Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Co tu porównywać, jest już bardzo tanio i dlaczego ma być jeszcze taniej? Nie ma statków to cena stoi. Jak się pojawią to może wzrosnąć a na pewno stanieć nie powinna.

Statki nie przypłyną po pszenicę po 700zł. Po takiej cenie mają we Francji i nie muszą opływać całej Europy.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Ja chce po kawałku ziemli  sprzedawać a wy mówicie o tanieniu ale jeszcze trochę  napalonych jak szczerbatych na suchary ta ziemia nosi

Całe życie tyrałeś ale zapomniałeś że trzeba sobie następcę wychować ,a może myślałeś ze będziesz żył wiecznie a tu głowa łysa i w kręgosłupie strzyka , teraz masz zły czas na sprzedawanie zaczekaj jak pszenica będzie po 100 zł 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

To w końcu pogoda miała wpływ na plony w Europie czy nie? Tak miało Francję sponiewierać?

• 0
Opublikowano

Sponiewierało tak jak i u nas kilka wiosek gdzieś tam w kraju więcej szumu jak co jest tanio ale może być taniej jak kurna  ruszą wszyscy sprzedać po ?

6 minut temu, Wicherek napisał:

Całe życie tyrałeś ale zapomniałeś że trzeba sobie następcę wychować ,a może myślałeś ze będziesz żył wiecznie a tu głowa łysa i w kręgosłupie strzyka , teraz masz zły czas na sprzedawanie zaczekaj jak pszenica będzie po 100 zł 

Może i następca i jest ale spierdolił aby nie zapierniczać za darmo cały rok , niech 8 godzin pracy i zarobić 1700 zł to lepiej jak po polu się wywracać .

• 0
Opublikowano (edytowane)

E jakbym miał zarabiać  1700 zł to już lepiej po polu się wywracać. Przynajmniej nie trzeba codziennie zapindalac do roboty . Tyle to na jakichś 10-15  ha zarobisz .

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, robercikj100 napisał:

E jakbym miał zarabiać  1700 zł to już lepiej po polu się wywracać. Przynajmniej nie trzeba codziennie zapindalac do roboty . Tyle to na jakichś 10-15  ha zarobisz .

nie zartuj sobie u nas w okolicach wszyscy tacy 10 15 ha to pracuja na etacie a gospodarstwo jako hobby albo dodatkowe zrodlo przychodu tylko traktuja 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

To w końcu pogoda miała wpływ na plony w Europie czy nie? Tak miało Francję sponiewierać?

Prawdopodobnie Europa jako liczący się exporter schodzi na dalszy plan ,w to miejsce wchodzi Rosja,Ukraina, spotkałem się z opinią że przeciętny Europejczyk nie zdaje sobie sprawy o obszarach dostępnych do uprawy w Rosji ,Ukrainie zresztą filmiki ukazują wschodnie rolnictwo w ostatnich latach, że dokonało dużego skoku technologicznego do tego następuje powolna zmiana mentalna pracujących tam ludzi ,kwestią najbliższych lat jest wzrost wydajności z ha i niestety ale nasza produkcja roślinna zrobi się jeszcze mniej opłacalna,w ciągu najbliższych dni będę w gospodarstwie które jest częścią 10000-cznego[ha] kombinatu to pochwalę się jakie oni mają ceny,ceny wystawione przez okolicznych rolników :pszenżyto 700, jęczmień pszenica 750-800 , skupy od 620-660 netto w przypadku pszenicy,pszenżyto 580 netto

• 0
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, ws71 napisał:

Prawdopodobnie Europa jako liczący się exporter schodzi na dalszy plan ,w to miejsce wchodzi Rosja,Ukraina, spotkałem się z opinią że przeciętny Europejczyk nie zdaje sobie sprawy o obszarach dostępnych do uprawy w Rosji ,Ukrainie zresztą filmiki ukazują wschodnie rolnictwo w ostatnich latach, że dokonało dużego skoku technologicznego do tego następuje powolna zmiana mentalna pracujących tam ludzi ,kwestią najbliższych lat jest wzrost wydajności z ha i niestety ale nasza produkcja roślinna zrobi się jeszcze mniej opłacalna,w ciągu najbliższych dni będę w gospodarstwie które jest częścią 10000-cznego[ha] kombinatu to pochwalę się jakie oni mają ceny,ceny wystawione przez okolicznych rolników :pszenżyto 700, jęczmień pszenica 750-800 , skupy od 620-660 netto w przypadku pszenicy,pszenżyto 580 netto

Oj to będzie ciekawie się  działo w Polsce pszenica po 450 zł nadchodzących latach  bo rusek się wkurwił na obchody wybuchu 2 wojny światowej .

Żarty się kończą to całe embargo nałożone na , Rosie to tylko umacnia gospodarkę Rosi komuś zależy na tym .

