Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, iron napisał:

Śliski temat z tą upadliną.  Już nie jeden się tam przejechał. Pracownicy pgrów  mentalnie są  jeszcze w zsrr.  Ale za jakieś 10-15 lat może się to zmienić... Weź  w Polsce znajdź 10 ludzi żeby ci obrabiali parę tysięcy hektarów? A co dopiero w dzikim kraju gdzie wyjechało ok 30% ludzi w wieku 20-40 lat ...do tego wszyscy chcą łapówki na każdym kroku... A tak wogole to ciekawe po ile hektar ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Kwestia pieniędzy. Jak bedzie trzeba to ściągną normalnych z innych krajów. Część ukraińców  już się u nas wyuczyła i nie są złymi operatorami. Lepiej zeby to był kraj UPAdły bo potencjał niestety maja.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, turtojs napisał:

"nie" mówisz że jęczmień oz 9 ton, pszenzyta 7 to przepraszam bardzo przy cenach około 570-620 netto za jęczmień czy pszenzyto przy tym plonie wychodzi się na minus czy co? 600 razy 9 daje 5400, 600 razy 7 daje 4200 przy kosztach na maksymalnym poziomie 2 tys na ha, no chyba że kredytow i maszyn na wyrost nabranych i koszt na ha z kredytami rośnie do 3500 😅 Powiedz pierwszemu lepszemu przedsiębiorcy że wkładasz 2 tysie i zgarniasz 4200-5400 co daje na czysto 2200-3400 z ha plus jakieś dopłaty to Cię zeżre wzrokiem z zazdrości A jeszcze piszesz ze stawiać biny, czyli czekasz na ceny 700-800 i tu zarobek rośnie na 3250-4750 na czyszciocha plus dopłaty Oj bieda, naprawdę bieda...

To niech przedsiębiorca włoży 2 tysie i czeka na zwrot cały rok, obserwując cały czas pogode czy czasami nie bedzie musial dopłacić do interesu. To tak jakby ktoś ci powiedział ze pieniazki masz na czysciocha ze swojego bydła. Cena o ile się nie mylę chyba wzrasta. A miała być po 500 zł. Prognozy przecież mówiły o rekordach. A co będzie to zobaczymy po nastepnych upałach. A  z ukrainą jak to jest. Ma to prawo u nas zostawać jak jest podłaczone pod kontyngenty na zachód, czy może bezprawnie fakturują na zachód a u nas zostaje? 

• 0
Opublikowano

Na szybko to można głupich ..........narobić Cenę widzę że znasz  jak widzę ZZZ Zamość od 640 do 706 w zależności od parametrów brutto Luzuj majty nie ma się co spinać

1 godzinę temu, e2visionamd napisał:

Chciałem sprawdzić ceny pszenicy na szybko , ale NIE - dysputa na całego.. 630 netto 12 białka wielkopolska. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stasio32 napisał:

To niech przedsiębiorca włoży 2 tysie i czeka na zwrot cały rok, obserwując cały czas pogode czy czasami nie bedzie musial dopłacić do interesu. To tak jakby ktoś ci powiedział ze pieniazki masz na czysciocha ze swojego bydła. Cena o ile się nie mylę chyba wzrasta. A miała być po 500 zł. Prognozy przecież mówiły o rekordach. A co będzie to zobaczymy po nastepnych upałach. A  z ukrainą jak to jest. Ma to prawo u nas zostawać jak jest podłaczone pod kontyngenty na zachód, czy może bezprawnie fakturują na zachód a u nas zostaje? 

Na Ukrainie wiodą prym zachodnie koncerny i w praktyce  wygląda na to że niemiecka firma sprzedaje zboże wyprodukowane na Ukrainie jako własne i nie podlega ono pod kontyngent, tak to wygląda na Pomorzu

• 0
Opublikowano

Julius taki jest. Kłosy takie długie jakby miało być 10 ton,  słomy na 7 ton a na końcu przychodzi rozczarowanie. Faktem jest że na polu wyglada bardzo fajnie.

