Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Niech każdy mówi co chce ale w dzisiejszych czasach to tylko co roku głębosz miałem jeden kawałek zrobiony jest różnica szalona w wilgoci i może być orane i broną talerzową robione nie ma znaczenia co robi głębosz woda się magazynuje w ziemi głęboko .

Tak tylko nie na każdej glebie można używać głębosz...u mnie może na 20% pól  dałoby radę tym wjechać 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
galan99 napisał:

Niech każdy mówi co chce ale w dzisiejszych czasach to tylko co roku głębosz miałem jeden kawałek zrobiony jest różnica szalona w wilgoci i może być orane i broną talerzową robione nie ma znaczenia co robi głębosz woda się magazynuje w ziemi głęboko .

na górkach czy na płaszczyznach też mówisz że przytrzymuje?

• 0
Opublikowano

@damianzbr, ja się właś ie spotkałem z postrzeżeniem takim samym u znajomego, pszenice czy pszenżyto sieje po rzepaku, robi płytko talerzówką za kombajnem i potem na 10-12cm siew broną aktywną i ma super plony, niestety mówi że rzepak tak się nie udaje i musi orać, myślę że to przez to iż nie może talerzówą spulchnic tak głęboko jak pług, ja w tym roku postawiłem 90% na jedną karte i przeszedłem na bezorkę od raz w rzepaku wylazły mi nie dociągnięcia ph i musze podrównać nie które miejsca na działkach, zboża wschody jaki późniejszy rozwój był rewelacyjny, jedynie przy tej uprawie zboże po zbożu to słaby pomysł ze względu na samosiewy, chyba że to żyto po życie to jakoś by uszło, pod rzepak robiłem na 32cm głęboko bo nigdy w sumie tak nie spulchniane było.nawet i pługiem max 25cm, a pod zboże bezorkowcem poszło na 20 cm i tak sobie teraz myślę czy nie wystarczyło by gruberem max 15cm pod zboże, narazie się uczę tej uprawy ale widać potencjał, w większości przez to się zdecydowałem bo chodziło mi o czas kase i nie worywanie martwicy pługiem, teraz robie wszystkie uprawy i siewy w terminie i to jest to

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Paszarnia na Mazurach 750 netto

Paszarnia w Wlkp 690 netto

Jęczmień 600 Agrolok

Żyto wydajność 2 t 

Gęstość jęczmienia straszna przyczepa 3t mieści 2,1t towaru

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ja mam inne spostrzeżenia. Na uwrociach, w dołkach i innych miejscach gdzie talerzówka nie chciała się zgłębiać więcej jak 5 cm to jest słaba pszenica / czy inna roślina. Tam gdzie poszedł gruber na jakieś10-15 cm czy talerzówka na 12 to rośliny wyglądają zupełnie inaczej.  Tam gdzie jest beton to nie chce rosnąć. 

Ale to jest dokładnie to o czym piszę. Zniszczona struktura.

Przede wszystkim na uwrociach, ścieżkach technologicznych gdzie często koła trafiły jest bardzo zgnieciona gleba i rośliny nie chcą rosnąć.

Mam przykład naoczny. Kukurydze na piachu zwijały się już w rurkę podczas czerwcowych upałów, ale na polach nie meliorowanych o podglebiu ilastym jako tako się trzymały w te upały, lecz nie wszędzie, tam gdzie woda stała też kukurydza była słabsza, a gdy już woda opadła i dało się wjechać w pole opryskać, to tam gdzie kręciłem ciągnikiem z opryskiwaczem po tej mocno nawilgoconej glebie (mam ciągany) to kukurydza normalnie zwinięta w rurkę jak na piachu.

EDIT:

o rzepaku nie będę się wypowiadał bo nie miałem styczności, ale jak coś to zawsze można go siać ST.

A kukurydza na wiosennej orce na cięższej ziemi jest zdecydowanie lepsza w początkowej fazie, bo  szybko goni w maju gdy ma dużo ciepła, powietrza i wiosennej wilgoci. To żadna nowość. Ja gruberuję na wiosnę wszystkie pola pod kukurydzę, a przecież mógł bym robić to jesienią.

Jak tam ceny pszenżyta w handlu między rolnikami? Bo mam kupca prosto z pola coś o 600zł/t przebąkiwał.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Mikruss napisał:

600 zl za psznzyto daje najtanszy skup w okolicy

Tak coś czułem że trochę za mało mimi że bez roboty i magazynowania, ale cena jak by nie było brutto bo przecież bez kwitów.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wszystko 20 zł do góry względem zeszłego tygodnia 

Konsumpcja 640

Pasza 600

J. Jary 580

Ozimy 560

Pszenżyto 580

Rzepak 1550

Qq 640 

Netto

Południowy zachód 

Edytowane przez Taurus83
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, skupy dały takie ceny żeby starej pszenicy nie przywozili chłopy. U nas 640-660 netto nowe zbiory przewidują w skupie gdzie oddaję. Obok inny skup 680-720 ale ponoć miesiąc to mało zanim kasa przyjdzie, do żniw tydzień pogody potrzeba niech jeszcze sobie spekulują

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

ja obstawiam na żniwa cenę 700-800zł ale ja i u mnie prawie każdy w tym roku magazynujemy i trzymamy do września zobaczymy jak się ceny zmienią

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, a-zA-Z0-9 napisał:

ja obstawiam na żniwa cenę 700-800zł ale ja i u mnie prawie każdy w tym roku magazynujemy i trzymamy do września zobaczymy jak się ceny zmienią

Jeśli do września tego roku to się nic nie zmieni za krótki czas a co do obstawiania jest realne ale na północy bliżej morza a na płd.  wschodzie  tradycyjnie słabiutko

• 0
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku w połowie września sprzedawałem pszenicę po ok 830 netto. Od tego czasu cena raczej się nie zmieniła na +  . Każdy rok inny nie ma co patrzeć na poprzedni 

Edytowane przez Taurus83
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, a-zA-Z0-9 napisał:

taa ciekawe u mnie już poniżej 600 netto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v