Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

40 ha II/III klasy to jest porządne jednoosobowe przedsiębiorstwo. W ogóle w gospodarstwie jest tyle zmiennych klasa ziemi, skredytowanie, bliskość portów i dużych zakładów, park maszynowy, można długo wymieniać.. Od 10 stron pieprzycie, czy to normalne być na etacie, czy nienormalne, a to jest gadanie o niczym. Jeden utrzyma się z 20 ha (sam mam tyle+duży kredyt, fakt że 2 ha to sad, co zmienia postać rzeczy, ale nie szukam pracy), a jeden na 100 ha piachu nie ma ani czasu na robotę dodatkową, ani pieniędzy.

A za 2000zł od ha to bym chyba sam wydzierżawił. 40 tys złotych nie kiwając palcem i drugie tyle zarobić na etacie - bajka. :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

W Lublinie powstaje kolejny market tej sieci. W planach jest także galeria handlowa Po tym, jak w lutym otworzony został pierwszy w Lublinie sklep sieci Kaufland, firma postanowiła wzmocnić swoją obecność i na przyszły rok planuje kolejne dwa obiekty. Jeden z nich właśnie powstaje.

Na terenie byłego składu opału przy skrzyżowaniu ul. Diamentowej i Wrotkowskiej w Lublinie trwa budowa drugiego w mieście marketu sieci Kaufland. Prace rozpoczęły się pod koniec wakacji i obecnie widać już kształt budynku. Umocnione zostały także skarpy, trwa jednocześnie układanie niezbędnych instalacji. Na tym etapie sieć jeszcze nie podaje nawet przybliżonego planowanego terminu otwarcia sklepu. Wiadomo jednak, że nastąpi to w 2020 roku.

To nie jedyny obiekt handlowy, jaki zaplanowano w tym miejscu. Tuż obok powstanie mała galeria handlowa, tzw. retail park. W projekcie znajdują się trzy budynki: dwa parterowe i jeden jednopiętrowy. Łącznie ich powierzchnia ma wynieść ok. 5 tys. mkw. Za inwestycję odpowiada jeden z lubelskich developerów.

BĘDZIE GDZIE KASĘ WYDAWAĆ   z taniej pszenicy 620 zł 

• 0
Opublikowano

W krajach typu dania/ Belgia to normalne że masz 2000 tucznika w automacie i lecisz do fabryki na pół etatu także nie wiem nad czym się spuszczacie. Chyba tylko sentymenty was trzymają na roli...

Ciekawe ile upraw i pastwisk  spłoneło juz w Australii I czy się to odbije na notowaniach ? Podobno największe pożary ever...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jeżeli w Dani ma 2000 tucznika i jeszcze idzie pracować na etat to nie lepiej na etacie samym być. Pewnie oni w głowie tylko olej mają bo na pewno nie mózg. 

Oczywiście musi na kredy mieć więc pracuje dodatkowo. 

Na rynku są małe i duże firmy. Tak samo musi być w rolnictwie. Tylko trzeba mieć pomysł który przyniesie zysk na małym areale 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Marcin34 napisał:

A kiedy zacznie ktoś pisać po ile pszenica 

To po ile jest u ciebie  pszenica bo jakoś nie napisałeś i region Polski .

14 minut temu, karol napisał:

Czy jest tu moderator? 

Po co ci moderator  podaj cenę pszenicy i region Polski .

• 0
Opublikowano

Świat zmierza do 4 dniowego tygodnia pracy / 100 godz w miesiącu a nasze ,, janusze na roli '' dyskutują jak pogodzić etat na budowie z 2 w gumofilcach na 40 hektarach  hahaha

jeszcze gamonie na stróża na nocki się zatrudnijcie 😁😁

• 0
Opublikowano

Propozycja 630 pasza, 660 konsumpcja netto. 

I tu pytanie, ktoś w tym roku handlował z Jakpol  Ambroziak Gołymin Ośrodek?

Płacą w terminie?

Handlowałem z nimi 3 i 2 lata temu i musiałem często się przypominać. Coś się zmieniło na plus? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, aro1975 napisał:

następny co w d*pie był i gówno widział

40ha - przedsiębiorstwo - śmiechu warte

Nie przesadzaj bo z 40 hektarowego gospodarstwa można już mieć przynajmniej pensje na poziomie średniej krajowej przy pracy kilka miesięcy w roku a nie 12 . Widzę że niektórzy to uważają że bez 300 ha i kilku jon dirow to wogole nie ma sensu wyjeżdżać w pole bo przeciesz nic się nie zarobi .

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano

szczerze - nie wiem jak utrzymują się całe rodziny z 40ha produkcji roślinnej bez dodatkowej pracy na etacie....

Mam niecałe 30ha razem z dzierżawami - bawię się w to z bracholem raczej z pasji, zamiłowania, sentymentu niż zarobkowo.

Nie korzystamy z MGR bo jesteśmy na ZUS-ie wszystkie maszyny kupione za gotówkę, posiadamy wszystko co potrzebne nawet na wyrost bo dałoby się to obrobić c-360 ale z racji braku czasu na tego typu zabawy w 2012r kupiliśmy renówkę 110.54, teraz latem 103.54.... Kasa niby jest, co roku przewalane dziesiątki tys zł ale mówiąc szczerze gówno zostaje na tzw życie...

Tak jak na wstępie pisałem, traktujemy to w ramach hobby, natomiast współczuję tym którzy muszą z tego żyć....

