystaw.

Edytowane przez tmk1974
  • 0
Opublikowano

Z gospodarstwa te 735? Za tyle zapraszam do mnie. Też mazowieckie.

• 0
Opublikowano

No domyślam się że cena pewnie okolicę Ciechanowa , Mławy lub na tej wysokosci.  Ja przeciwny biegun to różnica prawie 300km

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Daros napisał:

Lokalny skup 20 PLN w górę na 660 plus 10 PLN za powyżej 10ton i nie potrzebne parametry idzie jak leci . Powiat Chełmski Lubelskie. 

Podaj nazwę skupu co tak choiny jest .

A tu ciekawostka co się święci a te pany nie odpuszczą .

http://alexjones.pl/aj/aj-polska/item/150870-czy-polska-moze-stracic-13-mln-ha-ziemi-za-dlugi?fbclid=IwAR0zoOV65xcgeUWBQyMz7-d3quDw1KqQRf-DDOB6vdj0xy9qE19iLLkVNqA

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, tmk1974 napisał:

A jak tam z realizacją płatności?  Podobno jeden skup z Fajsławic przeciąga po kilka miesięcy. Taka fama dotarła za Krasnystaw.

W fajslawicach są 2 skupy to jeden faktycznie trzeba się upominac i ponad miesiąc się czeka na pieniądze. 

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, jahooo napisał:

Problem na wschodzie jest taki, że do większości miejscowości prowadzi często jedna marna droga. Odśnieżanie też jest problematyczne. A już o kulturze technicznej niektórych gospodarstw nie wspomnę , np jeżdżenie zimą na wodzie zamiast na płynie etc.

Ja tam wywożę właśnie w zimie autem. Wystarczy zdbac o dobry podjazd na podwórko. No i załadunek mechaniczny, a nie wiaderkami :D

I ciągniki na górkach poparkowane na łatwy i tani rozruch i jedna wspólna d-35 na pięciu chłopa z niewyrzuconym sianem...tylko sie cieszyć ze złej pogody bo działa na scisk d*py pośredników że chłopy leniwe w domach siedzą i wozić za frajer pszenicy nie chcą to sztucznie podnoszą cene żeby zrealizować kontrakty. Ale nie w tym roku! Nasypani siedzą od żniw co poniektórzy icena 650 netto kusi bo tak przejrzałem faktury że taka cena srednio już kilka lat . Najpierw musze żyto wypchnąć bo zalega na przyczepach i w stodole. Z reguły najlrpsza cena do 24 grudnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v