• 0
Opublikowano

Trzeba było nagrywać filmik na jutuba podczas koszenia - wszyscy co nagrywają to po 7+ koszą a rekordowo nawet 11 :D

• 0
Opublikowano

Wolę być realistą a nie bujać w obłokach. Ale każdy ma prawo do fantazji może jak poczyta forum jak mu ludzie zazdroszczą z takich plonów to czuje się doceniony, ale jak wróci na kombajn to już tak słodko nie jest.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bartek u mnie takie same ceny.....poczekamy sobie na lepsze propozycje ;)

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Partyzant85 napisał:

Trzeba było nagrywać filmik na jutuba podczas koszenia - wszyscy co nagrywają to po 7+ koszą a rekordowo nawet 11 :D

Słomiak na legach zbiera ponad 9t pszenicy a rzepaku 2t tylko.

Śmiać się czy płakać? 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Śmiać się czy płakać? 

Nie ufam komuś kto reklamuje rakotworczy rundap. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Kwestia pieniędzy. Jak bedzie trzeba to ściągną normalnych z innych krajów. Część ukraińców  już się u nas wyuczyła i nie są złymi operatorami. Lepiej zeby to był kraj UPAdły bo potencjał niestety maja.

Znajomy miał propozycję poprowadzenia jakiegoś kombinatu z sadem wiśniowym. Mowa na wstępie o około 30tys zł miesięcznie. Odmówił bo nie chciał w plastikowym worku wrócic. 

Można zalecić coś zrobić, ale podwładny powinien to wykonać. Tam żadnej pewności wykonania zabiegu nie ma, a góra za włożone pieniądze oczekuje efektów od kierownika.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Na szybko to można głupich ..........narobić Cenę widzę że znasz  jak widzę ZZZ Zamość od 640 do 706 w zależności od parametrów brutto Luzuj majty nie ma się co spinać

Jeśli 63 to twój rocznik to wszystko tłumaczy u nas jest taki starszy gospodarz co mówi , że nic się nie opłaca , za komuny było lepiej , dwoma łyżkami się nie najesz , po co komu klimatyzacja , podorywka to ładnie zakryję nie to co talerzówka a czy równo wymieszany obornik to nieważne , po co wymieniać kwalifikat ja wiem co sieje i tak dalej. U nas w Wielkopolsce już takich małych pomału kasujemy bo ich dzieci mają dość wegetowanie na słabo prosperującą gospodarstwie bo po prostu rodzicom się nie spieszyło aby coś więcej zrobić. Pozdro 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Śmiać się czy płakać? 

Mówisz o Słomku czy jak mu tam? On jest gdzieś z moich  "okolic"  i słyszałem że pszenica u nas sypie ładnie 8-9t i ma parametry rzędu białko 17 l.opadania 330 gęstość 83 (ja swojej jeszcze nie zbierałem ale kuzyn i szwagier coś tam już kosili) za to rzepaki lipa - u mnie z 18.5ha średnia to 3.19t. miałem tylko populanty Adrianna Arabella i Mandrill. Z tych trzech najlepsza stara dobra Adrianna.

• 0
Opublikowano
55 minut temu, e2visionamd napisał:

Jeśli 63 to twój rocznik to wszystko tłumaczy u nas jest taki starszy gospodarz co mówi , że nic się nie opłaca , za komuny było lepiej , dwoma łyżkami się nie najesz , po co komu klimatyzacja , podorywka to ładnie zakryję nie to co talerzówka a czy równo wymieszany obornik to nieważne , po co wymieniać kwalifikat ja wiem co sieje i tak dalej. U nas w Wielkopolsce już takich małych pomału kasujemy bo ich dzieci mają dość wegetowanie na słabo prosperującą gospodarstwie bo po prostu rodzicom się nie spieszyło aby coś więcej zrobić. Pozdro 

Woj. Lubelskie ta sama mentalność w moim rejonie.. weryfikacja przychodzi dopiero przy nowym młodym pokoleniu. W moich stronach młodzi maja wylane na gospodarstwo, do pracy albo za granicę a rodzice niech się z tym bujają.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, e2visionamd napisał:

W jakim rejonie Wielkopolski małych kasują?,jęczmień oz 590 netto + 30 zł w ciągu 3tyg, młodzi to jak na razie potrafią płacić dzierżawy po 2 tyś/ha,właścicielami największych gospodarstw są właśnie roczniki z lat 50 i ich następcy, mam za sąsiada 400 ha i on też w obecnych warunkach rocznik 70 świetlanej przyszłości nie widzi.

Edytowane przez ws71
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v