Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Zdzinio napisał:

Nie wie nikt jak młyn SZYMANÓW płaci?

Narazie od dłuższego czasu trzyma się 695zl brutto rolnik ryczałtowy. Może jutro zajadę to zobaczę czy nic się nie zmieniło.

Edytowane przez choinek.pawel
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, waldii1 napisał:

A Ty @galan99 jak staszek wyszukujesz najniższej ceny. Kapka 660, agri 650,a jak już  tak Ci zależy  na siennicy to proskurex 635. Ceny netto.

Nie wyszukuję , spokojnie tylko tam też żyją ludzie i sprzedają tylko napisałem że są takie cenny pszenic .

• 0
Opublikowano (edytowane)

A co to za problem w dzisiajszych czasach podzwonić trochę dalej? Jak jest różnica w cenie to i 50km można ciągnikiem pojechać aby droga była ok, światła i hamulce. 

W zależności od skupu jest 22 albo 35km w jedna strona i zawsze ciągnikiem się wozi. 

Edit, 

A skupy tak zarabiają, że skupują taniej od małorolnych i sprzedają ciut dalej za większe pieniądze. Nie ma co się dziwić jak są tacy klienci.

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Galan ja nie chcę Ci obrażać ale ty chyba masz depresję :P

w każdym temacie jakim piszesz to tylko marudzenie i wizja katastrofy. Chyba od 1000 Twoich postów tak sobie nabijasz posty tym marudzeniem.

Przypominasz mi takiego rolnika uprawiał maliny, gadam z nim a on mówi: "panie to się nic nie opłaca ta malina to taka susza straszą(2015). Mówię no ale cena chyba 10zl a on: Panie a co to za cena jak plon niski. No to mówię że nawadnianie trzeba zrobic. Malina za stodoła, studnia jest to można próbować małym kosztem podlewać. A Panie to dużo pieniędzy trzeba i nie wiadomo czy się to opłaci i czy dalej maliny będzie uprawiać. 

Także zawsze takiemu źle. A kilka wiosek dalej gość postawił zbiornik retencyjny do ocieplenia wody i studnie. Zbierał dziennie tone malin po 10zl za kg. Chyba mu się nawadnianie zwróciło ;)

Edytowane przez melon10641
  • Like 3
  • 0
Opublikowano

A gdzie tam, Panie ale ile więcej za zbiór zapłacił, odźwigał się. 😁

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

A co to za problem w dzisiajszych czasach podzwonić trochę dalej? Jak jest różnica w cenie to i 50km można ciągnikiem pojechać aby droga była ok, światła i hamulce. 

W zależności od skupu jest 22 albo 35km w jedna strona i zawsze ciągnikiem się wozi. 

Edit, 

A skupy tak zarabiają, że skupują taniej od małorolnych i sprzedają ciut dalej za większe pieniądze. Nie ma co się dziwić jak są tacy klienci.

A kto by tyle śmigał ciągnikiem, za niewiele większa cenę najmiesz ciężarówkę na 10-12t lub z przyczepą na 20 i w dzień obrócisz kilka razy

• 0
Opublikowano (edytowane)

A co za problem godzine drogi traktorem w jedną strone ,chyba że brak przyczep odpowiednich

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Żeby zaraz nie było że mi tylko się zapytam ile kosztuje transport 10 t pszenicy i duży traktor , bo u nas biorą za 5 kilometrów w obie strony  150 zł a za 50 kilometrów chciał 600 zł w obie strony .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Miwigos u mnie i na wschodzie są inne realia. Gospodarstwa mniejsze, ciągnik przeważnie 70 - 80km i przyczepa 4 do 8 t maks. Nie jest tak kolorowo z tym transportem.

Korzystniej jest szukać kupca który podstawi auto

• 0
Opublikowano
58 minut temu, galan99 napisał:

Żeby zaraz nie było że mi tylko się zapytam ile kosztuje transport 10 t pszenicy i duży traktor , bo u nas biorą za 5 kilometrów w obie strony  150 zł a za 50 kilometrów chciał 600 zł w obie strony .

Na gówniarza jesteś za bystry , bardziej mi na handlarza pasujesz i to takiego którego trzeba walić dechą w łeb hahaa

10 ton podobnie jak i trasa 5 kilometrów  albo 50 km. za 600 zł . to właśnie powód żeby sprzedać takiemu dupkowi jak ty  ????

nie !!!

takiemu dupkowi trzeba pierdolnąć dechą w łeb haha

a na zboże poszukać kupca który dechą już dostał i zmądrzał

😀😀😀

• 0
Opublikowano

10t towaru to i dwoma 4,5 tonowkami weźmie na raz , a jak nic po trasie nie wypadnie to pół tony do przodu jest zarobione gdy jedzie się swoim sprzetem . Dla jednych warto taką dniówkę zarobic , inni się po taką kasę nie schylają .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał:

Hehe 6zl za kilometr - nie wiem śmiać się czy płakać z tego 😂

jeszcze troche to bedziesz bulic po 2 EUR za kilometr/jak podniosa place mimimalne akcyzy itd a pszeniczka dalej bedzie po 600

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Anetka1 napisał:

jeszcze troche to bedziesz bulic po 2 EUR za kilometr/jak podniosa place mimimalne akcyzy itd a pszeniczka dalej bedzie po 600

No i to mi się podoba 600 euro za tonę pszeniczki to już żyć nie umierać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v