OJ to traktory 200 konne będą napędzane baterią słoneczna jak tak będzie opłacalność .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, warchest napisał:

nie zartuj sobie u nas w okolicach wszyscy tacy 10 15 ha to pracuja na etacie a gospodarstwo jako hobby albo dodatkowe zrodlo przychodu tylko traktuja 

Tacy co mają 10 ha to zgadza sie. Gdzieś dorobić trzeba bo co to jest kilkanaście tysięcy rocznie. Mówię tu o takich co mają kilkadziesiąt przynajmniej. Na takim gospodarstwie można już coś zarobić i raczej głupota by było go rzucać dla pracy za 1700 zł.

• 0
Opublikowano

„Mamy ogromny wzrost importu z Ukrainy. Traktujemy to jako główne zagrożenie dla naszego unijnego rynku wewnętrznego — cytuje Politco Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego polskiej Krajowej Rady Drobiarstwa.

MHP zamiast zwiększać wartość dodaną na terenie Ukrainy woli wysyłać za granicę znacznie tańszy nieprzetworzony surowiec, a na przerobie zarabiają jego unijne filie. Efekt – szkody wyrządzone m.in. producentom polskim i dziura w budżecie Ukrainy, bo podatek dochodowy od zwiększonej sprzedaży produkcji ze zwiększoną wartością dodaną agroholding płaci za granicą.

Rząd w Kijowie wspiera podbój rynku polskiego

W ekspansji na rynek polski szczodrą ręką pomaga firmie ukraiński rząd. MHP, na który przypada 4 proc. zatrudnienia w rolnictwie, inwestycji i wpływów walutowych, z eksportu produktów rolnych otrzymuje aż 30 proc. ogólnej kwoty rządowych dotacji przeznaczonych w budżecie dla sektora rolnego. W sumie MHP otrzymał w zeszłym roku 1,4 mld hrywien dotacji z budżetu państwa.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał:

następce  mam ale chcę go ochronić przed byciem farmerem właśnie z tego powodu o którym pisałeś tj głowa ,kręgosłup i jeszcze inne 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
21 godzin temu, andrzej1988 napisał:

wyśle Ci skan faktury niedowiarku. Po doliczeniu 7% vatu wychodzi dokładnie 706 zł z groszami

faktura poprawka.jpg

tydzień temu sprzedałem w tej cenie , no tyle na plus ze cena na podwórku przysłali autko.

• 0
Opublikowano (edytowane)

To ja nie wiem u was okolice Biłgoraja taka cena a Zamojskie okolice ledwo 620 zł i nawet w Grabowcu potaniało było po 660 a jest 640 zł ,

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, ws71 napisał:

podbne warunki mają usa i zrozumiały że brniecie w wydajność nie zawsze jest opłacalne ,a liczenie  na eksport nie daje  stabilnosci  a rozchwianie rynku  , jeżli rosja wyprodukuje 200 mln ,ton zbóz a na swiecie bedzie produkcja rekordowa to straty tamtych rolników bedą gigantyczne ,i może sie okazać ze braknie im pieniedzy na odtworzenie produkcji zresztą rosja ma jeszcze sporo do nadrobienia w zakresie  przechowalnictwa i dla polski raczej zagrożeniem nie bedzie , natomiast ukraina tak i to bardzo , ale wtedy gdy zacznie przetwarzać zboże na mieso i ten produkt eksportować , czy to drób czy mleko 

• 0
Opublikowano

Tylko że Rosja praktycznie ograniczyła unijny export zbóż do minimum i jedynie co możemy to konkurować ceną stąd u nas cena na porcie ok 720zł , bo Unia została zmuszona zeby cokolwiek sprzedać musi zejść z ceną poniżej 230$t z dostawą do zamawiającego,Rosja zainwestowała miliardy$ w terminale zbożowe w dorzeczu Wołgi ,dzięki temu obniżyli koszty transportu,obecnie w Rosji można otrzymać  państwową dotację 75% wartości inwestycji w przypadku rolnictwa,dużo niemieckich firm rolnych ma spółki z rosyjskimi kombinatami rolnymi,największy z nich przekroczył areał cos koło 900 tyś/ha i dalej się rozwija,na oko to wygląda na to że Niemcy,Holendrzy,Duńczycy, postawili krzyżyk na unijnym rolnictwie i przenoszą swoją produkcję do Rosji i na Ukrainę gdzie obecnie jeszcze dołączyli Chińczycy

• 0
Opublikowano

I w  nie których przypadkach przy obecnym stosunku kosztów do  produktu powiedzenie kto nie inwestuje ten się cofa może nabrać całkiem nowego znaczenia tzn. np. przerośnięty jelonek do ha  bo był brany na zapas wraca do właściciela tj. banku razem z hektarami od tata bo była hipoteka  Pisze o przypadku który zniszczył rodzine i w sumie  nie złe gospodarstwo 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v