• 0
Opublikowano

Temat wałkowany milion razy. Mieć 40 ha swojej ziemi (nie w kredycie, bo to własność banku), a mieć 20 własnej + 20 dzierżawy po 2000 czynszu to jednak różnica. Mieć 2-3 klasę, a 5-6, to też różnica. Mieć gospo od 3 pokoleń, a mieć 40 ha z czego 20 kupione rok temu po 70 tys to też różnica. Z 40 ha dobrej ziemi idzie żyć na średnim poziomie. Nie dajmy się zwariować.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, panczo1922 napisał:

szczerze - nie wiem jak utrzymują się całe rodziny z 40ha produkcji roślinnej bez dodatkowej pracy na etacie....

Mam niecałe 30ha razem z dzierżawami - bawię się w to z bracholem raczej z pasji, zamiłowania, sentymentu niż zarobkowo.

Nie korzystamy z MGR bo jesteśmy na ZUS-ie wszystkie maszyny kupione za gotówkę, posiadamy wszystko co potrzebne nawet na wyrost bo dałoby się to obrobić c-360 ale z racji braku czasu na tego typu zabawy w 2012r kupiliśmy renówkę 110.54, teraz latem 103.54.... Kasa niby jest, co roku przewalane dziesiątki tys zł ale mówiąc szczerze gówno zostaje na tzw życie...

Tak jak na wstępie pisałem, traktujemy to w ramach hobby, natomiast współczuję tym którzy muszą z tego żyć....

Nie porownuj swoich 30 ha z dzierzawami które w dodatku prowadzisz z bratem z gospodarstwem które ma 40 ha swojej ziemi. Nie ma czego współczuć bo jak mówię zarobisz tyle co na etacie średnia krajowa więc nie widzę czego można tu współczuć . Tym bardziej gdy żona pracuje gdzieś jeszcze to już nikt mi nie powie że klepią biedę .

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, panczo1922 napisał:

Mowa tu jest o prowadzeniu gospodarstwa a nie o zabawie

bawić to ty się możesz wackiem hahaha  a nie gospodarstwem

na dobrych ziemiach w dobrze prowadzonym gospodarstwie porządnego gospodarza stać na zatrudnienie takich 2 januszy jak wy  a ty baranie współczujesz !!!!

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Propozycja 630 pasza, 660 konsumpcja netto. 

I tu pytanie, ktoś w tym roku handlował z Jakpol  Ambroziak Gołymin Ośrodek?

Płacą w terminie?

Handlowałem z nimi 3 i 2 lata temu i musiałem często się przypominać. Coś się zmieniło na plus? 

Handlowałem z nimi kilka lat, rok temu czekałem kilka miesięcy, w tym roku równo pół roku. Trzeba dzwonić i się upominać, płacą w ratach, jedyny plus to to że ostatecznie płacą 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ordynator napisał:

na dobrych ziemiach w dobrze prowadzonym gospodarstwie porządnego gospodarza stać na zatrudnienie takich 2 januszy jak wy  a ty baranie współczujesz !!!!

czy ja chociaż raz wyraziłem się deprecjonując Twoją osobę?

Bo jeśli chcesz możemy wejść w taką polemikę, że będziesz o tym swoim znajomym dalej opowiadał....

• 0
Opublikowano

Czyli to potwierdza moja dwa lata współpracy.  Ostatnim razem wypłata była po poinformowaniu ze zostanie wysłane przedsądowe wezwanie do zapłaty. 

• 0
Opublikowano

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,25401560,2000-ludzi-moze-stracic-prace-arcelormittal-poland-wstrzymuje.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta&fbclid=IwAR1aTjanbdK9e8TDFkpOD3pq4saMSadz7gSkZi9Wt

Jak zaczną zwalniać ludzi z huty a po za hutą ile zostanie zwolnionych bo to jedna układanka . Ludzie będą mieli mniej pracy mniej dla nas rolników , coś nie zadziałało .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Osobiście wolę 10-20 zł mniej, ale od pewnego płatnika.  Mało który wychodzi z dużych długów i kiedyś nadchodzi dzień, w którym dłużnik przestaje płacić komukolwiek...  Ojciec już to przerabiał, a ja nie zamierzam tego powtarzać. Straconych nerwów nikt nie wróci.

Jęczmień  paszowy ciut w górę, całe 630 zł netto, ciekawe czy chociaż dobije do 650 zł...

@galan99, czy to jest temat o gospodarce i nadchodzącej recesji?

Edytowane przez Piegus
  • 0
Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,25401560,2000-ludzi-moze-stracic-prace-arcelormittal-poland-wstrzymuje.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta&fbclid=IwAR1aTjanbdK9e8TDFkpOD3pq4saMSadz7gSkZi9Wt

Jak zaczną zwalniać ludzi z huty a po za hutą ile zostanie zwolnionych bo to jedna układanka . Ludzie będą mieli mniej pracy mniej dla nas rolników , coś nie zadziałało .

Pytasz czy coś się zadziało. Za drzwiami stoi recesja i puka. 

• 0
Opublikowano

Zamiast jeden z drugim zebrać kolegów postawić flachę albo dwie i można robić wywody o polityce itd chyba że już na wsi nie ma kolegów i nikt go słuchać nie chce więc próbuje na forum a nóż znajdzie się jakiś swojego pokroju 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v